lamotek.pl

Zupa krem z białych warzyw z krakersami z orzechów • przepis • składniki • przygotowanie

Krem z białych warzyw zawsze zachwyca delikatnością smaku! Ten według przepisu Kingi dodatkowo nabiera charakteru dzięki oryginalnemu dodatkowi – domowym krakersom z orzechów.

Zupa krem z białych warzyw z krakersami z orzechów

Krem z białych warzyw zawsze zachwyca delikatnością smaku! Ten według przepisu Kingi dodatkowo nabiera charakteru dzięki oryginalnemu dodatkowi – domowym krakersom z orzechów.

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 12
Poziom trudności
łatwy

Składniki

bulion warzywny - 2,5 l
cebula - 1 szt.
kalafior - 1 szt.
pieprz czarny - 1 szczypta
korzeń pietruszki - 2 szt.
piramidka smaku - 1 szt.
seler - 1 szt.
tymianek suszony - 1 łyżeczka
czarnuszka - 2 łyżki
woda - 0,5 niepełna szklanka
nasiona słonecznika - 0,25 niepełna szklanka
siemię lniane, całe - 0,5 niepełna szklanka
orzeszki piniowe - 0,66 niepełna szklanka
pistacje - 0,25 niepełna szklanka
sezam biały - 2 łyżki
sól - 0,5 łyżeczki
syrop z agawy - 1 łyżeczka
natka pietruszki - 1 łyżka
oliwa z oliwek - 1 łyżka

Instrukcje przygotowania

1.PIECZEMY WARZYWA:
Obieramy warzywa korzeniowe, seler kroimy w kostkę, a pietruszkę w talarki. Kalafior dzielimy na różyczki. Cebulę kroimy w ćwiartki.
2.GOTUJEMY ZUPĘ KREM:
Podpieczone warzywa przekładamy do garnka, zalewamy bulionem, dodajemy piramidkę smaku i gotujemy ok. 10 minut. Wyjmujemy piramidkę, zupę lekko studzimy, a następnie miksujemy na gładki krem za pomocą blendera.
3.PIECZEMY KRAKERSY:
Temperaturę w piekarniku zmniejszamy do 160°C z funkcją grzania góra-dół. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, a papier skrapiamy i smarujemy odrobiną oliwy.
4.PODAJEMY ZUPĘ:
Zupę przelewamy na talerze i podajemy z krakersami z orzechów. Z wierzchu skrapiamy oliwą, oprószamy pieprzem i posypujemy posiekaną natką pietruszki.
Zupa krem z białych warzyw z krakersami z orzechów

Czas przygotowania

60 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 12

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PIECZEMY WARZYWA

Obieramy warzywa korzeniowe, seler kroimy w kostkę, a pietruszkę w talarki. Kalafior dzielimy na różyczki. Cebulę kroimy w ćwiartki.

2

GOTUJEMY ZUPĘ KREM

Podpieczone warzywa przekładamy do garnka, zalewamy bulionem, dodajemy piramidkę smaku i gotujemy ok. 10 minut. Wyjmujemy piramidkę, zupę lekko studzimy, a następnie miksujemy na gładki krem za pomocą blendera.

3

PIECZEMY KRAKERSY

Temperaturę w piekarniku zmniejszamy do 160°C z funkcją grzania góra-dół. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, a papier skrapiamy i smarujemy odrobiną oliwy.

4

PODAJEMY ZUPĘ

Zupę przelewamy na talerze i podajemy z krakersami z orzechów. Z wierzchu skrapiamy oliwą, oprószamy pieprzem i posypujemy posiekaną natką pietruszki.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2753,9 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

229,5 kcal

🥑

Tłuszcz

16,7 g

🌾

Węglowodany

16,7 g

🥬

Błonnik

7,5 g

💪

Białko

7,7 g

Podobne przepisy