Kurczak hoisin z makaronem udon • przepis • składniki • przygotowanie
Fantastyczny makaron w stylu azjatyckim z kurczakiem, świeżymi warzywami i wyjątkowym sosem. Sprawdź, jakie to proste i pyszne!

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY SOS
Wszystkie składniki sosu hoisin mieszamy ze sobą.
PRZYGOTOWUJEMY I SMAŻYMY MIĘSO
Kurczaka kroimy w kostkę i obtaczamy w mące. Mięso smażymy na rozgrzanym oleju, aż będzie złote z każdej strony.
PRZYGOTOWUJEMY I SMAŻYMY WARZYWA
Marchewkę obieramy i kroimy w równe, cienkie paski (julienne), groszek cukrowy kroimy ukośnie. Tak przygotowane warzywa dodajemy wraz ze szpinakiem do kurczaka i smażymy całość ok. 3 minut, cały czas mieszając.
GOTUJEMY MAKARON
Makaron gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu.
ŁĄCZYMY ZE SOBĄ WSZYSTKIE SKŁADNIKI
Do kurczaka i warzyw wlewamy sos hoisin. Smażymy całość ok. 3 minut, aż sos dokładnie pokryje wszystkie składniki. Po tym czasie dodajemy makaron udon i ponownie mieszamy.
PODAJEMY MAKARON
Tak przygotowane danie możemy wyłożyć na talerze i posypać sezamem. Do podania świetnie nadają się kawałki cytryny oraz świeża kolendra lub tajska bazylia.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1924,4 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
481,1 kcal
Tłuszcz
20,5 g
Węglowodany
43,8 g
Błonnik
29,8 g
Białko
29,8 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Surówka z białej rzodkwi
Surówka z białej rzodkwi z dodatkiem marchewki i ogórka po azjatycku to doskonały przykład dania, które nie tylko zachwyca swoim wyjątkowym smakiem, ale także niesamowitą prostotą i świeżością składników. Połączenie chrupiącej białej rzodkwi, soczystej marchewki i świeżego ogórka ze słodko-kwaśną marynatą i nutą sezamu z pewnością przypadnie do gustu wszystkim fanom orientalnego stylu gotowania.

Sushi: hosomaki, futomaki, uramaki, nigiri
Chcesz cieszyć się smakiem najlepszego sushi, które przygotujesz w domowej kuchni? Z przepisem Kingi i wskazówkami sushi mastera to wyjątkowo proste!

Curry z ciecierzycą i kurczakiem
Curry z kurczakiem i ciecierzycą w prawdziwie orientalnym stylu. To pełne aromatu danie, które swoim smakiem zachwyca nawet najbardziej wybrednych smakoszy. Koniecznie sprawdź, jak je przygotować!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Zielone smoothie z dzikimi ziołami
Łatwy sposób na zielone orzeźwienie! Koniecznie wypróbuj przepis na smoothie z dzikimi ziołami!

Pyry z gzikiem
Klasyka kuchni wielkopolskiej w dwóch wersjach – pyry z gzikiem i boczkiem oraz pyry z wegańskim gzikiem i boczkiem z bakłażana. Wypróbuj obie!

Czekoladowe doniczki z truskawkami
Wyjątkowo pomysłowy deser przypominający kształtem doniczkę, kryjący w sobie pyszną galaretkę truskawkową z kawałkami owoców. Przygotuj go i zaskocz najbliższych!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Krem marchewkowy z serem savaron
Aromatyczna zupa krem z pieczonej marchewki, czyli idealne danie na chłodny dzień i nie tylko. Sprawdź, jak smakuje w wersji zapiekanej z wyjątkowym serem savaron.

Kurczak w sosie pomidorowym
Soczysty kurczak zatopiony w aromatycznym sosie pomidorowym to niezwykłe danie, które zachwyca nawet najbardziej wymagające kubki smakowe. Ta jednocześnie minimalistyczna potrawa reprezentująca włoski styl gotowania jest niezwykle prosta w przygotowaniu, dlatego świetnie spisze się w roli szybkiego obiadu. Poznaj nasz sposób na kurczaka w sosie pomidorowym!

Makaron z sosem amatriciana i guanciale
Wyjątkowy makaron maccheroni z sosem amatriciana urozmaiconym przez dodatek kaparów. Sprawdź, jak smakuje propozycja Karola inspirowana tym tradycyjnym daniem!