Kaczka pieczona z oliwkami • przepis • składniki • przygotowanie
Chcesz uczcić ważną uroczystość, albo po prostu zjeść coś pysznego? Upiecz kaczkę według tego ekspresowego przepisu!

Czas przygotowania
75 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
trudny
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTUJ NACZYNIE ŻELIWNE
lub żaroodporne Przygotuj wcześniej Makaron tagliatelle ugotuj al dente w lekko osolonej wodzie według wskazówek dostępnych na opakowaniu.
ODCEDŹ NA DURSZSLAKU
i przelej zimą wodą.
PRZYGOTOWANIE KACZKĘ DZIELIMY
na porcje – uda z podudziami i piersi.
USUWAMY KUPER.
SZYJKA, SKRZYDEŁKA I
pozostały korpus nie zostaną wykorzystane, możemy z nich ugotować rosół.
Z PODUDZI POŁĄCZONYCH
z udami odkrawamy kość.
PIERSI I UDA
z podudziami kroimy na pół.
KAŻDY KAWAŁEK MIĘSA
doprawiamy z obu stron solą i pieprzem.
W NACZYNIU ŻELIWNYM
rozgrzewamy 2-3 łyżki oleju rzepakowego, dodajemy ok. 10 G MASŁA,: następnie na delikatnie rozgrzany tłuszcz kładziemy kawałki kaczki skórą do dołu.
SMAŻYMY OK.
5-10 MINUT.
NASTĘPNIE OBRACAMY KAWAŁKI
kaczki i smażymy przez 6-8 minut do uzyskania złotego koloru.
PODSMAŻONE KAWAŁKI KACZKI
przekładamy do czystej miski.
OSOBNO DO MAŁEJ
miseczki zlewamy połowę tłuszczu z patelni, na której smażyliśmy kaczkę.
DO NACZYNIA ŻELIWNEGO,
w którym smażyliśmy kaczkę, wrzucamy pokrojoną w drobną kostkę cebulę i czosnek pokrojony w cienkie talarki.
SMAŻYMY, CZĘSTO
mieszając.
DODAJEMY LIŚCIE Z
1 gałązki rozmarynu oraz 2 liście laurowe.
SMAŻYMY PRZEZ 2-3
minuty.
PONOWNIE WKŁADAMY KAWAŁKI
kaczki do naczynia z cebulą i czosnkiem, dodajemy czarne i zielone oliwki.
CAŁOŚĆ MIESZAMY.
WSZYSTKIE SKŁADNIKI ZALEWAMY
białym winem wytrawnym, dokładnie mieszamy.
POSYPUJEMY IGŁAMI Z
2 gałązek rozmarynu.
CAŁOŚĆ GOTUJEMY 2-3
minuty.
NASTĘPNIE NACZYNIE PRZYKRYWAMY
pokrywką i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200°C (termoobieg) na 30-40 minut.
PO UPIECZENIU KAWAŁKI
kaczki przekładamy na talerz.
SOS REDUKUJEMY, PODGRZEWAJĄC
w garnku.
UGOTOWANY MAKARON TAGLIATELLE
wykładamy na talerz. PRZYPRAWIAMY SOLĄ I: pieprzem.
NA TALERZU UKŁADAMY
kawałki kaczki.
CAŁOŚĆ POLEWAMY SOSEM
z oliwkami, czosnkiem, cebulą. DEKORUJEMY GAŁĄZKAMI: rozmarynu.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
8686 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
2171,5 kcal
Tłuszcz
162,6 g
Węglowodany
102,8 g
Błonnik
59,7 g
Białko
59,7 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Kanapka na bogato
Chrupiąca bagietka wypełniona po brzegi smakowitością: delikatnym filetem z piersi indyka, warzywami oraz sosem!

Kiełbaski piwne z grilla
Kiełbaski marynowane w piwie i miodzie staną się z pewnością przebojem każdego (nie tylko męskiego) grilla.

Babeczki ze śliwkami bez cukru
Miękkie i wilgotne babeczki bez dodatku cukru, słodzone erytrytolem, z kawałkami śliwek i nutą cynamonu, to zdrowa przekąska – idealna do kawy lub herbaty.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Klasyczna zupa ogórkowa
Tak smaczna jak u mamy i przygotowana z kilku prostych składników! Klasyczna zupa ogórkowa Karola przypomni Wam smaki dzieciństwa i sprawdzi się w roli szybkiego obiadu.

Mazurek miodowo-orzechowy
Mazurek to jeden z najbardziej charakterystycznych wypieków kojarzonych z Wielkanocą. Jednym z niezwykle aromatycznych wariantów tego wypieku jest mazurek miodowo-orzechowy, który łączy w sobie miodową słodycz z chrupkością orzechów. Jak przyrządzić pysznego mazurka? Poznaj nasz sposób na ten świąteczny wypiek!

Jagielnik czekoladowy z jeżynami i czereśniami
Przepyszne ciasto czekoladowe, które swoją strukturą przypomina sernik, a jednak nie ma w nim ani grama sera! Wypróbuj przepis na jagielnik z jeżynami i czereśniami!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Aromatyczne minitorciki pomarańczowe otulone marcepanem i lukrem
Krążki aromatycznego ciasta przełożone konfiturą oraz udekorowane marcepanem i masą cukrową. Śliczne, pyszne, wyjątkowe!

Bułeczki drożdżowe à la dynie
Bułeczki drożdżowe, które wyglądają jak dynie, ale nie smakują dynią. Oto najnowszy, wytrawny, przepis Pawła na przekąskę, która w środku puszystego ciasta kryje składniki, które zazwyczaj znajdują się na pizzy.

Piernik staropolski przekładany domowym marcepanem i powidłami
Długo dojrzewający piernik staropolski z domową masą marcepanową i pysznymi, bardziej nowoczesnymi dodatkami to idealny pomysł na świąteczny deser! Podejmij wyzwanie i przygotuj to wyjątkowe ciasto.