lamotek.pl

Ciasto poduszkowiec • przepis • składniki • przygotowanie

Miękkie jak poduszeczka i doskonale serowe! To ciasto zachwyca jednak nie tylko wyjątkowym smakiem, ale też wyglądem. Przygotuj je i wywołaj uśmiech na twarzach bliskich!

Ciasto poduszkowiec

Miękkie jak poduszeczka i doskonale serowe! To ciasto zachwyca jednak nie tylko wyjątkowym smakiem, ale też wyglądem. Przygotuj je i wywołaj uśmiech na twarzach bliskich!

Czas przygotowania
70 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 12
Poziom trudności
łatwy

Składniki

wanilia - 2 szt.
mąka ziemniaczana - 1 łyżka
ser twaróg tłusty - 500 g
cukier - 200 g
czekolada deserowa - 100 g
jajko - 4 szt.
kakao - 3 łyżki
mleko - 60 ml
olej rzepakowy - 120 ml
pomarańcza - 0,5 szt.
proszek do pieczenia - 1,5 łyżeczki
sok pomarańczowy - 60 ml
sól - 1 szczypta
cukier puder - 1 łyżka
masło - 15 g
mąka pszenna - 0,5 łyżki

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY MASĘ SEROWĄ:
Żółtka jaj oddzielamy od białek. Twaróg kruszymy do miski i rozgniatamy łyżką. Laski wanilii rozcinamy wzdłuż i za pomocą ostrza noża wyjmujemy z nich nasionka, które dodajemy do twarogu. Dodajemy żółtka i sól. Mieszamy, aby masa stała się rzadsza.
2.UBIJAMY BIAŁKA Z CUKREM:
Białka ubijamy z połową cukru w wysokim naczyniu za pomocą ręcznego robota ok. 3 minut. Następnie dodajemy drugą połowę cukru i ponownie ubijamy białka na sztywną, perłową pianę.
3.ŁĄCZYMY BIAŁKA Z MASĄ SEROWĄ:
Ubite białka przekładamy do twarogu. Dodajemy mąkę ziemniaczaną i pszenną. Mieszamy. Masę serową odstawiamy na bok na czas przygotowywania masy czekoladowej.
4.PRZYGOTOWUJEMY MASĘ CZEKOLADOWĄ:
Żółtka jaj oddzielamy od białek. Białka i połowę cukru dajemy do misy robota kuchennego. Miksujemy ok. 5 minut, a następnie dodajemy drugą połowę cukru, 4 żółtka, sól i skórkę otartą z pomarańczy. Całość miksujemy, aż składniki się połączą.
5.WKŁADAMY MASĘ CZEKOLADOWĄ DO FORMY:
Dno i boki formy do ciasta smarujemy masłem i oprószamy mąką. Do formy przelewamy masę czekoladową i rozprowadzamy ją po całej powierzchni i wyrównujemy za pomocą łopatki.
6.SZPRYCUJEMY MASĘ SEROWĄ:
Masę serową przekładamy do worka cukierniczego i szprycujemy na masę czekoladową: wyciskamy pasy wzdłuż i wszerz formy, aby utworzyły kratkę. Dodatkowo szprycujemy masę serową także na brzegach masy czekoladowej.
7.PIECZEMY CIASTO:
Ciasto pieczemy ok. 40-45 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 175°C.
Ciasto poduszkowiec

Czas przygotowania

70 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 12

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY MASĘ SEROWĄ

Żółtka jaj oddzielamy od białek. Twaróg kruszymy do miski i rozgniatamy łyżką. Laski wanilii rozcinamy wzdłuż i za pomocą ostrza noża wyjmujemy z nich nasionka, które dodajemy do twarogu. Dodajemy żółtka i sól. Mieszamy, aby masa stała się rzadsza.

2

UBIJAMY BIAŁKA Z CUKREM

Białka ubijamy z połową cukru w wysokim naczyniu za pomocą ręcznego robota ok. 3 minut. Następnie dodajemy drugą połowę cukru i ponownie ubijamy białka na sztywną, perłową pianę.

3

ŁĄCZYMY BIAŁKA Z MASĄ SEROWĄ

Ubite białka przekładamy do twarogu. Dodajemy mąkę ziemniaczaną i pszenną. Mieszamy. Masę serową odstawiamy na bok na czas przygotowywania masy czekoladowej.

4

PRZYGOTOWUJEMY MASĘ CZEKOLADOWĄ

Żółtka jaj oddzielamy od białek. Białka i połowę cukru dajemy do misy robota kuchennego. Miksujemy ok. 5 minut, a następnie dodajemy drugą połowę cukru, 4 żółtka, sól i skórkę otartą z pomarańczy. Całość miksujemy, aż składniki się połączą.

5

WKŁADAMY MASĘ CZEKOLADOWĄ DO FORMY

Dno i boki formy do ciasta smarujemy masłem i oprószamy mąką. Do formy przelewamy masę czekoladową i rozprowadzamy ją po całej powierzchni i wyrównujemy za pomocą łopatki.

6

SZPRYCUJEMY MASĘ SEROWĄ

Masę serową przekładamy do worka cukierniczego i szprycujemy na masę czekoladową: wyciskamy pasy wzdłuż i wszerz formy, aby utworzyły kratkę. Dodatkowo szprycujemy masę serową także na brzegach masy czekoladowej.

7

PIECZEMY CIASTO

Ciasto pieczemy ok. 40-45 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 175°C.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

5299,8 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

441,6 kcal

🥑

Tłuszcz

19 g

🌾

Węglowodany

60,6 g

🥬

Błonnik

0,2 g

💪

Białko

12,4 g

Podobne przepisy