lamotek.pl

Cynamonki – przepis na cinnamon rolls kawowe • przepis • składniki • przygotowanie

Pyszne cynamonowo-kawowe bułeczki to propozycja Kingi na małe co nieco. Cudownie kawowe, delikatne i puszyste. Będziesz do nich wracać wielokrotnie!

Cynamonki – przepis na cinnamon rolls kawowe

Pyszne cynamonowo-kawowe bułeczki to propozycja Kingi na małe co nieco. Cudownie kawowe, delikatne i puszyste. Będziesz do nich wracać wielokrotnie!

Czas przygotowania
140 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 9
Poziom trudności
łatwy

Składniki

cukier - 1 łyżka
drożdże suszone - 8 g
mąka pszenna typ 450 - 500 g
mleko - 170 ml
sól - 1 szczypta
jajko - 1 szt.
cukier trzcinowy - 4 łyżki
cynamon - 1 łyżeczka
masło - 2 łyżki
cukier puder - 4 łyżki
kawa rozpuszczalna - 1 łyżka
serek śmietankowy - 300 g
oliwa z oliwek - 2 łyżki

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY CIASTO:
Mleko wraz z masłem lekko podgrzewamy (tak by można ich było dotknąć palcem – zbyt gorące mleko sprawi, że drożdże nie będą pracować).
2.PRZYGOTOWUJEMY WYPEŁNIENIE:
Wyrośnięte ciasto wykładamy na blat posypany mąką i rozwałkowujemy na prostokąt grubości 0,5 cm.
3.ZWIJAMY ROLLSY:
Ciasto zwijamy wzdłuż dłuższego boku, tworząc rulon. Kroimy na 9 równych kawałków. Rollsy układamy obok siebie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zwinięciem do góry. Przykrywamy bawełnianym ręcznikiem i odstawiamy na kolejną godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie wkładamy je do piekarnika i pieczemy 30 minut. Następnie wyjmujemy i odstawiamy do wystudzenia.
4.SMARUJEMY ROLLSY KREMEM:
Serek ucieramy z cukrem pudrem i smarujemy kremem jeszcze ciepłe rollsy. Na koniec całość delikatnie oprószamy kawą rozpuszczalną
Cynamonki – przepis na cinnamon rolls kawowe

Czas przygotowania

140 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 9

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY CIASTO

Mleko wraz z masłem lekko podgrzewamy (tak by można ich było dotknąć palcem – zbyt gorące mleko sprawi, że drożdże nie będą pracować).

2

PRZYGOTOWUJEMY WYPEŁNIENIE

Wyrośnięte ciasto wykładamy na blat posypany mąką i rozwałkowujemy na prostokąt grubości 0,5 cm.

3

ZWIJAMY ROLLSY

Ciasto zwijamy wzdłuż dłuższego boku, tworząc rulon. Kroimy na 9 równych kawałków. Rollsy układamy obok siebie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zwinięciem do góry. Przykrywamy bawełnianym ręcznikiem i odstawiamy na kolejną godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie wkładamy je do piekarnika i pieczemy 30 minut. Następnie wyjmujemy i odstawiamy do wystudzenia.

4

SMARUJEMY ROLLSY KREMEM

Serek ucieramy z cukrem pudrem i smarujemy kremem jeszcze ciepłe rollsy. Na koniec całość delikatnie oprószamy kawą rozpuszczalną

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

4346,1 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

482,9 kcal

🥑

Tłuszcz

26,8 g

🌾

Węglowodany

52,1 g

🥬

Błonnik

9,9 g

💪

Białko

9,9 g

Podobne przepisy

Cynamonki – przepis na cinnamon rolls kawowe - przepis, składniki, przygotowanie | lamotek.pl