lamotek.pl

Śląska szpajza cytrynowa • przepis • składniki • przygotowanie

Tradycyjny śląski deser w nieco lżejszej odsłonie? To musi być przepis Kingi! Przygotuj lekką, cytrynową piankę na bazie jajek i odkrywaj słodkie smaki regionalnej kuchni!

Śląska szpajza cytrynowa

Tradycyjny śląski deser w nieco lżejszej odsłonie? To musi być przepis Kingi! Przygotuj lekką, cytrynową piankę na bazie jajek i odkrywaj słodkie smaki regionalnej kuchni!

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

jajko - 4 szt.
ksylitol - 4 łyżki
sok z cytryny - 50 ml
borówki - 50 g
wegański jogurt kokosowy - 300 g
woda - 60 ml
żelatyna - 4 łyżeczki

Instrukcje przygotowania

1.ROZPUSZCZAMY ŻELATYNĘ:
Żelatynę zalewamy zimną wodą, dokładnie mieszamy i odstawiamy, by napęczniała. Dodajemy gorącą wodę. Ponownie mieszamy. Odstawiamy do wystygnięcia.
2.SPARZAMY JAJKA:
Jajka o temperaturze pokojowej umieszczamy na durszlaku lub sitku i zalewamy wrzątkiem. Żółtka oddzielamy od białek i umieszczamy w naczyniu robota. Białka odkładamy do osobnej miski.
3.UCIERAMY ŻÓŁTKA Z KSYLITOLEM:
Do żółtek dodajemy ksylitol. Całość ucieramy ok. 5-7 minut, aż ksylitol się rozpuści, a żółtka zmienią kolor na jasny. Masę przekładamy do osobnej miski.
4.UBIJAMY BIAŁKA:
Białka przekładamy do naczynia robota i ubijamy na sztywną, puszystą pianę.
5.ŁĄCZYMY ŻÓŁTKA Z BIAŁKAMI:
Ubitą pianę z białek stopniowo dodajemy do utartych żółtek, za każdym razem delikatnie mieszając masę, by zachować jej puszystość. Dodajemy wystudzoną żelatynę i sok z cytryny. Ponownie mieszamy.
6.SCHŁADZAMY SZPAJZĘ:
Masę deseru przekładamy do pucharków, wypełniając je do ok. ¾ objętości. Pucharki wkładamy do lodówki na ok. 1 godzinę, by szpajza stężała.
7.DEKORUJEMY I PODAJEMY SZPAJZĘ:
Pucharki z mocno schłodzoną szpajzą wypełniamy jogurtem. Desery dekorujemy z wierzchu świeżymi sezonowymi owocami (np. czerwonymi porzeczkami, borówkami, malinami).
Śląska szpajza cytrynowa

Czas przygotowania

30 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

ROZPUSZCZAMY ŻELATYNĘ

Żelatynę zalewamy zimną wodą, dokładnie mieszamy i odstawiamy, by napęczniała. Dodajemy gorącą wodę. Ponownie mieszamy. Odstawiamy do wystygnięcia.

2

SPARZAMY JAJKA

Jajka o temperaturze pokojowej umieszczamy na durszlaku lub sitku i zalewamy wrzątkiem. Żółtka oddzielamy od białek i umieszczamy w naczyniu robota. Białka odkładamy do osobnej miski.

3

UCIERAMY ŻÓŁTKA Z KSYLITOLEM

Do żółtek dodajemy ksylitol. Całość ucieramy ok. 5-7 minut, aż ksylitol się rozpuści, a żółtka zmienią kolor na jasny. Masę przekładamy do osobnej miski.

4

UBIJAMY BIAŁKA

Białka przekładamy do naczynia robota i ubijamy na sztywną, puszystą pianę.

5

ŁĄCZYMY ŻÓŁTKA Z BIAŁKAMI

Ubitą pianę z białek stopniowo dodajemy do utartych żółtek, za każdym razem delikatnie mieszając masę, by zachować jej puszystość. Dodajemy wystudzoną żelatynę i sok z cytryny. Ponownie mieszamy.

6

SCHŁADZAMY SZPAJZĘ

Masę deseru przekładamy do pucharków, wypełniając je do ok. ¾ objętości. Pucharki wkładamy do lodówki na ok. 1 godzinę, by szpajza stężała.

7

DEKORUJEMY I PODAJEMY SZPAJZĘ

Pucharki z mocno schłodzoną szpajzą wypełniamy jogurtem. Desery dekorujemy z wierzchu świeżymi sezonowymi owocami (np. czerwonymi porzeczkami, borówkami, malinami).

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

767,6 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

191,9 kcal

🥑

Tłuszcz

10,4 g

🌾

Węglowodany

15,2 g

🥬

Błonnik

11,6 g

💪

Białko

11,6 g

Podobne przepisy

Śląska szpajza cytrynowa - przepis, składniki, przygotowanie | lamotek.pl