Ciasto poduszkowiec • przepis • składniki • przygotowanie
Miękkie jak poduszeczka i doskonale serowe! To ciasto zachwyca jednak nie tylko wyjątkowym smakiem, ale też wyglądem. Przygotuj je i wywołaj uśmiech na twarzach bliskich!

Czas przygotowania
70 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 12
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY MASĘ SEROWĄ
Żółtka jaj oddzielamy od białek. Twaróg kruszymy do miski i rozgniatamy łyżką. Laski wanilii rozcinamy wzdłuż i za pomocą ostrza noża wyjmujemy z nich nasionka, które dodajemy do twarogu. Dodajemy żółtka i sól. Mieszamy, aby masa stała się rzadsza.
UBIJAMY BIAŁKA Z CUKREM
Białka ubijamy z połową cukru w wysokim naczyniu za pomocą ręcznego robota ok. 3 minut. Następnie dodajemy drugą połowę cukru i ponownie ubijamy białka na sztywną, perłową pianę.
ŁĄCZYMY BIAŁKA Z MASĄ SEROWĄ
Ubite białka przekładamy do twarogu. Dodajemy mąkę ziemniaczaną i pszenną. Mieszamy. Masę serową odstawiamy na bok na czas przygotowywania masy czekoladowej.
PRZYGOTOWUJEMY MASĘ CZEKOLADOWĄ
Żółtka jaj oddzielamy od białek. Białka i połowę cukru dajemy do misy robota kuchennego. Miksujemy ok. 5 minut, a następnie dodajemy drugą połowę cukru, 4 żółtka, sól i skórkę otartą z pomarańczy. Całość miksujemy, aż składniki się połączą.
WKŁADAMY MASĘ CZEKOLADOWĄ DO FORMY
Dno i boki formy do ciasta smarujemy masłem i oprószamy mąką. Do formy przelewamy masę czekoladową i rozprowadzamy ją po całej powierzchni i wyrównujemy za pomocą łopatki.
SZPRYCUJEMY MASĘ SEROWĄ
Masę serową przekładamy do worka cukierniczego i szprycujemy na masę czekoladową: wyciskamy pasy wzdłuż i wszerz formy, aby utworzyły kratkę. Dodatkowo szprycujemy masę serową także na brzegach masy czekoladowej.
PIECZEMY CIASTO
Ciasto pieczemy ok. 40-45 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 175°C.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
5299,8 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
441,6 kcal
Tłuszcz
19 g
Węglowodany
60,6 g
Błonnik
0,2 g
Białko
12,4 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Wiosenny dip rzodkiewkowy z chrupiącymi warzywami
Chrupiące warzywa pokrojone w słupki z kremowym dipem twarogowym to idealna przekąska na wiosenne spotkania! Proste, pyszne i pełne koloru!

Łosoś z salsą z tamarillo i mango
Grillowany łosoś w owocowej salsie to prawdziwa uczta dla podniebienia! Wykorzystaj przepis Darii na specjalną okazję!

Chleb cebulowy z kremem kminkowym
Stwórz domową piekarnię i sięgnij po niezawodny przepis na chleb cebulowy z kminkiem.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Racuchy z jabłkami
Racuchy z jabłkami to pomysł nie tylko na pyszny deser. Możesz je również przygotować na śniadanie!

Gruszki z grilla nadziewane konfiturą malinowo-żurawinową
Grillowane owoce? Tak! Upieczone na ruszcie gruszki w towarzystwie słodkiej konfitury smakują wybornie. Spróbuj!

Kurczak pieczony z kminkiem
Złocisty kurczak przesiąknięty aromatyczną ziołową marynatą z kminkiem w roli głównej to smakowity pomysł na obiad.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Wegański koktajl o smaku chlebka bananowego
Chlebek bananowy do picia? Zgadza się! Nie musisz go piec, aby cieszyć się jego wyjątkowym smakiem. Koniecznie wypróbuj ten przepis!

Kokosowe curry z krewetkami
Curry to szybkie w przygotowaniu i rozgrzewające danie! Podane z ryżem smakuje doskonale.

Zupa krem z dyni z kurkumą i salsą pomidorową
Zupa krem z dyni z lekko azjatyckim akcentem w postaci kurkumy, curry i sosu sojowego w połączeniu z pomidorową salsą to prawdziwa eksplozja smaków. Przekonaj się, jak proste jest jej przygotowanie dzięki termorobotowi MC Smart.