Carpaccio z miodowego melona • przepis • składniki • przygotowanie
Świeże, soczyste owoce, listki orzeźwiającej mięty i odrobina mocnego alkoholu. Kuszące i słodkie połączenie!

Czas przygotowania
90 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWANIE MELONA MYJEMY,
obieramy, usuwamy nasiona i kroimy w plastry o grubości około 4-5 mm.
GREJPFRUIT OBIERAMY I
filetujemy; z pozostałości wyciskamy sok.
Z SOKU Z
grejpfruita robimy słodką marynatę do melona.
SOK GOTUJEMY Z
cukrem do momentu wrzenia, aż płyn trochę odparuje.
ZDEJMUJEMY Z OGNIA
i studzimy.
PO OSTYGNIĘCIU DODAJEMY
listki mięty drobno pokrojone, następnie wódkę i sok z cytryny .
MARYNATĘ MOŻNA
zmiksować.
W PŁASKIM NACZYNIU
umieszczamy pokrojonego melona, zalewając go słodką marynatą.
WSTAWIAMY DO LODÓWKI
na mniej więcej godzinę.
NA TALERZU UKŁADAMY
na płasko zamarynowanego melona, filety z grejpfruita oraz kilka plastrów świeżych truskawek (do dekoracji) oraz listków świeżej mięty.
JAK PODAWAĆ PODAJEMY
z sosem truskawkowo-miętowym.
WSKAZÓWKA ABY PRZYGOTOWAĆ
sos truskawkowo-miętowy, wszystkie podane składniki razem miksujemy.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
987,6 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
246,9 kcal
Tłuszcz
0,8 g
Węglowodany
58,7 g
Błonnik
2,5 g
Białko
2,5 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Agarowe galaretki malinowe
Galaretki z owoców i to w wegańskim wydaniu? Oczywiście! Wypróbuj ten przepis i odkryj ich niepowtarzalny smak!

Kotleciki jagnięce z miętą i rozmarynem
Pachnące świeżym rozmarynem, miętą i tymiankiem delikatne kotlety z jagnięciny to idealny pomysł na mięsny obiad.

Crostini z serem brie i miechunką
Chrupiące kawałki bagietki z oryginalną kompozycją dodatków. Pyszna przekąska dla wielbicieli dobrego smaku.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Jagodowe mascarpone
Delikatny deser łączący smak jagód z kremowym serkiem. Podany w wysokich pucharkach i ozdobiony owocami oczaruje gości!

Odchudzone lasagne
Mięso mielone z kurczaka, mnóstwo warzyw i ziół – to sposób Karola Okrasy na lżejszą wersję lasagne!

Koktajl z krewetek z awokado i sosem chili
Koktajl z krewetek to sprawdzony pomysł na elegancką przekąskę sylwestrową. Podany z delikatnym musem i sosem na bazie wina sprawi, że imprezowy stół nabierze wykwintnego charakteru.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Pinsa z kiełbasą nduja, burratą i cukinią
Błyskawiczna w przygotowaniu pinsa z lekko pikantną kiełbasą nduja, świeżą cukinią i kremową burratą. Wypróbuj ten pyszny pomysł na kolację lub przekąskę na imprezę!

Fasolka z masłem pieprzowym i stekami
Pyszne steki podawane z mieszanką fasoli smażoną na maślę pieprzowym to przepis na pyszną i soczystą ucztę!

Lody truskawkowo-bazyliowe
Lody truskawkowo-jogurtowe z delikatnym aromatem bazylii – łatwy przepis autorstwa Pawła Małeckiego. Skusisz się?