lamotek.pl

Zupa z groszku i pomarańczy z grzankami z cebulką • przepis • składniki • przygotowanie

Zobacz, jak przygotować aromatyczną zupę w 30 minut! Połączenie groszku z orzeźwiającą pomarańczą na pewno Ci zasmakuje!

Zupa z groszku i pomarańczy z grzankami z cebulką

Zobacz, jak przygotować aromatyczną zupę w 30 minut! Połączenie groszku z orzeźwiającą pomarańczą na pewno Ci zasmakuje!

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

bulion warzywny - 750 ml
cebula dymka - 1 szt.
groszek, mrożony - 400 g
masło - 2 łyżki
oliwa z oliwek - 1 łyżka
pieprz kolorowy - 1 łyżeczka
pomarańcza - 1 szt.
sól - 1 szczypta
śmietana 30% - 100 g
ciabatta - 120 g

Instrukcje przygotowania

1.PODSMAŻAMY CEBULKĘ:
Dymki oczyszczamy, białą cześć kroimy w kostkę, zieloną w cienkie krążki. Pomarańczę sparzamy gorącą wodą. Ścieramy skórkę i wyciskamy sok. Białą część dymek podsmażamy na gorącej oliwie aż do zeszklenia. Dodajemy mrożony groszek i smażymy przez 1-2 minuty. Dolewamy sok z pomarańczy i bulion warzywny. Doprawiamy solą i pieprzem. Zupę gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem przez około 12-15 minut.
2.PRZYGOTOWUJEMY GRZANKI:
Zieloną część dymek dusimy na 1 łyżce gorącego masła aż do miękkości i odstawiamy. Na tę samą patelnię dajemy pozostałą część masła i chleb pokrojony w kostkę. Smażymy ze wszystkich stron, obracając. Doprawiamy solą, pieprzem i skórką pomarańczową i łączymy z podsmażonym szczypiorkiem.
3.MIKSUJEMY ZUPĘ:
Do zupy dodajemy śmietanę, dokładnie miksujemy i doprawiamy do smaku. Dekorujemy grzankami ze szczypiorkiem.
Zupa z groszku i pomarańczy z grzankami z cebulką

Czas przygotowania

30 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PODSMAŻAMY CEBULKĘ

Dymki oczyszczamy, białą cześć kroimy w kostkę, zieloną w cienkie krążki. Pomarańczę sparzamy gorącą wodą. Ścieramy skórkę i wyciskamy sok. Białą część dymek podsmażamy na gorącej oliwie aż do zeszklenia. Dodajemy mrożony groszek i smażymy przez 1-2 minuty. Dolewamy sok z pomarańczy i bulion warzywny. Doprawiamy solą i pieprzem. Zupę gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem przez około 12-15 minut.

2

PRZYGOTOWUJEMY GRZANKI

Zieloną część dymek dusimy na 1 łyżce gorącego masła aż do miękkości i odstawiamy. Na tę samą patelnię dajemy pozostałą część masła i chleb pokrojony w kostkę. Smażymy ze wszystkich stron, obracając. Doprawiamy solą, pieprzem i skórką pomarańczową i łączymy z podsmażonym szczypiorkiem.

3

MIKSUJEMY ZUPĘ

Do zupy dodajemy śmietanę, dokładnie miksujemy i doprawiamy do smaku. Dekorujemy grzankami ze szczypiorkiem.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1246 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

311,5 kcal

🥑

Tłuszcz

15 g

🌾

Węglowodany

33,6 g

🥬

Błonnik

8,4 g

💪

Białko

8,4 g

Podobne przepisy

Zupa z groszku i pomarańczy z grzankami z cebulką - przepis, składniki, przygotowanie | lamotek.pl