lamotek.pl

Kokosowa sałatka z fasolką szparagową • przepis • składniki • przygotowanie

Brak pomysłu na fasolkę? Przygotuj ją z lekko kwaśnym kokosowym sosem i zaskocz znajomych smakiem Orientu.

Kokosowa sałatka z fasolką szparagową

Brak pomysłu na fasolkę? Przygotuj ją z lekko kwaśnym kokosowym sosem i zaskocz znajomych smakiem Orientu.

Czas przygotowania
35 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

cebula czerwona - 1 szt.
curry - 1 łyżeczka
cytryna - 0,5 szt.
papryczka chili czerwona - 1 szt.
papryka czerwona - 1 szt.
fasola szparagowa - 600 g
sól - 1 szczypta
wiórki kokosowe - 25 g
olej sezamowy - 2 łyżeczki
mleczko kokosowe - 150 ml
trawa cytrynowa - 20 g

Instrukcje przygotowania

1.GOTUJEMY FASOLKĘ SZPARAGOWĄ:
Fasolkę oczyszczamy i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez 15-18 minut. Odcedzamy, przelewamy zimną wodą i odsączamy.
2.PRZYGOTOWUJEMY DRESSING:
Papryczkę chili oczyszczamy, pozbawiamy nasion i drobno siekamy. Z włóknistej otoczki trawy cytrynowej wyjmujemy miękki środek i siekamy. Podsmażamy z chili na gorącym oleju przez 1 minutę. Dodajemy mleczko kokosowe, doprawiamy solą i 0,5 łyżeczki curry. Dusimy przez 1 minutę. Doprawiamy sokiem wyciśniętym z cytryny i ewentualnie większą ilością curry. Mieszamy z fasolką.
3.SAŁATKĘ ODSTAWIAMY DO PRZEGRYZIENIA SIĘ SMAKÓW:
Cebulę obieramy i kroimy w cienkie plastry. Paprykę pozbawiamy nasion i kroimy w drobną kostkę. Oba składniki mieszamy z sałatką. Odstawiamy na ok. 1 godzinę do przegryzienia się smaków.Przed podaniem wiórki kokosowe prażymy lekko na patelni bez dodatku tłuszczu. Sałatkę doprawiamy i posypujemy wiórkami.
Kokosowa sałatka z fasolką szparagową

Czas przygotowania

35 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

GOTUJEMY FASOLKĘ SZPARAGOWĄ

Fasolkę oczyszczamy i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez 15-18 minut. Odcedzamy, przelewamy zimną wodą i odsączamy.

2

PRZYGOTOWUJEMY DRESSING

Papryczkę chili oczyszczamy, pozbawiamy nasion i drobno siekamy. Z włóknistej otoczki trawy cytrynowej wyjmujemy miękki środek i siekamy. Podsmażamy z chili na gorącym oleju przez 1 minutę. Dodajemy mleczko kokosowe, doprawiamy solą i 0,5 łyżeczki curry. Dusimy przez 1 minutę. Doprawiamy sokiem wyciśniętym z cytryny i ewentualnie większą ilością curry. Mieszamy z fasolką.

3

SAŁATKĘ ODSTAWIAMY DO PRZEGRYZIENIA SIĘ SMAKÓW

Cebulę obieramy i kroimy w cienkie plastry. Paprykę pozbawiamy nasion i kroimy w drobną kostkę. Oba składniki mieszamy z sałatką. Odstawiamy na ok. 1 godzinę do przegryzienia się smaków.Przed podaniem wiórki kokosowe prażymy lekko na patelni bez dodatku tłuszczu. Sałatkę doprawiamy i posypujemy wiórkami.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

830 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

207,5 kcal

🥑

Tłuszcz

13,5 g

🌾

Węglowodany

25,1 g

🥬

Błonnik

4,7 g

💪

Białko

4,7 g

Podobne przepisy