lamotek.pl

Zielone warzywa z dipem romesco • przepis • składniki • przygotowanie

Spróbuj brokułów, szparagów i groszku w towarzystwie klasycznego hiszpańskiego dipu z pomidorów i pieczonej papryki!

Zielone warzywa z dipem romesco

Spróbuj brokułów, szparagów i groszku w towarzystwie klasycznego hiszpańskiego dipu z pomidorów i pieczonej papryki!

Czas przygotowania
90 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni

Składniki

ocet balsamiczny - 1 łyżeczka
pieprz czarny - 1 szczypta
papryczka chili czerwona - 2 szt.
papryka czerwona - 1 szt.
pomidor czerwony - 400 g
migdały - 50 g
oliwa z oliwek - 2 łyżki
wino czerwone - 2 łyżki
czerstwe pieczywo pszenne - 50 g
ząbek czosnku - 2 szt.
brokuł - 500 g
sól - 1 szczypta
szparagi zielone - 500 g
groszek cukrowy - 200 g

Instrukcje przygotowania

1.PIECZEMY WARZYWA:
Pomidory myjemy i kroimy na ćwiartki. Paprykę myjemy, wykrawamy gniazdo nasienne i kroimy na szerokie kawałki. Czosnek obieramy. Wszystkie składniki rozkładamy na delikatnie natłuszczonej blasze. Doprawiamy solą i pieprzem, skrapiamy pozostałą oliwą. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 175°C przez 25 minut. Po upływie połowy czasu – warzywa obracamy na drugą stronę.
2.MIKSUJEMY SOS:
Chili oczyszczamy, pozbawiamy nasion i grubo kroimy. Bagietkę kroimy na kromki, dodajemy wraz z migdałami do warzyw na blasze i pieczemy przez następne 7‑10 minut. Lekko studzimy. Kromki pieczywa rozrywamy na kawałki, wraz z upieczonymi warzywami i migdałami wkładamy do naczynia blendera i miksujemy. Na koniec dodajemy papryczki chili, krótko blendujemy. Dodajemy czerwone wino i ocet, doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy. Studzimy.
3.PRZYGOTOWUJEMY ZIELONE WARZYWA:
Zielone warzywa myjemy. Brokuły dzielimy na różyczki. Szparagi obieramy do 1/3 wysokości, odcinamy zdrewniałe końce. Brokuły gotujemy na parze, nad osoloną wodą, przez 4‑5 minut. Dodajemy groszek cukrowy i gotujemy razem przez ostatnie 2 minuty. Szparagi gotujemy osobno, we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 6 minut, aż będą półtwarde. Warzywa odcedzamy. Podajemy z dipem romesco.
Zielone warzywa z dipem romesco

Czas przygotowania

90 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PIECZEMY WARZYWA

Pomidory myjemy i kroimy na ćwiartki. Paprykę myjemy, wykrawamy gniazdo nasienne i kroimy na szerokie kawałki. Czosnek obieramy. Wszystkie składniki rozkładamy na delikatnie natłuszczonej blasze. Doprawiamy solą i pieprzem, skrapiamy pozostałą oliwą. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 175°C przez 25 minut. Po upływie połowy czasu – warzywa obracamy na drugą stronę.

2

MIKSUJEMY SOS

Chili oczyszczamy, pozbawiamy nasion i grubo kroimy. Bagietkę kroimy na kromki, dodajemy wraz z migdałami do warzyw na blasze i pieczemy przez następne 7‑10 minut. Lekko studzimy. Kromki pieczywa rozrywamy na kawałki, wraz z upieczonymi warzywami i migdałami wkładamy do naczynia blendera i miksujemy. Na koniec dodajemy papryczki chili, krótko blendujemy. Dodajemy czerwone wino i ocet, doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy. Studzimy.

3

PRZYGOTOWUJEMY ZIELONE WARZYWA

Zielone warzywa myjemy. Brokuły dzielimy na różyczki. Szparagi obieramy do 1/3 wysokości, odcinamy zdrewniałe końce. Brokuły gotujemy na parze, nad osoloną wodą, przez 4‑5 minut. Dodajemy groszek cukrowy i gotujemy razem przez ostatnie 2 minuty. Szparagi gotujemy osobno, we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 6 minut, aż będą półtwarde. Warzywa odcedzamy. Podajemy z dipem romesco.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1093,2 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

273,3 kcal

🥑

Tłuszcz

10,8 g

🌾

Węglowodany

36,1 g

🥬

Błonnik

13,1 g

💪

Białko

13,1 g

Podobne przepisy