Zapiekanka z kurczakiem i chorizo • przepis • składniki • przygotowanie
Aromatyczne połączenie drobiu, kiełbasy chorizo i warzyw. W towarzystwie lekkiej sałatki smakuje wybornie.

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTUJ PIEKARNIK NAGRZEJ
do 180 stopni.
NACZYNIE DO ZAPIEKANIA
wysmaruj odrobiną tłuszczu.
PRZYGOTOWANIE ZIEMNIAKI OBIERZ
i ugotuj w osolonej wodzie.
ODCEDŹ I ODSTAW
do ostygnięcia.
PRZESTUDZONE ZIEMNIAKI POKRÓJ
w plasterki i wyłóż nimi dno naczynia do zapiekania.
POMIDORA SPARZ, OBIERZ
ze skórki.
WYJMIJ PESTKI, A
miąższ pokrój w kostkę.
CEBULĘ POSIEKAJ.
NA PATELNI ROZGRZEJ
masło i dodaj warzywa.
PODSMAŻAJ PRZEZ 5
minut, od czasu do czasu mieszając.
CHORIZO POKRÓJ NA
cienkie plasterki. PIERSI KURCZAKA UMYJ: i osusz.
KAŻDĄ Z PIERSI
przekrój na ćwiartki.
POKROJONĄ KIEŁBASĘ ORAZ
mięso dodaj do warzyw i podsmażaj przez mniej więcej 10 minut, odwracając od czasu do czasu, aż kurczak będzie gotowy.
WYJMIJ KURCZAKA, POKRÓJ
go na plasterki i rozłóż na ziemniakach.
NA WIERZCH WYŁÓŻ
resztę sosu z patelni.
OLIWKI POKRÓJ NA
plasterki i ułóż na wierzchu zapiekanki.
PRZYPRAW SOLĄ I
pieprzem do smaku. CAŁOŚĆ SKROP OLIWĄ: z oliwek.
ZAPIEKAJ PRZEZ MNIEJ
więcej 20 minut w temperaturze 180 stopni.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2921,2 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
730,3 kcal
Tłuszcz
29,8 g
Węglowodany
18,8 g
Błonnik
56,3 g
Białko
56,3 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Gniecione ziemniaczki i kanaryjskie sosy
Banalnie proste i przepyszne danie w stylu hiszpańskim! Młode ziemniaki oraz kanaryjskie sosy pełne aromatycznych przypraw połączonych z papryką piquillo oraz zielonymi i czerwonymi papryczkami chili to obowiązkowa pozycja w menu Wysp Kanaryjskich!

Kalmary z czosnkiem i sofrito pomidorowym
Pyszności w stylu hiszpańskim. Sprawdź przepis na kalmary z czosnkiem oraz sofrito pomidorowym i przygotuj szybko wyśmienitą, ciekawą przekąskę, która zaskoczy niejednego!

Dorsz z chorizo i rozmarynem
Soczyste kawałki ryby upieczone z kiełbasą chorizo i świeżym rozmarynem. Proste danie o wyrafinowanym smaku.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Mega muffinki czekoladowe
Wielka babeczka dla wielkich łasuchów, którą upieczesz w kilka chwil. Prosty i pyszny deser o mocno czekoladowym smaku.

Tortille z polędwicą wieprzową i sałatką z awokado
Tortille z polędwicą wieprzową i sałatką z awokado – szybki sposób na pyszne danie!

Gołąbki bez zawijania
Szybka i prosta wersja tradycyjnych gołąbków to pomysł Karola na pyszny obiad dla całej rodziny! Przygotuj je bez zawijania i zjedz ze smakiem!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Zapiekane kotleciki z serem i szynką szwarcwaldzką
Przekonaj się, jak można zmienić „zwykłe mielone” w wyrafinowane danie. Zainspiruj się pomysłem Kuchni Lidla!

Szybki sorbet z owoców leśnych z posypką z limonki
Ekspresowy pomysł na orzeźwiający deser – smak owoców leśnych połączony z jogurtem naturalnym i kwaśną nutą limonki.

Greckie kotleciki nadziewane fetą
Kotlety mielone inaczej? A może tym razem po grecku? Wypróbuj przepis Karola na tradycyjne bifteki z serem feta podane z lekką i świeżą sałatką orzo!