lamotek.pl

Przysmak z Saragossy (pomarańczowe wianuszki) • przepis • składniki • przygotowanie

Wybierz się w kulinarną podróż i przygotuj z nami pyszne pączki w stylu hiszpańskim z pomarańczowym lukrem.

Przysmak z Saragossy (pomarańczowe wianuszki)

Wybierz się w kulinarną podróż i przygotuj z nami pyszne pączki w stylu hiszpańskim z pomarańczowym lukrem.

Czas przygotowania
70 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni

Składniki

cukier puder - 120 g
skórka z pomarańczy, tarta - 1 łyżka
jajko - 4 szt.
masło - 100 g
olej rzepakowy - 1 l
pomarańcza - 1 szt.
sok pomarańczowy - 200 ml
sól - 1 szczypta
mąka pszenna - 180 g

Instrukcje przygotowania

1.WIANUSZKI Z JEDNEJ:
małej pomarańczy ocieramy skórkę i wyciskamy z niej sok.
2.SOK ZE ŚWIEŻEJ:
pomarańczy uzupełniamy sokiem z kartonika (tak abyśmy mieli 220 ml). 220 ML SOKU: z pomarańczy, masło, 1/2 ilości otartej skórki z pomarańczy i szczyptę soli zagotowujemy w większym rondlu.
3.NASTĘPNIE WSYPUJEMY MĄKĘ:
i energicznie mieszając twardą łopatką, parzymy przez mniej więcej 1 minutę.
4.CIASTO WYJMUJEMY Z:
rondla i wystudzamy.
5.STOPNIOWO DODAJEMY JAJKA,:
miksując ciasto mikserem.
6.PAPIER DO PIECZENIA:
tniemy na kwadraty wielkości 10 x 10 cm.
7.NA POJEDYNCZE KAWAŁKI:
papieru do pieczenia szprycujemy (za pomocą rękawa cukierniczego z karbowaną końcówką) wianuszki z ciasta.
8.DO GARNKA NALEWAMY:
oleju, tak aby sięgał do 4 cm jego wysokości, i podgrzewamy do temperatury około 160-170°C (tłuszcz nie może być ani za słabo, ani za mocno nagrzany, polecamy zrobić próbę – usmaż jeden wianuszek).
9.W GORĄCYM OLEJU:
umieszczamy wyciśnięte za pomocą rękawa cukierniczego wianuszki wraz z papierem do pieczenia (po chwili papier sam się odklei, po czym usuwamy go).
10.WIANUSZKI SMAŻYMY NA:
złoty kolor z obu stron.
11.USMAŻONE WIANUSZKI WYCIĄGAMY:
na papierowe ręczniki w celu odsączenia z tłuszczu.
12.LUKIER POMARAŃCZOWY WSZYSTKIE:
składniki razem łączymy.
13.JESZCZE GORĄCE WIANUSZKI:
zamaczamy w lukrze i odstawiamy.
Przysmak z Saragossy  (pomarańczowe wianuszki)

Czas przygotowania

70 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

WIANUSZKI Z JEDNEJ

małej pomarańczy ocieramy skórkę i wyciskamy z niej sok.

2

SOK ZE ŚWIEŻEJ

pomarańczy uzupełniamy sokiem z kartonika (tak abyśmy mieli 220 ml). 220 ML SOKU: z pomarańczy, masło, 1/2 ilości otartej skórki z pomarańczy i szczyptę soli zagotowujemy w większym rondlu.

3

NASTĘPNIE WSYPUJEMY MĄKĘ

i energicznie mieszając twardą łopatką, parzymy przez mniej więcej 1 minutę.

4

CIASTO WYJMUJEMY Z

rondla i wystudzamy.

5

STOPNIOWO DODAJEMY JAJKA,

miksując ciasto mikserem.

6

PAPIER DO PIECZENIA

tniemy na kwadraty wielkości 10 x 10 cm.

7

NA POJEDYNCZE KAWAŁKI

papieru do pieczenia szprycujemy (za pomocą rękawa cukierniczego z karbowaną końcówką) wianuszki z ciasta.

8

DO GARNKA NALEWAMY

oleju, tak aby sięgał do 4 cm jego wysokości, i podgrzewamy do temperatury około 160-170°C (tłuszcz nie może być ani za słabo, ani za mocno nagrzany, polecamy zrobić próbę – usmaż jeden wianuszek).

9

W GORĄCYM OLEJU

umieszczamy wyciśnięte za pomocą rękawa cukierniczego wianuszki wraz z papierem do pieczenia (po chwili papier sam się odklei, po czym usuwamy go).

10

WIANUSZKI SMAŻYMY NA

złoty kolor z obu stron.

11

USMAŻONE WIANUSZKI WYCIĄGAMY

na papierowe ręczniki w celu odsączenia z tłuszczu.

12

LUKIER POMARAŃCZOWY WSZYSTKIE

składniki razem łączymy.

13

JESZCZE GORĄCE WIANUSZKI

zamaczamy w lukrze i odstawiamy.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

9931,2 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

827,6 kcal

🥑

Tłuszcz

80,4 g

🌾

Węglowodany

24,7 g

🥬

Błonnik

4,2 g

💪

Białko

4,2 g

Podobne przepisy