Minitorciki czekoladowo-migdałowe • przepis • składniki • przygotowanie
Zarówno na wyjątkową okazję, jak i bez okazji – minitorciki z musem czekoladowym i amaretto!

Czas przygotowania
180 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 10
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY CIASTO
Jajka z cukrem za pomocą miksera ubijamy na puszystą pianę. Mąkę i kakao przesiewamy przez sito. Dodajemy do ubitych jaj. Delikatne mieszamy rózgą, do połączenia się składników.
PRZYGOTOWUJEMY MUS CZEKOLADOWY
Czekoladę łamiemy na kawałki i umieszczamy w szklanej misce. Rozpuszczamy w kąpieli wodnej.
PRZYGOTOWUJEMY MUS Z AMARETTO
Mus dzielimy na dwie równe części. Do jednej dodajemy 1 łyżkę kakao wymieszaną z 50 ml likieru amaretto.
SKŁADAMY TORCIKI
Z wystudzonego ciasta wycinamy kółka średnicą pasujące do formy na minitorciki. Układamy je na dnie formy wysmarowanej olejem i oprószonej cukrem puderem. Opcjonalnie można je nakropić amaretto. Oba kremy przekładamy do worków cukierniczych. Jeden z nich szprycujemy na ciasto. Przekładamy kolejnym krążkiem ciasta i szprycujemy drugi krem. Łopatką wyrównujemy wierzch torcików. Wstawiamy na chwilę do zamrażalnika do zestalenia się, a następnie do lodówki na ok. 4-6 godzin.
DEKORUJEMY TORCIKI
Dekorujemy torciki świeżymi owocami – truskawkami, malinami i borówkami. Oprószamy całość cukrem pudrem. Dodajemy kilka listów mięty.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
4586 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
458,6 kcal
Tłuszcz
29,1 g
Węglowodany
36,1 g
Błonnik
11,1 g
Białko
11,1 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Krupnik
Tradycyjne przepisy tylko od Karola Okrasy! Tym razem spróbuj krupniku na wywarze z żeberek z kaszą jęczmienną i ziemniakami.

Sałatka ze śledziem, selerem i jabłkiem
Oryginalna sałatka ze smażonym śledziem, jabłkiem, selerem i aromatyczną skórką z pomarańczy!

Grillowana klasyczna kanapka tostowa z salami, serem i sałatą lodową
Ten przepis na kanapkę z grillowanym serem rozpocznie niebiańską przygodę, która będzie hołdem dla odległych, nieodkrytych granic. Każdy kęs przeniesie Cię do niezbadanych galaktyk, obiecując epicką, kosmiczną odyseję!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Bułki pszenne — przepis na domowe bułeczki
Czy jest coś lepszego niż zapach świeżo upieczonych, domowych bułeczek o poranku? Te puszyste, złociste bułeczki pszenne sprawią, że każdy posiłek stanie się wyjątkowy. Spróbuj naszego przepisu i poczuj radość z domowego pieczenia!

Paszteciki z pieczarkami drożdżowe
Czy jest coś lepszego niż ciepłe, domowe drożdżowe paszteciki, które rozpływają się w ustach? Te wypełnione aromatycznym farszem z pieczarek i delikatnym dodatkiem kaszy gryczanej paszteciki to idealna propozycja na przekąskę lub dodatek do barszczu. Sprawdź nasz przepis i przekonaj się, jak łatwo można je przygotować!

Pieczony kurczak z musem z bakłażana i pesto
Kurczak pieczony w cytrusach, a do tego doskonały mus z bakłażana oraz pesto z bazylii i pistacji. Koniecznie wypróbuj przepis!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Kopytka gryczane z delikatnym bolognese
Pachnące bazylią kluski z dodatkiem szpinaku i sosu bolońskiego. Pyszna wariacja na temat klasycznych włoskich gnocchi!

Wielkanocne koszyczki
Apetyczne foremki z kruchego ciasta wypełnione owocami i kremem waniliowym. Robią ogromne wrażenie i smakiem, i wyglądem!

Szarlotka z budyniem
Jeśli lubisz klasyczne ciasta z jabłkami, szarlotka z budyniem będzie prawdziwym odkryciem! Delikatne kruche ciasto w połączeniu z aromatycznymi jabłkami i aksamitnym budyniem tworzy deser, który zachwyca już od pierwszego kęsa. Zrób tę wyjątkową szarlotkę wraz z nami!