lamotek.pl

Zraz wieprzowy na dziko z młodą kapustą i ziemniakami purée • przepis • składniki • przygotowanie

Zainspiruj się kuchnią staropolską i przygotuj schab z młodą kapustą według propozycji Grzegorza Russaka.

Zraz wieprzowy na dziko z młodą kapustą i ziemniakami purée

Zainspiruj się kuchnią staropolską i przygotuj schab z młodą kapustą według propozycji Grzegorza Russaka.

Czas przygotowania
120 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni

Składniki

bazylia świeża - 5 łyżek
pieprz biały - 1 szczypta
goździki mielone - 1 łyżeczka
liść laurowy - 0,5 łyżeczki
majeranek - 4 łyżki
rozmaryn świeży - 3 łyżki
tymianek suszony - 3 łyżki
ziele angielskie - 4 szt.
cząber - 3 łyżki
jałowiec - 1 łyżka
kolendra świeża - 2 łyżki
gorczyca - 2 łyżki
kapusta biała - 1 szt.
cebula - 1 szt.
cukier - 1 szczypta
cytryna - 1 szt.
pieprz czarny - 1 szczypta
świeży koperek - 25 g
masło - 2 łyżki
sól - 1 szczypta
jajko - 2 szt.
masło klarowane - 1 łyżka
miód - 1 łyżeczka
mleko 3,2% - 500 ml
mięso wieprzowe schab - 500 g
wino czerwone - 100 ml
mąka pszenna - 1 łyżka
śmietana 30% - 350 ml

Instrukcje przygotowania

1.DODAWANIE KAPUSTY DO CEBULI:
Z główki młodej kapusty wycinamy głąb. Kapustę szatkujemy, wkładamy do miski i przesypujemy solą. Odstawiamy na 10-15 minut, a następnie zalewamy wrzątkiem. Przekładamy na sito, odcedzamy.
2.MOCZENIE KOTLETÓW W ZALEWIE:
Schab myjemy i osuszamy, lekko rozbijamy, doprawiamy przyprawą myśliwską z obu stron i rozbijamy na cienkie płaty.
3.DUSIMY MIĘSO W SOSIE:
Do miski wlewamy czerwone wino, resztę śmietanki oraz miód. Całość mieszamy. Usmażone mięso przekładamy do garnka z grubym dnem i zalewamy sosem. Dusimy na małym ogniu tak długo, aż mięso skruszeje, a sos zgęstnieje.
Zraz wieprzowy na dziko z młodą kapustą i ziemniakami purée

Czas przygotowania

120 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

DODAWANIE KAPUSTY DO CEBULI

Z główki młodej kapusty wycinamy głąb. Kapustę szatkujemy, wkładamy do miski i przesypujemy solą. Odstawiamy na 10-15 minut, a następnie zalewamy wrzątkiem. Przekładamy na sito, odcedzamy.

2

MOCZENIE KOTLETÓW W ZALEWIE

Schab myjemy i osuszamy, lekko rozbijamy, doprawiamy przyprawą myśliwską z obu stron i rozbijamy na cienkie płaty.

3

DUSIMY MIĘSO W SOSIE

Do miski wlewamy czerwone wino, resztę śmietanki oraz miód. Całość mieszamy. Usmażone mięso przekładamy do garnka z grubym dnem i zalewamy sosem. Dusimy na małym ogniu tak długo, aż mięso skruszeje, a sos zgęstnieje.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

3799,2 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

633,2 kcal

🥑

Tłuszcz

42,5 g

🌾

Węglowodany

31 g

🥬

Błonnik

27,2 g

💪

Białko

27,2 g

Podobne przepisy

Zraz wieprzowy na dziko z młodą kapustą i ziemniakami purée - przepis, składniki, przygotowanie | lamotek.pl