lamotek.pl

Łosoś smażony z zapiekanką z kalafiora z serem cheddar • przepis • składniki • przygotowanie

Delikatna ryba i aromatyczna, warzywna zapiekanka podana z przesmażonymi kurkami. Taka potrawa zachwyci całą rodzinę!

Łosoś smażony z zapiekanką z kalafiora z serem cheddar

Delikatna ryba i aromatyczna, warzywna zapiekanka podana z przesmażonymi kurkami. Taka potrawa zachwyci całą rodzinę!

Czas przygotowania
55 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

cytryna - 1 szt.
cebula dymka - 2 szt.
ząbek czosnku - 1 szt.
łosoś filet, bez skóry - 1 szt.
śmietana 12% - 200 g
kalafior - 1 szt.
bazylia świeża - 5 g
kurki - 200 g
miód - 1 łyżeczka
oliwa z oliwek - 1 łyżka
pieprz czarny - 1 szczypta
ser cheddar - 150 g
sól - 1 szczypta
oregano suszone - 1 łyżka
pomidor suszony - 100 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTUJ NACZYNIE ŻAROODPORNE:
rozgrzej piekarnik do 185°C (z funkcją grilla) Oczyszczone kurki smażymy krótko na rozgrzanym oleju, doprawiamy solą, pieprzem i niewielką ilością startej skórki z cytryny.
2.MIESZAMY, SMAŻYMY OKOŁO:
pół minuty i przekładamy na talerz.
3.NA MOCNO ROZGRZANYM:
oleju smażymy drobno pokrojoną cebulę dymkę, dodajemy 1 ząbek czosnku pokrojony w plasterki i drobno pokrojone suszone pomidory.
4.SMAŻYMY 1-2:
minuty. 2 ŁYŻKI OKRASY: odkładamy na później do dekoracji dania, a do reszty (na patelni) dodajemy śmietanę, oregano, skórkę z 1/2 cytryny i doprawiamy solą oraz pieprzem.
5.GOTUJEMY (REDUKUJEMY:
sos).
6.NA KONIEC DODAJEMY:
miód oraz niewielką ilość wody.
7.
CHWILĘ GOTUJEMY.
8.DODAJEMY ZBLANSZOWANE RÓŻYCZKI:
kalafiora, podgrzewamy całość przez 1-2 minuty.
9.KALAFIOR Z SOSEM:
przekładamy do naczynia żaroodpornego, posypujemy kilkoma kurkami i serem cheddar.
10.PIECZEMY 10-15 MINUT:
w temp.
11.185°C (Z FUNKCJĄ:
grilla). ŁOSOSIA KROIMY NA: 3 plastry. DOPRAWIAMY MIELONYM BIAŁYM: pieprzem.
12.NA KAŻDYM KAWAŁKU:
układamy po 2 listki bazylii i smażymy krótko na rozgrzanej patelni grillowej z odrobiną oleju.
13.GDY ŁOSOŚ SIĘ:
delikatnie zrumieni (po 30-60 sekundach z każdej strony), zdejmujemy rybę z patelni, przekładamy na talerz i dopiero solimy.
14.ŁOSOSIA PODAJEMY Z:
kurkami i gorącą zapiekanką ozdobioną okrasą. DEKORUJEMY KILKOMA LISTKAMI: bazylii.
15.RYBY I OWOCE:
morza z tym znakiem pochodzą ze zrównoważonych połowów z certyfikatem MSC. WWW.MSC.ORG/PL:
Łosoś smażony z zapiekanką z kalafiora z serem cheddar

Czas przygotowania

55 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTUJ NACZYNIE ŻAROODPORNE

rozgrzej piekarnik do 185°C (z funkcją grilla) Oczyszczone kurki smażymy krótko na rozgrzanym oleju, doprawiamy solą, pieprzem i niewielką ilością startej skórki z cytryny.

2

MIESZAMY, SMAŻYMY OKOŁO

pół minuty i przekładamy na talerz.

3

NA MOCNO ROZGRZANYM

oleju smażymy drobno pokrojoną cebulę dymkę, dodajemy 1 ząbek czosnku pokrojony w plasterki i drobno pokrojone suszone pomidory.

4

SMAŻYMY 1-2

minuty. 2 ŁYŻKI OKRASY: odkładamy na później do dekoracji dania, a do reszty (na patelni) dodajemy śmietanę, oregano, skórkę z 1/2 cytryny i doprawiamy solą oraz pieprzem.

5

GOTUJEMY (REDUKUJEMY

sos).

6

NA KONIEC DODAJEMY

miód oraz niewielką ilość wody.

7

CHWILĘ GOTUJEMY.

8

DODAJEMY ZBLANSZOWANE RÓŻYCZKI

kalafiora, podgrzewamy całość przez 1-2 minuty.

9

KALAFIOR Z SOSEM

przekładamy do naczynia żaroodpornego, posypujemy kilkoma kurkami i serem cheddar.

10

PIECZEMY 10-15 MINUT

w temp.

11

185°C (Z FUNKCJĄ

grilla). ŁOSOSIA KROIMY NA: 3 plastry. DOPRAWIAMY MIELONYM BIAŁYM: pieprzem.

12

NA KAŻDYM KAWAŁKU

układamy po 2 listki bazylii i smażymy krótko na rozgrzanej patelni grillowej z odrobiną oleju.

13

GDY ŁOSOŚ SIĘ

delikatnie zrumieni (po 30-60 sekundach z każdej strony), zdejmujemy rybę z patelni, przekładamy na talerz i dopiero solimy.

14

ŁOSOSIA PODAJEMY Z

kurkami i gorącą zapiekanką ozdobioną okrasą. DEKORUJEMY KILKOMA LISTKAMI: bazylii.

15

RYBY I OWOCE

morza z tym znakiem pochodzą ze zrównoważonych połowów z certyfikatem MSC. WWW.MSC.ORG/PL:

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2108,8 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

527,2 kcal

🥑

Tłuszcz

28,8 g

🌾

Węglowodany

43,3 g

🥬

Błonnik

31,8 g

💪

Białko

31,8 g

Podobne przepisy