lamotek.pl

Żurek chrzanowy z kiełbasą • przepis • składniki • przygotowanie

Wielkanocne śniadanie smakuje najlepiej, kiedy rozpoczyna je domowy żurek z suszonymi grzybami i śląską kiełbasą.

Żurek chrzanowy z kiełbasą

Wielkanocne śniadanie smakuje najlepiej, kiedy rozpoczyna je domowy żurek z suszonymi grzybami i śląską kiełbasą.

Czas przygotowania
120 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

bulion grzybowy - 500 ml
cebula - 1 szt.
chrzan tarty - 4 łyżeczki
cukier - 1 szczypta
pieprz czarny - 1 szczypta
kiełbasa śląska - 500 g
olej - 2 łyżki
natka pietruszki - 5 g
sól - 1 szczypta
majeranek suszony - 2 łyżki
śmietana 30% - 150 ml
ząbek czosnku - 2 szt.
zakwas na żurek - 500 ml
grzyby suszone - 20 g
liść laurowy - 4 szt.
włoszczyzna - 1 szt.
ziele angielskie - 4 szt.

Instrukcje przygotowania

1.GOTUJEMY BULION:
Suszone grzyby namaczamy przez ok. 30 minut. Włoszczyznę obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Warzywa przekładamy do garnka razem z przyprawami. Dodajemy suszone grzyby razem z wodą, w której się moczyły. Następnie wlewamy tyle wody, aby przykryła warzywa w całości. Bulion gotujemy na wolnym ogniu. Następnie bulion odcedzamy.
2.GOTUJEMY ŻUREK:
Ugotowane w bulionie grzyby kroimy w cienkie paski, a cebulę w kostkę. Całość podsmażamy na odrobinie oleju i przekładamy do garnka. Kiełbasę kroimy w plastry i smażymy na tej samej patelni. Usmażoną kiełbasę również przekładamy do garnka. Dolewamy bulion oraz zakwas. Dodajemy czosnek pokrojony w plasterki i gotujemy żurek.
3.DOPRAWIAMY ŻUREK:
Żurek doprawiamy solą, pieprzem i roztartym w dłoniach majerankiem. Gdy zupa się zagotuje, dodajemy śmietankę i chrzan. Żurek doprawiamy do smaku solą i pieprzem, a pod koniec gotowania cukrem. Przed podaniem dekorujemy natką pietruszki.
Żurek chrzanowy z kiełbasą

Czas przygotowania

120 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

GOTUJEMY BULION

Suszone grzyby namaczamy przez ok. 30 minut. Włoszczyznę obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Warzywa przekładamy do garnka razem z przyprawami. Dodajemy suszone grzyby razem z wodą, w której się moczyły. Następnie wlewamy tyle wody, aby przykryła warzywa w całości. Bulion gotujemy na wolnym ogniu. Następnie bulion odcedzamy.

2

GOTUJEMY ŻUREK

Ugotowane w bulionie grzyby kroimy w cienkie paski, a cebulę w kostkę. Całość podsmażamy na odrobinie oleju i przekładamy do garnka. Kiełbasę kroimy w plastry i smażymy na tej samej patelni. Usmażoną kiełbasę również przekładamy do garnka. Dolewamy bulion oraz zakwas. Dodajemy czosnek pokrojony w plasterki i gotujemy żurek.

3

DOPRAWIAMY ŻUREK

Żurek doprawiamy solą, pieprzem i roztartym w dłoniach majerankiem. Gdy zupa się zagotuje, dodajemy śmietankę i chrzan. Żurek doprawiamy do smaku solą i pieprzem, a pod koniec gotowania cukrem. Przed podaniem dekorujemy natką pietruszki.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2671,2 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

667,8 kcal

🥑

Tłuszcz

46,2 g

🌾

Węglowodany

40,6 g

🥬

Błonnik

23,1 g

💪

Białko

23,1 g

Podobne przepisy

Żurek chrzanowy z kiełbasą - przepis, składniki, przygotowanie | lamotek.pl