lamotek.pl

Nalewki z owoców • przepis • składniki • przygotowanie

Paweł Małecki zna także przepisy na nalewki! Zobacz, jak przygotować nalewkę z rokitnika i pigwy, a także głogu.

Nalewki z owoców

Paweł Małecki zna także przepisy na nalewki! Zobacz, jak przygotować nalewkę z rokitnika i pigwy, a także głogu.

Czas przygotowania
240 min
Liczba porcji
Poziom trudności
średni

Składniki

anyż gwiazdki - 3 szt.
cukier - 500 g
goździki - 5 szt.
spirytus - 0,75 l
woda - 1 l
ziele angielskie - 3 szt.
cynamon, laska - 9 g
owoce głogu - 1,5 kg

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTUJ DO KAŻDEJ:
nalewki, gąsior lub butelkę o pojemności 2,3 l butelki do rozlania nalewek filtr do kawy nalewki powinny leżakować kilka tygodni Nalewka z rokitnika z pigwą Owoce rokitnika myjemy, dokładnie odsączamy i wsypujemy do gąsiora lub butli.
2.OWOCE PIGWY MYJEMY,:
kroimy w cienkie plastry i również wrzucamy do naczynia.
3.CUKIER WSYPUJEMY DO:
wody, gotujemy.
4.GDY POWSTANIE GĘSTY:
syrop, studzimy go, mieszamy ze spirytusem i zalewamy nim owoce.
5.NACZYNIE SZCZELNIE ZAMYKAMY:
i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 2 MIESIĄCE.
6.CO KILKA DNI:
potrząsamy naczyniem.
7.PO UPŁYWIE 2:
miesięcy owoce odcedzamy, a nalewkę rozlewamy do wyparzonych butelek i przechowujemy w ciemnym i chłodnym miejscu.
8.NALEWKA Z GŁOGU:
Owoce głogu umyte i pozbawione szypułek, rozsypujemy płasko w plastikowym pojemniku i odstawiamy do zamrożenia, w ten sposób pozbywamy się części goryczki.
9.ZAMROŻONE OWOCE WYJMUJEMY:
z zamrażalnika, rozmrażamy, przesypujemy do gąsiora lub dużej butli.
10.DODAJEMY PRZYPRAWY I:
zalewamy alkoholem.
11.NACZYNIE SZCZELNIE ZAMYKAMY:
i odstawiamy na 4-6 tygodni, co najmniej dwa razy w tygodniu potrząsamy naczyniem.
12.PO UPŁYWIE OKREŚLONEGO:
czasu zlewamy alkohol do butli i szczelnie zamykamy.
13.Z WODY I:
cukru gotujemy syrop, studzimy i zalewamy owoce głogu.
14.CZEKAMY OK.:
4 TYGODNI.
15.PO TYM CZASIE:
owoce głogu odcedzamy, a otrzymany syrop łączymy z wcześniej odlanym alkoholem.
16.FILTRUJEMY PRZEZ FILTR:
do kawy lub gęstą ściereczkę.
17.WLEWAMY DO WYPARZONYCH:
butelek, odstawiamy w ciemne i chłodne miejsce.
18.NAJLEPIEJ SMAKUJE PO:
upływie 2 miesięcy.
Nalewki z owoców

Czas przygotowania

240 min

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTUJ DO KAŻDEJ

nalewki, gąsior lub butelkę o pojemności 2,3 l butelki do rozlania nalewek filtr do kawy nalewki powinny leżakować kilka tygodni Nalewka z rokitnika z pigwą Owoce rokitnika myjemy, dokładnie odsączamy i wsypujemy do gąsiora lub butli.

2

OWOCE PIGWY MYJEMY,

kroimy w cienkie plastry i również wrzucamy do naczynia.

3

CUKIER WSYPUJEMY DO

wody, gotujemy.

4

GDY POWSTANIE GĘSTY

syrop, studzimy go, mieszamy ze spirytusem i zalewamy nim owoce.

5

NACZYNIE SZCZELNIE ZAMYKAMY

i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 2 MIESIĄCE.

6

CO KILKA DNI

potrząsamy naczyniem.

7

PO UPŁYWIE 2

miesięcy owoce odcedzamy, a nalewkę rozlewamy do wyparzonych butelek i przechowujemy w ciemnym i chłodnym miejscu.

8

NALEWKA Z GŁOGU

Owoce głogu umyte i pozbawione szypułek, rozsypujemy płasko w plastikowym pojemniku i odstawiamy do zamrożenia, w ten sposób pozbywamy się części goryczki.

9

ZAMROŻONE OWOCE WYJMUJEMY

z zamrażalnika, rozmrażamy, przesypujemy do gąsiora lub dużej butli.

10

DODAJEMY PRZYPRAWY I

zalewamy alkoholem.

11

NACZYNIE SZCZELNIE ZAMYKAMY

i odstawiamy na 4-6 tygodni, co najmniej dwa razy w tygodniu potrząsamy naczyniem.

12

PO UPŁYWIE OKREŚLONEGO

czasu zlewamy alkohol do butli i szczelnie zamykamy.

13

Z WODY I

cukru gotujemy syrop, studzimy i zalewamy owoce głogu.

14

CZEKAMY OK.

4 TYGODNI.

15

PO TYM CZASIE

owoce głogu odcedzamy, a otrzymany syrop łączymy z wcześniej odlanym alkoholem.

16

FILTRUJEMY PRZEZ FILTR

do kawy lub gęstą ściereczkę.

17

WLEWAMY DO WYPARZONYCH

butelek, odstawiamy w ciemne i chłodne miejsce.

18

NAJLEPIEJ SMAKUJE PO

upływie 2 miesięcy.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

10549 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

527 kcal

🥑

Tłuszcz

1,3 g

🌾

Węglowodany

40 g

🥬

Błonnik

37,9 g

💪

Białko

2,8 g

Podobne przepisy

Nalewki z owoców - przepis, składniki, przygotowanie | lamotek.pl