lamotek.pl

Zupa koperkowa • przepis • składniki • przygotowanie

Wiosenna, pełna warzyw zupa koperkowa Karola zachwyca lekkością i wspaniałym połączeniem smaków. Poznaj sekretny składnik przepisu i ugotuj ją dla bliskich!

Zupa koperkowa

Wiosenna, pełna warzyw zupa koperkowa Karola zachwyca lekkością i wspaniałym połączeniem smaków. Poznaj sekretny składnik przepisu i ugotuj ją dla bliskich!

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

bulion warzywny - 1 l
pieprz czarny - 1 szczypta
gałka muszkatołowa mielona - 0,5 łyżeczki
kumin - 1 szczypta
świeży koperek - 25 g
korzeń pietruszki - 2 szt.
liść laurowy - 3 szt.
marchew - 2 szt.
masło - 1 łyżka
olej - 1 łyżka
sól - 1 szczypta
śmietana 18% - 1 łyżka
ziele angielskie - 7 szt.
ziemniak - 500 g
śmietana 30% - 100 ml
sok z kapusty kiszonej - 200 ml

Instrukcje przygotowania

1.PRZESMAŻAMY WARZYWA:
Marchew, pietruszkę i ziemniaki kroimy w kostkę, a następnie przesmażamy w garnku na rozgrzanym oleju z dodatkiem masła.
2.GOTUJEMY WARZYWA W WYWARZE:
Przesmażone warzywa zalewamy wywarem, doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy na małym ogniu ok. 10 minut.
3.ZABIELAMY ZUPĘ:
Po tym czasie dolewamy słodką śmietanę. Kwaśną śmietanę przekładamy do miseczki, wlewamy łyżkę zupy i hartujemy, mieszając. Zahartowaną śmietanę przelewamy do garnka i mieszamy, aż połączy się z zupą.
4.DODAJEMY RESZTĘ SKŁADNIKÓW:
Sok z kiszonej kapusty dolewamy partiami i próbujemy zupy. Jeśli chcemy uzyskać kwaśniejszy smak, ponownie dolewamy sok.
Zupa koperkowa

Czas przygotowania

60 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZESMAŻAMY WARZYWA

Marchew, pietruszkę i ziemniaki kroimy w kostkę, a następnie przesmażamy w garnku na rozgrzanym oleju z dodatkiem masła.

2

GOTUJEMY WARZYWA W WYWARZE

Przesmażone warzywa zalewamy wywarem, doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy na małym ogniu ok. 10 minut.

3

ZABIELAMY ZUPĘ

Po tym czasie dolewamy słodką śmietanę. Kwaśną śmietanę przekładamy do miseczki, wlewamy łyżkę zupy i hartujemy, mieszając. Zahartowaną śmietanę przelewamy do garnka i mieszamy, aż połączy się z zupą.

4

DODAJEMY RESZTĘ SKŁADNIKÓW

Sok z kiszonej kapusty dolewamy partiami i próbujemy zupy. Jeśli chcemy uzyskać kwaśniejszy smak, ponownie dolewamy sok.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

992,4 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

248,1 kcal

🥑

Tłuszcz

11,1 g

🌾

Węglowodany

31,7 g

🥬

Błonnik

5,7 g

💪

Białko

5,7 g

Podobne przepisy