lamotek.pl

Sałatka na sylwestra – z tuńczykiem i kapustą pekińską • przepis • składniki • przygotowanie

Sylwester to idealny moment, aby zaskoczyć gości różnorodnymi sałatkami. Aromatyczna sałatka z dodatkiem tuńczyka i kapusty na pewno zrobi piorunujące wrażenie. Przygotuj sałatkę według naszego przepisu, a na pewno się nie zawiedziesz!

Sałatka na sylwestra – z tuńczykiem i kapustą pekińską

Sylwester to idealny moment, aby zaskoczyć gości różnorodnymi sałatkami. Aromatyczna sałatka z dodatkiem tuńczyka i kapusty na pewno zrobi piorunujące wrażenie. Przygotuj sałatkę według naszego przepisu, a na pewno się nie zawiedziesz!

Czas przygotowania
45 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 5
Poziom trudności
łatwy

Składniki

tuńczyk w oleju - 1 szt.
kapusta pekińska - 0,5 szt.
ogórek - 2 szt.
cebula - 1 szt.
jajko - 4 szt.
szczypiorek - 0,5 pęczka
oliwa z oliwek - 100 ml
cytryna - 0,5 szt.
ząbek czosnku - 1 szt.
sól - 1 szczypta
pieprz czarny - 1 szczypta

Instrukcje przygotowania

1.GOTUJEMY JAJKA:
Do rondla wlewamy wodę i zagotowujemy ją. Następnie delikatnie wkładamy jajka do wody i gotujemy je na twardo przez ok. 8 minut.
2.OBIERAMY JAJKA:
Po ugotowaniu wylewamy z garnka wodę, a następnie napełniamy ją chłodną wodą i zostawiamy na 5-10 minut. Potem obieramy jajka ze skorupki i wkładamy do miseczki.
3.PRZYGOTOWUJEMY WARZYWA:
Kapustę i ogórka starannie myjemy. Kapustę szatkujemy drobno, a ogórka przekrawamy wzdłuż, a potem każdą część kroimy na plastry. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Warzywa wrzucamy do miski.
4.DODAJEMY TUŃCZYKA:
Tuńczyka odsączamy z nadmiaru oleju i wrzucamy do miski.
5.PRZYGOTOWUJEMY SOS:
Do kubka wlewamy oliwę. Wyciskamy sok z cytryny i także wlewamy do kubka. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę wprost do kubka. Dodajemy przyprawy i wszystko energicznie mieszamy.
6.ŁĄCZYMY SKŁADNIKI:
Ugotowane jajka przekrawamy na pół i wrzucamy do miski. Całość polewamy sosem i starannie mieszamy.
7.DODAJEMY SZCZYPIOR:
Szczypiorek myjemy i osuszamy, a potem kroimy i ozdabiamy nim sałatkę. Całość wkładamy do lodówki na 30 minut, aby smaki się przegryzły. Po upływie wyznaczonego czasu wyciągamy sałatkę z lodówki i podajemy gościom.
Sałatka na sylwestra – z tuńczykiem i kapustą pekińską

Czas przygotowania

45 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 5

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

GOTUJEMY JAJKA

Do rondla wlewamy wodę i zagotowujemy ją. Następnie delikatnie wkładamy jajka do wody i gotujemy je na twardo przez ok. 8 minut.

2

OBIERAMY JAJKA

Po ugotowaniu wylewamy z garnka wodę, a następnie napełniamy ją chłodną wodą i zostawiamy na 5-10 minut. Potem obieramy jajka ze skorupki i wkładamy do miseczki.

3

PRZYGOTOWUJEMY WARZYWA

Kapustę i ogórka starannie myjemy. Kapustę szatkujemy drobno, a ogórka przekrawamy wzdłuż, a potem każdą część kroimy na plastry. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Warzywa wrzucamy do miski.

4

DODAJEMY TUŃCZYKA

Tuńczyka odsączamy z nadmiaru oleju i wrzucamy do miski.

5

PRZYGOTOWUJEMY SOS

Do kubka wlewamy oliwę. Wyciskamy sok z cytryny i także wlewamy do kubka. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę wprost do kubka. Dodajemy przyprawy i wszystko energicznie mieszamy.

6

ŁĄCZYMY SKŁADNIKI

Ugotowane jajka przekrawamy na pół i wrzucamy do miski. Całość polewamy sosem i starannie mieszamy.

7

DODAJEMY SZCZYPIOR

Szczypiorek myjemy i osuszamy, a potem kroimy i ozdabiamy nim sałatkę. Całość wkładamy do lodówki na 30 minut, aby smaki się przegryzły. Po upływie wyznaczonego czasu wyciągamy sałatkę z lodówki i podajemy gościom.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1457,4 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

291,5 kcal

🥑

Tłuszcz

20 g

🌾

Węglowodany

11,7 g

🥬

Błonnik

2,4 g

💪

Białko

17,9 g

Podobne przepisy