Ciasto z gruszkami – przepis • przepis • składniki • przygotowanie
Lekki placek, pełen słodkich gruszek. Jego smak na pewno Cię zaskoczy, gdyż charakter nadaje tutaj aromat mleczka kokosowego.

Czas przygotowania
75 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 12
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
KROIMY GRUSZKI
Gruszki obieramy, kroimy w ćwiartki, oczyszczamy z nasion i kroimy na małe kawałki.
MIESZAMY SKŁADNIKI
Margarynę, cukier, sól i cukier waniliowy ucieramy na gęsty krem. Dodajemy pojedynczo jajka i mieszamy. Dodajemy mąkę i proszek do pieczenia, szybko mieszamy z mleczkiem kokosowym. Dodajemy gruszki.
PIECZEMY CIASTO
Ciasto przekładamy do natłuszczonej, obsypanej mąką tortownicy (o średnicy 26 cm) i wygładzamy. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200°C przez 50-60 minut na złotobrązowy kolor, ewentualnie na ostatnie 15 minut wierzch przykrywamy folią aluminiową, aby się za bardzo ciasto nie zarumieniło. Studzimy. Wyjmujemy z formy i posypujemy cukrem pudrem. Podajemy z bitą śmietaną.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
4372,8 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
364,4 kcal
Tłuszcz
17,8 g
Węglowodany
47,5 g
Błonnik
5,8 g
Białko
5,8 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Duszony por
Szukasz pomysłu na warzywny dodatek do obiadu? Wykorzystaj przepis na duszony por o delikatnym smaku i aksamitnej konsystencji. Spróbuj!

Wegański tort z malinami i kremem z kaszy jaglanej
Krem na bazie kaszy jaglanej, maliny i czerwony biszkopt: wegański tort wg przepisu Kingi to uczta dla oczu i podniebienia! A to wszystko w całkowicie roślinnym wydaniu. Spróbujesz?

Szarlotka z budyniem
Jeśli lubisz klasyczne ciasta z jabłkami, szarlotka z budyniem będzie prawdziwym odkryciem! Delikatne kruche ciasto w połączeniu z aromatycznymi jabłkami i aksamitnym budyniem tworzy deser, który zachwyca już od pierwszego kęsa. Zrób tę wyjątkową szarlotkę wraz z nami!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

GRILLOWANA KANAPKA Z CUKINIĄ
Przepis na kanapkę z prawdziwego zdarzenia? Wypróbuj przepis Karola Okrasy na kanapkę z serkiem paprykowym i grillowaną cukinią.

Korzenny kompot ze śliwek – przepis
Śliwki to wspaniały materiał na pyszny kompot. Taki domowy, pachnący cynamonem i goździkami. Wypróbuj nasz przepis.

Jagielnik czekoladowy z jeżynami i czereśniami
Przepyszne ciasto czekoladowe, które swoją strukturą przypomina sernik, a jednak nie ma w nim ani grama sera! Wypróbuj przepis na jagielnik z jeżynami i czereśniami!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Kanapka z jajkiem i szynką na pieczywie żytnim
Pyszne i pożywne kanapki z jajkiem, szynką i świeżymi warzywami – idealne jako drugie śniadanie lub lunch.

Sałatka krabowa z makaronem ryżowym
Jest szybka i pyszna, więc stworzona do tego, by podać ją na sylwestrowej imprezie! Sałatka krabowa z makaronem ryżowym to chrupiące warzywa i wyjątkowy dressing: połączenie godne wielkiego świętowania!

Duszone buraczki do obiadu
Duszone buraczki to pyszny i często spotykany dodatek do obiadów, zwłaszcza tych podawanych z ziemniakami i mięsem. Sprawdź, jak szybko można je przygotować!