lamotek.pl

Zupa miso z tofu i wędzonym pstrągiem • przepis • składniki • przygotowanie

Kuchnia Japonii to Twoje smaki? Koniecznie spróbuj więc zupy miso z tofu i wędzonym pstrągiem – wg przepisu Karola przygotujesz ją prosto i szybko!

Zupa miso z tofu i wędzonym pstrągiem

Kuchnia Japonii to Twoje smaki? Koniecznie spróbuj więc zupy miso z tofu i wędzonym pstrągiem – wg przepisu Karola przygotujesz ją prosto i szybko!

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy

Składniki

bulion warzywny - 1 l
marchew - 1 szt.
pstrąg wedzony - 125 g
grzyby shiitake - 200 g
tofu, wędzone - 180 g
liście alg morskich - 30 g
pasta miso, łagodna - 30 g
sezam biały - 4 łyżeczki

Instrukcje przygotowania

1.KROIMY SKŁADNIKI ZUPY:
Z marchwi wycinamy cienkie, równe paski za pomocą obieraczki do warzyw, a następnie kroimy je w kostkę. Grzyby shiitake kroimy w cienkie plastry, tofu w kostkę.
2.MOCZYMY WODOROSTY:
Suszone wakame zalewamy wodą tak, by przykryła je całkowicie, i odstawiamy na ok. 3-5 minut.
3.ZAGOTOWUJEMY WYWAR Z DODATKAMI:
Wywar przecedzamy przez sito do osobnego garnka. Dodajemy pokrojone wcześniej składniki: marchew, grzyby shiitake i tofu. Zagotowujemy. Gotujemy ok. 5 minut i zdejmujemy z ognia.
4.GOTUJEMY ZUPĘ MISO:
Pastę miso przekładamy do miski. Dolewamy 2 łyżki wazowe wywaru i mieszamy całość za pomocą rózgi kuchennej, aż składniki się połączą.
5.PODAJEMY ZUPĘ MISO:
Zupę przelewamy do miseczki. Na wierzchu układamy lekko odsączone wodorosty i wędzonego pstrąga podzielonego na mniejsze kawałki. Całość posypujemy sezamem.
Zupa miso z tofu i wędzonym pstrągiem

Czas przygotowania

30 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 2

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

KROIMY SKŁADNIKI ZUPY

Z marchwi wycinamy cienkie, równe paski za pomocą obieraczki do warzyw, a następnie kroimy je w kostkę. Grzyby shiitake kroimy w cienkie plastry, tofu w kostkę.

2

MOCZYMY WODOROSTY

Suszone wakame zalewamy wodą tak, by przykryła je całkowicie, i odstawiamy na ok. 3-5 minut.

3

ZAGOTOWUJEMY WYWAR Z DODATKAMI

Wywar przecedzamy przez sito do osobnego garnka. Dodajemy pokrojone wcześniej składniki: marchew, grzyby shiitake i tofu. Zagotowujemy. Gotujemy ok. 5 minut i zdejmujemy z ognia.

4

GOTUJEMY ZUPĘ MISO

Pastę miso przekładamy do miski. Dolewamy 2 łyżki wazowe wywaru i mieszamy całość za pomocą rózgi kuchennej, aż składniki się połączą.

5

PODAJEMY ZUPĘ MISO

Zupę przelewamy do miseczki. Na wierzchu układamy lekko odsączone wodorosty i wędzonego pstrąga podzielonego na mniejsze kawałki. Całość posypujemy sezamem.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

819,2 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

409,6 kcal

🥑

Tłuszcz

16 g

🌾

Węglowodany

26,8 g

🥬

Błonnik

4,6 g

💪

Białko

42,6 g

Podobne przepisy