lamotek.pl

Carpaccio z miodowego melona • przepis • składniki • przygotowanie

Świeże, soczyste owoce, listki orzeźwiającej mięty i odrobina mocnego alkoholu. Kuszące i słodkie połączenie!

Carpaccio z miodowego melona

Świeże, soczyste owoce, listki orzeźwiającej mięty i odrobina mocnego alkoholu. Kuszące i słodkie połączenie!

Czas przygotowania
90 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

cukier - 50 g
grejpfrut - 1 szt.
melon miodowy - 1 szt.
cukier puder - 30 g
mięta świeża - 2 łyżki
sok z cytryny - 5 ml
truskawka - 100 g
wódka - 10 ml

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWANIE MELONA MYJEMY,:
obieramy, usuwamy nasiona i kroimy w plastry o grubości około 4-5 mm.
2.GREJPFRUIT OBIERAMY I:
filetujemy; z pozostałości wyciskamy sok.
3.Z SOKU Z:
grejpfruita robimy słodką marynatę do melona.
4.SOK GOTUJEMY Z:
cukrem do momentu wrzenia, aż płyn trochę odparuje.
5.ZDEJMUJEMY Z OGNIA:
i studzimy.
6.PO OSTYGNIĘCIU DODAJEMY:
listki mięty drobno pokrojone, następnie wódkę i sok z cytryny .
7.MARYNATĘ MOŻNA:
zmiksować.
8.W PŁASKIM NACZYNIU:
umieszczamy pokrojonego melona, zalewając go słodką marynatą.
9.WSTAWIAMY DO LODÓWKI:
na mniej więcej godzinę.
10.NA TALERZU UKŁADAMY:
na płasko zamarynowanego melona, filety z grejpfruita oraz kilka plastrów świeżych truskawek (do dekoracji) oraz listków świeżej mięty.
11.JAK PODAWAĆ PODAJEMY:
z sosem truskawkowo-miętowym.
12.WSKAZÓWKA ABY PRZYGOTOWAĆ:
sos truskawkowo-miętowy, wszystkie podane składniki razem miksujemy.
Carpaccio z miodowego melona

Czas przygotowania

90 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWANIE MELONA MYJEMY,

obieramy, usuwamy nasiona i kroimy w plastry o grubości około 4-5 mm.

2

GREJPFRUIT OBIERAMY I

filetujemy; z pozostałości wyciskamy sok.

3

Z SOKU Z

grejpfruita robimy słodką marynatę do melona.

4

SOK GOTUJEMY Z

cukrem do momentu wrzenia, aż płyn trochę odparuje.

5

ZDEJMUJEMY Z OGNIA

i studzimy.

6

PO OSTYGNIĘCIU DODAJEMY

listki mięty drobno pokrojone, następnie wódkę i sok z cytryny .

7

MARYNATĘ MOŻNA

zmiksować.

8

W PŁASKIM NACZYNIU

umieszczamy pokrojonego melona, zalewając go słodką marynatą.

9

WSTAWIAMY DO LODÓWKI

na mniej więcej godzinę.

10

NA TALERZU UKŁADAMY

na płasko zamarynowanego melona, filety z grejpfruita oraz kilka plastrów świeżych truskawek (do dekoracji) oraz listków świeżej mięty.

11

JAK PODAWAĆ PODAJEMY

z sosem truskawkowo-miętowym.

12

WSKAZÓWKA ABY PRZYGOTOWAĆ

sos truskawkowo-miętowy, wszystkie podane składniki razem miksujemy.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

987,6 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

246,9 kcal

🥑

Tłuszcz

0,8 g

🌾

Węglowodany

58,7 g

🥬

Błonnik

2,5 g

💪

Białko

2,5 g

Podobne przepisy