lamotek.pl

Muffiny marchewkowe • przepis • składniki • przygotowanie

Korzenne przyprawy, marchew i pomarańcze – te muffinki to doskonały jesienny deser!

Muffiny marchewkowe

Korzenne przyprawy, marchew i pomarańcze – te muffinki to doskonały jesienny deser!

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 12
Poziom trudności
łatwy

Składniki

cukier trzcinowy - 150 g
jajko - 3 szt.
mąka pszenna typ 650 - 250 g
olej słonecznikowy - 180 ml
pomarańcza - 0,5 szt.
proszek do pieczenia - 1,5 łyżeczki
przyprawa do piernika - 1 łyżeczka
marchew - 120 g
czekolada biała - 100 g
jogurt naturalny - 2 łyżki

Instrukcje przygotowania

1.PIECZEMY MUFFINY:
Formę do muffinów smarujemy masłem i oprószamy mąką. Ciasto przekładamy do formy, wypełniając zagłębienia do ¾ wysokości. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 170°C przez około 15-18 minut. Przed wyjęciem muffinów sprawdzamy patyczkiem, czy są upieczone. Odstawiamy do wystudzenia.
2.OBLEWAMY MUFFINY POLEWĄ:
Czekoladę rozpuszczamy i łączymy z jogurtem naturalnym w temperaturze pokojowej. Polewą oblewamy wystudzone muffiny.
Muffiny marchewkowe

Czas przygotowania

60 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 12

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PIECZEMY MUFFINY

Formę do muffinów smarujemy masłem i oprószamy mąką. Ciasto przekładamy do formy, wypełniając zagłębienia do ¾ wysokości. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 170°C przez około 15-18 minut. Przed wyjęciem muffinów sprawdzamy patyczkiem, czy są upieczone. Odstawiamy do wystudzenia.

2

OBLEWAMY MUFFINY POLEWĄ

Czekoladę rozpuszczamy i łączymy z jogurtem naturalnym w temperaturze pokojowej. Polewą oblewamy wystudzone muffiny.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

3686,4 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

307,2 kcal

🥑

Tłuszcz

17,3 g

🌾

Węglowodany

34,5 g

🥬

Błonnik

0,5 g

💪

Białko

4,7 g

Podobne przepisy

Muffiny marchewkowe - przepis, składniki, przygotowanie | lamotek.pl