Nalewki z owoców • przepis • składniki • przygotowanie
Paweł Małecki zna także przepisy na nalewki! Zobacz, jak przygotować nalewkę z rokitnika i pigwy, a także głogu.

Czas przygotowania
240 min
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTUJ DO KAŻDEJ
nalewki, gąsior lub butelkę o pojemności 2,3 l butelki do rozlania nalewek filtr do kawy nalewki powinny leżakować kilka tygodni Nalewka z rokitnika z pigwą Owoce rokitnika myjemy, dokładnie odsączamy i wsypujemy do gąsiora lub butli.
OWOCE PIGWY MYJEMY,
kroimy w cienkie plastry i również wrzucamy do naczynia.
CUKIER WSYPUJEMY DO
wody, gotujemy.
GDY POWSTANIE GĘSTY
syrop, studzimy go, mieszamy ze spirytusem i zalewamy nim owoce.
NACZYNIE SZCZELNIE ZAMYKAMY
i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 2 MIESIĄCE.
CO KILKA DNI
potrząsamy naczyniem.
PO UPŁYWIE 2
miesięcy owoce odcedzamy, a nalewkę rozlewamy do wyparzonych butelek i przechowujemy w ciemnym i chłodnym miejscu.
NALEWKA Z GŁOGU
Owoce głogu umyte i pozbawione szypułek, rozsypujemy płasko w plastikowym pojemniku i odstawiamy do zamrożenia, w ten sposób pozbywamy się części goryczki.
ZAMROŻONE OWOCE WYJMUJEMY
z zamrażalnika, rozmrażamy, przesypujemy do gąsiora lub dużej butli.
DODAJEMY PRZYPRAWY I
zalewamy alkoholem.
NACZYNIE SZCZELNIE ZAMYKAMY
i odstawiamy na 4-6 tygodni, co najmniej dwa razy w tygodniu potrząsamy naczyniem.
PO UPŁYWIE OKREŚLONEGO
czasu zlewamy alkohol do butli i szczelnie zamykamy.
Z WODY I
cukru gotujemy syrop, studzimy i zalewamy owoce głogu.
CZEKAMY OK.
4 TYGODNI.
PO TYM CZASIE
owoce głogu odcedzamy, a otrzymany syrop łączymy z wcześniej odlanym alkoholem.
FILTRUJEMY PRZEZ FILTR
do kawy lub gęstą ściereczkę.
WLEWAMY DO WYPARZONYCH
butelek, odstawiamy w ciemne i chłodne miejsce.
NAJLEPIEJ SMAKUJE PO
upływie 2 miesięcy.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
10549 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
527 kcal
Tłuszcz
1,3 g
Węglowodany
40 g
Błonnik
37,9 g
Białko
2,8 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Bożonarodzeniowa babka piernikowa
Puszyste ciasto pachnące przyprawami korzennymi i polane gęstą czekoladą. Pyszny sposób na babkę – nie tylko na święta!

Nocna owsianka z bananami
Przepis na pyszne śniadanie? Wystarczy pięć minut przed pójściem spać i rano możemy się cieszyć pyszną owsianką z bananami!

Pierś kaczki glazurowana z czerwoną kapustą i pyzami
Pierś kaczki z chrupiącą skórką, miodowa glazura i czerwona kapusta jako dodatek – taki obiad to klasyka – zasmakuje wszystkim. Spróbuj koniecznie!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Makowe ślimaczki
Tym razem Paweł w swojej cukierni zwija pyszne ślimaczki. Jest słodko i makowo!

Bulion wołowy
Głęboki w smaku, niezwykle aromatyczny bulion wołowy. Wybierz do niego kawałki mięsa z kością, by stworzyć wyjątkową bazę wielu potraw!

Kawowa panna cotta z wiśniami
Wypróbuj przepis na panna cottę z kawą i syropem z wiśniami! To doskonały deser na każdą okazję.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Puszyste ciasto z borówkami
Kakaowe ciasto z borówkami oraz puszystą waniliową pianką zachwyci Twoich gości! Upiecz pyszny placek razem z Pawłem!

Ciasto michałek
Czy kiedykolwiek marzyłeś, żeby ulubione cukierki zamienić w ciasto? Ciasto michałek to spełnienie tych słodkich pragnień – intensywnie czekoladowe, z dodatkiem kawałków słynnych polskich pralinek, które nadają mu wyjątkowy smak i konsystencję. To doskonały wybór na każdą okazję, a jego przygotowanie jest prostsze, niż mogłoby się wydawać!

Paluszki rybne z mintaja z sosem tatarskim
Obiad z rybą w roli głównej – delikatne kawałki filetów z mintaja panierowane i podane z klasycznym sosem tatarskim.