lamotek.pl

Antipasti • przepis • składniki • przygotowanie

Szybkie do przyrządzenia i gotowane na parze przystawki antipasti we włoskim stylu. Te pyszne warzywa zaostrzą apetyt każdego gościa.

Antipasti

Szybkie do przyrządzenia i gotowane na parze przystawki antipasti we włoskim stylu. Te pyszne warzywa zaostrzą apetyt każdego gościa.

Czas przygotowania
15 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy

Składniki

bakłażan - 0,5 szt.
ocet balsamiczny - 2 łyżki
cukinia - 1 szt.
ząbek czosnku - 2 szt.
pieczarka - 100 g
oliwa z oliwek - 5 łyżek
pieprz czarny - 0,25 łyżeczki
sól - 1 łyżeczka
papryka czerwona - 180 g
oregano suszone - 1 łyżeczka
rozmaryn suszony - 1 łyżeczka

Instrukcje przygotowania

1.Przygotuj:
termorobota MC Smart
2.KROJENIE WARZYW BAKŁAŻAN I:
CUKINIĘ UMYĆ, OCZYŚCIĆ I POKROIĆ WZDŁUŻ LUB W POPRZEK W PLASTRY GRUBOŚCI 1 CM.
3.
PLASTRY BAKŁAŻANA OPRÓSZYĆ ½ ŁYŻECZKI SOLI.
4.
PIECZARKI OCZYŚCIĆ.
5.
PAPRYKI POKROIĆ W ĆWIARTKI, USUNĄĆ PESTKI, NASADĘ SZYPUŁKI I UMYĆ ĆWIARTKI Z WIERZCHU I W ŚRODKU.
6.
PLASTRY BAKŁAŻANA OSUSZYĆ NA PAPIEROWYM RĘCZNIKU.
7.PRZYPRAWIANIE WARZYW ROZŁOŻYĆ WARZYWA:
w głębokim i płaskim wkładzie do gotowania na parze i doprawić ½ łyżeczki soli i ¼ łyżeczki pieprzu.
8.ROZDRABNIANIE CZOSNKU ZĄBKI CZOSNKU:
obrać, 1 ząbek włożyć do pojemnika miksującego i rozdrabniać (z zatkniętą miarką), przytrzymując przycisk turbo/1 sekunda.
9.
Zgarnąć czosnek łopatką ze ścianek na dno pojemnika.
10.GOTOWANIE WARZYW NA PARZE:
Do czosnku w pojemniku miksującym wlać 1 litr ciepłej wody, umocować głęboki wkład do gotowania na parze, zawiesić w nim płaski wkład, zamknąć pokrywą i gotować, ustawiwszy program gotowanie na parze/10 minut.
11.
Po upływie czasu gotowania zdjąć cały zestaw do gotowania na parze i odstawić na bok.
12.
Pojemnik miksujący opróżnić i opłukać bardzo zimną wodą.
13.PRZYGOTOWANIE SOSU RESZTĘ CZOSNKU:
i zioła włożyć do pojemnika miksującego i rozdrabniać (z zatkniętą miarką), przytrzymując przycisk turbo/1 sekunda.
14.
Zgarnąć łopatką ze ścianek na dno pojemnika.
15.
Dodać oliwę z oliwek i ocet balsamiczny, po czym mieszać wszystko (z zatkniętą miarką) 10 sekund/prędkość 5.
16.
Włożyć warzywa do salaterki, polać je mieszaniną oleju i pozostawić na co najmniej 1 godzinę do naciągnięcia.
17.RADY:
Antipasti smakują nie tylko z chrupiącą ciabattą, ale są też doskonałym dodatkiem do smażonych dań mięsnych i rybnych.
18.
Jeśli papryka spiczasta nie jest dostępna, można użyć też zwykłych czerwonych strąków papryki.
19.
Warto jednak pamiętać, że spiczasta odmiana zwykle jest bardziej aromatyczna.
Antipasti

Czas przygotowania

15 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 2

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

Przygotuj

termorobota MC Smart

2

KROJENIE WARZYW BAKŁAŻAN I

CUKINIĘ UMYĆ, OCZYŚCIĆ I POKROIĆ WZDŁUŻ LUB W POPRZEK W PLASTRY GRUBOŚCI 1 CM.

3

PLASTRY BAKŁAŻANA OPRÓSZYĆ ½ ŁYŻECZKI SOLI.

4

PIECZARKI OCZYŚCIĆ.

5

PAPRYKI POKROIĆ W ĆWIARTKI, USUNĄĆ PESTKI, NASADĘ SZYPUŁKI I UMYĆ ĆWIARTKI Z WIERZCHU I W ŚRODKU.

6

PLASTRY BAKŁAŻANA OSUSZYĆ NA PAPIEROWYM RĘCZNIKU.

7

PRZYPRAWIANIE WARZYW ROZŁOŻYĆ WARZYWA

w głębokim i płaskim wkładzie do gotowania na parze i doprawić ½ łyżeczki soli i ¼ łyżeczki pieprzu.

8

ROZDRABNIANIE CZOSNKU ZĄBKI CZOSNKU

obrać, 1 ząbek włożyć do pojemnika miksującego i rozdrabniać (z zatkniętą miarką), przytrzymując przycisk turbo/1 sekunda.

9

Zgarnąć czosnek łopatką ze ścianek na dno pojemnika.

10

GOTOWANIE WARZYW NA PARZE

Do czosnku w pojemniku miksującym wlać 1 litr ciepłej wody, umocować głęboki wkład do gotowania na parze, zawiesić w nim płaski wkład, zamknąć pokrywą i gotować, ustawiwszy program gotowanie na parze/10 minut.

11

Po upływie czasu gotowania zdjąć cały zestaw do gotowania na parze i odstawić na bok.

12

Pojemnik miksujący opróżnić i opłukać bardzo zimną wodą.

13

PRZYGOTOWANIE SOSU RESZTĘ CZOSNKU

i zioła włożyć do pojemnika miksującego i rozdrabniać (z zatkniętą miarką), przytrzymując przycisk turbo/1 sekunda.

14

Zgarnąć łopatką ze ścianek na dno pojemnika.

15

Dodać oliwę z oliwek i ocet balsamiczny, po czym mieszać wszystko (z zatkniętą miarką) 10 sekund/prędkość 5.

16

Włożyć warzywa do salaterki, polać je mieszaniną oleju i pozostawić na co najmniej 1 godzinę do naciągnięcia.

17

RADY

Antipasti smakują nie tylko z chrupiącą ciabattą, ale są też doskonałym dodatkiem do smażonych dań mięsnych i rybnych.

18

Jeśli papryka spiczasta nie jest dostępna, można użyć też zwykłych czerwonych strąków papryki.

19

Warto jednak pamiętać, że spiczasta odmiana zwykle jest bardziej aromatyczna.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

498,8 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

249,4 kcal

🥑

Tłuszcz

17,1 g

🌾

Węglowodany

21,9 g

🥬

Błonnik

5,4 g

💪

Białko

5,4 g

Podobne przepisy