lamotek.pl

Puszyste ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką • przepis • składniki • przygotowanie

Najlepsze ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką: puszyste, miękkie i idealnie słodkie. Dzięki termorobotowi MC Smart przygotujesz je bez dużego nakładu pracy i w świetnym tempie.

Puszyste ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką

Najlepsze ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką: puszyste, miękkie i idealnie słodkie. Dzięki termorobotowi MC Smart przygotujesz je bez dużego nakładu pracy i w świetnym tempie.

Czas przygotowania
20 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 16
Poziom trudności
łatwy

Składniki

mleko - 115 g
drożdże świeże - 20 g
jajko - 2 szt.
jogurt naturalny - 70 g
sól - 1 szczypta
masło - 80 g
cukier - 80 g
mąka pszenna - 150 g
cynamon - 0,5 łyżeczki
śliwka - 500 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY ZACZYN:
Do pojemnika miksującego dodajemy mleko, drożdże, cukier i mąkę. Wszystkie składniki mieszamy, wykorzystując programgotowanie wg własnych ustawień / czas 5 sekund / obroty 5. Gotowy zaczyn zostawiamy w przykrytym pojemniku miksującym na ok. 10 minut, aby zaczął pracować.
2.WYRABIAMY CIASTO:
Do zaczynu dodajemy wszystkie składniki ciasta i wyrabiamy, korzystając z programuugniatanie / miękkie ciasto / czas 4 minuty. Gotowe ciasto przekładamy do miski wysmarowanej tłuszczem, przykrywamy ją bawełnianą ściereczką i odstawiamy na ok. 2 godziny do wyrośnięcia.
3.PRZYGOTOWUJEMY KRUSZONKĘ:
Do czystego pojemnika miksującego dodajemy wszystkie składniki kruszonki i wyrabiamy ją, używając programugotowanie wg własnych ustawień / czas 10 sekund / obroty 5. Gotową kruszonkę przekładamy do miski i do momentu pieczenia ciasta przechowujemy w lodówce.
4.PRZEKŁADAMY CIASTO NA BLACHĘ:
Blachę wykładamy papierem do pieczenia. W ciasto uderzamy pięścią i przekładamy je na blachę tak, aby pokrywało cały jej spód. Na cieście układamy połówki śliwek bez pestek. Blachę przykrywamy bawełnianą ściereczką i odkładamy na ok. 20 minut, aby ciasto ponownie wyrosło.
5.PIECZEMY CIASTO:
Wyrośnięte ciasto obficie posypujemy kruszonką i pieczemy przez ok. 30-40 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C. Gotowe ciasto studzimy i podajemy z ulubionymi dodatkami.
Puszyste ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką

Czas przygotowania

20 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 16

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY ZACZYN

Do pojemnika miksującego dodajemy mleko, drożdże, cukier i mąkę. Wszystkie składniki mieszamy, wykorzystując programgotowanie wg własnych ustawień / czas 5 sekund / obroty 5. Gotowy zaczyn zostawiamy w przykrytym pojemniku miksującym na ok. 10 minut, aby zaczął pracować.

2

WYRABIAMY CIASTO

Do zaczynu dodajemy wszystkie składniki ciasta i wyrabiamy, korzystając z programuugniatanie / miękkie ciasto / czas 4 minuty. Gotowe ciasto przekładamy do miski wysmarowanej tłuszczem, przykrywamy ją bawełnianą ściereczką i odstawiamy na ok. 2 godziny do wyrośnięcia.

3

PRZYGOTOWUJEMY KRUSZONKĘ

Do czystego pojemnika miksującego dodajemy wszystkie składniki kruszonki i wyrabiamy ją, używając programugotowanie wg własnych ustawień / czas 10 sekund / obroty 5. Gotową kruszonkę przekładamy do miski i do momentu pieczenia ciasta przechowujemy w lodówce.

4

PRZEKŁADAMY CIASTO NA BLACHĘ

Blachę wykładamy papierem do pieczenia. W ciasto uderzamy pięścią i przekładamy je na blachę tak, aby pokrywało cały jej spód. Na cieście układamy połówki śliwek bez pestek. Blachę przykrywamy bawełnianą ściereczką i odkładamy na ok. 20 minut, aby ciasto ponownie wyrosło.

5

PIECZEMY CIASTO

Wyrośnięte ciasto obficie posypujemy kruszonką i pieczemy przez ok. 30-40 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C. Gotowe ciasto studzimy i podajemy z ulubionymi dodatkami.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

4139,5 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

258,7 kcal

🥑

Tłuszcz

8,8 g

🌾

Węglowodany

40 g

🥬

Błonnik

0,6 g

💪

Białko

5,6 g

Podobne przepisy