lamotek.pl

Ryż z truskawkami • przepis • składniki • przygotowanie

Ryż z truskawkami to deser, który wzbudza wiele nostalgicznych wspomnień z dzieciństwa. Ten prosty, domowy deser kryje w sobie bogactwo smaków i kolorów, którym trudno się oprzeć. W jaki sposób zrobić idealny ryż z truskawkami? Odkryj nasz sposób na ten przysmak!

Ryż z truskawkami

Ryż z truskawkami to deser, który wzbudza wiele nostalgicznych wspomnień z dzieciństwa. Ten prosty, domowy deser kryje w sobie bogactwo smaków i kolorów, którym trudno się oprzeć. W jaki sposób zrobić idealny ryż z truskawkami? Odkryj nasz sposób na ten przysmak!

Czas przygotowania
40 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

mleko - 800 ml
ryż biały - 150 g
masło - 20 g
cukier wanilinowy - 3 łyżeczki
sól - 1 szczypta
truskawka - 500 g
cukier - 2 łyżki

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY BAZĘ DO GOTOWANIA:
Do garnka wrzuć masło, a następnie delikatnie je rozpuść. Dodaj mleko i zamieszaj. Po chwili wrzuć także ryż (jeśli korzystasz z takiego z torebki, rozetnij torebkę i wsyp ryż do garnka luzem).
2.GOTUJEMY RYŻ:
Zagotuj mleko z dodatkami oraz ryżem i zmniejsz ogień do minimum. Gotuj przez ok. 30 minut, co jakiś czas mieszając. Ryż powinien się w tym czasie rozgotować.
3.DODAJEMY CUKIER I CUKIER WANILIOWY:
Pod koniec gotowania ryżu wsyp do garnka cukier i cukier waniliowy i zamieszaj. Pozwól im się całkiem rozpuścić. Gotuj całość jeszcze przez 5 minut. Pilnuj, aby ryż się nie przypalił i często go mieszaj.
4.PRZYGOTOWUJEMY TRUSKAWKI:
Truskawki wsyp na sitko, a potem umyj pod bieżącą wodą i pozbaw je szypułek. Pozostaw owoce do wyschnięcia.
5.PRZYGOTOWUJEMY SOS:
Truskawki przekrój na pół, a następnie rozgnieć je widelcem. Dodaj cukier i porządnie wszystko wymieszaj. Sitko umyj.
6.SERWUJEMY RYŻ:
Ugotowany ryż wyciągnij z garnka. W garnku powinna zostać minimalna ilość płynu, ryż powinien być kleisty. Przełóż ryż do miseczek, a potem polej go sosem zrobionym z truskawek i gotowe! Ryż możesz dodatkowo ozdobić świeżymi truskawkami i laską wanilii.
Ryż z truskawkami

Czas przygotowania

40 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY BAZĘ DO GOTOWANIA

Do garnka wrzuć masło, a następnie delikatnie je rozpuść. Dodaj mleko i zamieszaj. Po chwili wrzuć także ryż (jeśli korzystasz z takiego z torebki, rozetnij torebkę i wsyp ryż do garnka luzem).

2

GOTUJEMY RYŻ

Zagotuj mleko z dodatkami oraz ryżem i zmniejsz ogień do minimum. Gotuj przez ok. 30 minut, co jakiś czas mieszając. Ryż powinien się w tym czasie rozgotować.

3

DODAJEMY CUKIER I CUKIER WANILIOWY

Pod koniec gotowania ryżu wsyp do garnka cukier i cukier waniliowy i zamieszaj. Pozwól im się całkiem rozpuścić. Gotuj całość jeszcze przez 5 minut. Pilnuj, aby ryż się nie przypalił i często go mieszaj.

4

PRZYGOTOWUJEMY TRUSKAWKI

Truskawki wsyp na sitko, a potem umyj pod bieżącą wodą i pozbaw je szypułek. Pozostaw owoce do wyschnięcia.

5

PRZYGOTOWUJEMY SOS

Truskawki przekrój na pół, a następnie rozgnieć je widelcem. Dodaj cukier i porządnie wszystko wymieszaj. Sitko umyj.

6

SERWUJEMY RYŻ

Ugotowany ryż wyciągnij z garnka. W garnku powinna zostać minimalna ilość płynu, ryż powinien być kleisty. Przełóż ryż do miseczek, a potem polej go sosem zrobionym z truskawek i gotowe! Ryż możesz dodatkowo ozdobić świeżymi truskawkami i laską wanilii.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1140,1 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

285 kcal

🥑

Tłuszcz

10,8 g

🌾

Węglowodany

40,1 g

🥬

Błonnik

2,5 g

💪

Białko

7,7 g

Podobne przepisy