lamotek.pl

Żurek z makaronem • przepis • składniki • przygotowanie

Szukasz pomysłu na wegański żurek? Daria zdradzi Ci przepis, nie tylko na pyszny żurek, ale także domowy zakwas żytni!

Żurek z makaronem

Szukasz pomysłu na wegański żurek? Daria zdradzi Ci przepis, nie tylko na pyszny żurek, ale także domowy zakwas żytni!

Czas przygotowania
50 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
trudny

Składniki

bulion warzywny - 1 l
chrzan tarty - 2 łyżki
cukier - 1 łyżka
pieprz czarny - 1 szczypta
grzyby suszone - 20 g
ogórek kiszony - 1 szt.
olej rzepakowy - 1 łyżka
rozmaryn świeży - 8 g
sól - 1 szczypta
sok z ogórków kiszonych - 50 ml
makaron pełnoziarnisty - 200 g
zakwas na żurek - 300 ml
cebula - 1 szt.
olej - 1 łyżka
majeranek suszony - 1 szczypta
tymianek świeży - 10 g
liść laurowy - 3 szt.
mąka żytnia - 120 g
woda - 500 ml
ziele angielskie - 3 szt.
chleb razowy - 50 g
ząbek czosnku - 3 szt.

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY ZAKWAS:
W szklanym lub glinianym naczyniu zalewamy mąkę ciepłą wodą, ok. pół litra. Dodajemy przyprawy wraz z czosnkiem pokrojonym w plasterki. Skórkę chleba umieszczamy na wierzchu. Naczynie przykrywamy gazą i odstawiamy w ciepłe miejsce na kilka dni. Co jakiś czas zaglądamy do zakwasu i mieszamy. Gotowy zakwas przelewamy do butelek, szczelnie zamykamy i przechowujemy w lodówce maksymalnie 2 tygodnie.
2.GOTUJEMY ŻUREK:
Makaron gotujemy al dente według wskazań na opakowaniu. Grzyby namaczamy w gorącej wodzie. W garnku rozgrzewamy olej i podsmażamy drobno posiekaną cebulę i czosnek wraz z gałązką rozmarynu. Dolewamy zakwas i wywar. Dodajemy grzyby pokrojone w paski, chrzan, cukier i majeranek. Na patelni z odrobiną wody z ogórków podsmażamy ogórek pokrojony w półcentymetrowe plastry. Dodajemy do zupy. Doprawiamy solą i pieprzem. Całość zagotowujemy.
3.PODAJEMY ŻUREK:
Na patelni z rozgrzanym olejem podsmażamy cebulę pokrojoną w piórka. Zupę podajemy z makaronem, udekorowaną smażoną cebulą, świeżymi listkami tymianku i roztartym majerankiem.
Żurek z makaronem

Czas przygotowania

50 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

trudny

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY ZAKWAS

W szklanym lub glinianym naczyniu zalewamy mąkę ciepłą wodą, ok. pół litra. Dodajemy przyprawy wraz z czosnkiem pokrojonym w plasterki. Skórkę chleba umieszczamy na wierzchu. Naczynie przykrywamy gazą i odstawiamy w ciepłe miejsce na kilka dni. Co jakiś czas zaglądamy do zakwasu i mieszamy. Gotowy zakwas przelewamy do butelek, szczelnie zamykamy i przechowujemy w lodówce maksymalnie 2 tygodnie.

2

GOTUJEMY ŻUREK

Makaron gotujemy al dente według wskazań na opakowaniu. Grzyby namaczamy w gorącej wodzie. W garnku rozgrzewamy olej i podsmażamy drobno posiekaną cebulę i czosnek wraz z gałązką rozmarynu. Dolewamy zakwas i wywar. Dodajemy grzyby pokrojone w paski, chrzan, cukier i majeranek. Na patelni z odrobiną wody z ogórków podsmażamy ogórek pokrojony w półcentymetrowe plastry. Dodajemy do zupy. Doprawiamy solą i pieprzem. Całość zagotowujemy.

3

PODAJEMY ŻUREK

Na patelni z rozgrzanym olejem podsmażamy cebulę pokrojoną w piórka. Zupę podajemy z makaronem, udekorowaną smażoną cebulą, świeżymi listkami tymianku i roztartym majerankiem.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1895,4 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

315,9 kcal

🥑

Tłuszcz

4,9 g

🌾

Węglowodany

58,5 g

🥬

Błonnik

9,3 g

💪

Białko

9,3 g

Podobne przepisy