lamotek.pl

Pizza bianca z kurkami • przepis • składniki • przygotowanie

Wykorzystaj sezon na kurki i przygotuj wyśmienitą, białą pizzę z sosem śmietanowym według przepisu Karola Okrasy!

Pizza bianca z kurkami

Wykorzystaj sezon na kurki i przygotuj wyśmienitą, białą pizzę z sosem śmietanowym według przepisu Karola Okrasy!

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 8
Poziom trudności
średni

Składniki

cukier - 1 łyżka
drożdże świeże - 14 g
sól - 1 szczypta
woda - 300 ml
mąka pszenna typ 550 - 520 g
cukinia - 0,5 szt.
pieprz czarny - 1 szczypta
kurki - 100 g
oliwa z oliwek - 3 łyżki
szałwia świeża - 10 g
ser gorgonzola - 100 g
groszek cukrowy - 200 g
śmietana 22% - 100 g

Instrukcje przygotowania

1.UPŁYNNIAMY DROŻDŻE:
Drożdże wyjmujemy z lodówki, by osiągnęły temperaturę otoczenia, kruszymy w miseczce. Dodajemy cukier i sól. Rozcieramy na płynną masę, aż cukier całkowicie się rozpuści.
2.WYRABIAMY CIASTO:
Mąkę wsypujemy do miski. Wlewamy drożdże z cukrem i ciepłą wodę. Mieszamy, a następnie wyrabiamy na blacie oprószonym mąką do uzyskania gładkiej, jednolitej masy. Jeśli ciasto jest zbyt suche – dolewamy odrobinę wody, jeśli za mokre – dosypujemy mąki.
3.WYRABIAMY WYROŚNIĘTE CIASTO:
Wyrośnięte ciasto ponownie wyrabiamy przez kilka minut na blacie oprószonym mąką, formujemy z niego kulę i odkładamy.
4.MARYNUJEMY KURKI I WARZYWA:
Kurki płuczemy trzy razy w lekko osolonej wodzie i przekładamy do miski. Dodajemy namoczony w wodzie i odsączony z niej groszek cukrowy, oliwę oraz pieprz, mieszamy i odstawiamy.
5.ROZWAŁKOWUJEMY CIASTO I FORMUJEMY SPÓD:
Piekarnik rozgrzewamy i umieszczamy w nim blachę do pieczenia.
6.PIECZEMY I PODAJEMY PIZZĘ:
Pizzę przekładamy na rozgrzaną blachę razem z papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 8-10 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 220°C.
Pizza bianca z kurkami

Czas przygotowania

60 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 8

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

UPŁYNNIAMY DROŻDŻE

Drożdże wyjmujemy z lodówki, by osiągnęły temperaturę otoczenia, kruszymy w miseczce. Dodajemy cukier i sól. Rozcieramy na płynną masę, aż cukier całkowicie się rozpuści.

2

WYRABIAMY CIASTO

Mąkę wsypujemy do miski. Wlewamy drożdże z cukrem i ciepłą wodę. Mieszamy, a następnie wyrabiamy na blacie oprószonym mąką do uzyskania gładkiej, jednolitej masy. Jeśli ciasto jest zbyt suche – dolewamy odrobinę wody, jeśli za mokre – dosypujemy mąki.

3

WYRABIAMY WYROŚNIĘTE CIASTO

Wyrośnięte ciasto ponownie wyrabiamy przez kilka minut na blacie oprószonym mąką, formujemy z niego kulę i odkładamy.

4

MARYNUJEMY KURKI I WARZYWA

Kurki płuczemy trzy razy w lekko osolonej wodzie i przekładamy do miski. Dodajemy namoczony w wodzie i odsączony z niej groszek cukrowy, oliwę oraz pieprz, mieszamy i odstawiamy.

5

ROZWAŁKOWUJEMY CIASTO I FORMUJEMY SPÓD

Piekarnik rozgrzewamy i umieszczamy w nim blachę do pieczenia.

6

PIECZEMY I PODAJEMY PIZZĘ

Pizzę przekładamy na rozgrzaną blachę razem z papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 8-10 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 220°C.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2868,8 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

358,6 kcal

🥑

Tłuszcz

11,2 g

🌾

Węglowodany

53 g

🥬

Błonnik

10,6 g

💪

Białko

10,6 g

Podobne przepisy

Pizza bianca z kurkami - przepis, składniki, przygotowanie | lamotek.pl