Zapiekanka tian z dodatkiem zapiekanego sera pavé • przepis • składniki • przygotowanie
Znana francuska zapiekanka tian z aromatycznymi ziołami prowansalskimi i czosnkiem w nowej odsłonie! Dzięki dodatkowi zapiekanego sera pavé nabierze niezwykłego smaku.

Czas przygotowania
35 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY WARZYWA
Bakłażany, cukinie, pomidory i cebulę kroimy w plastry o grubości ok. 0,5 cm.
PRZYGOTOWUJEMY PRZYPRAWY
Do miseczki przelewamy oliwę i wsypujemy zioła prowansalskie, sól i pieprz. Czosnek przeciskamy przez praskę i również dodajemy do miseczki. Całość dokładnie mieszamy i tak przygotowanymi składnikami smarujemy naczynie żaroodporne.
UKŁADAMY WARZYWA I PIECZEMY ZAPIEKANKĘ
Warzywa układamy na przemian, dość ciasno, w naczyniu żaroodpornym. Tak przygotowaną zapiekankę zalewamy pozostałą oliwą z przyprawami i pieczemy przez ok. 1 godzinę w piekarniku rozgrzanym do 180°C.
PRZYGOTOWUJEMY ZAPIEKANY SER
Ser nacinamy w kratkę na ok. 1 cm głębokości. Czosnek dość drobno siekamy, a gruszkę kroimy w kostkę. Bagietkę kroimy w kromki.
ZAPIEKAMY SER
Ser przekładamy do mniejszego naczynia żaroodpornego. Następnie układamy na nim czosnek i gruszkę i całość skrapiamy połową oliwy. Kromki bagietki skrapiamy drugą połową oliwy i układamy obok sera. Tak przygotowane dodatki dodajemy do piekącej się zapiekanki na ok. 10-15 minut.
PODAJEMY DANIE
Zapiekankę podajemy razem z serem, z dodatkiem 2-3 gałązek rozmarynu.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2074,5 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
518,6 kcal
Tłuszcz
35 g
Węglowodany
42,6 g
Błonnik
11,7 g
Białko
14,6 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Polędwica wieprzowa w cieście francuskim
Wystarczy, że polędwicę wieprzową zawiniesz w ciasto francuskie, a stworzysz z niej zupełnie nowe danie! Sprawdzi się jako przekąska i danie główne.

Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami
Paszteciki z delikatnego ciasta francuskiego w połączeniu z kapustą i grzybami to uwspółcześniona wersja klasycznych, drożdżowych pasztecików serwowanych w okresie świątecznym. Wykorzystanie do tej przekąski lekkiego ciasta francuskiego nadaje jej nowoczesnego charakteru. Jak zrobić tę pyszną przekąskę? Poznaj nasz sposób na paszteciki z ciasta francuskiego nadziane grzybami i kapustą.

Eklery kawowe
Francuski przysmak z parzonego ciasta w aromatycznej, kawowej odsłonie! Doskonały deser, który znika zaraz po zrobieniu!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Chrupiące ziemniaczki w ostrym sosie
Pyszne i chrupiące ziemniaczki obtoczone klejącym, ostrym sosem w stylu azjatyckim. Ciężko wyobrazić sobie lepszą przekąskę!

Sałatka z zupek chińskich
Czy wiesz, że makaron z zupek chińskich można wykorzystać do przyrządzania innych potraw? Jednym z najlepszych pomysłów na jego wykorzystanie jest sałatka! Ta lekka, orzeźwiająca potrawa to doskonały wybór na letnie dni oraz szybką przekąskę. Dzięki zrównoważonej kombinacji smaków i chrupiącej konsystencji, sałatka z zupek chińskich doskonale komponuje się z różnorodnymi składnikami.

Batony z orzechami pekan
Wypróbuj przepis na szybkie i łatwe, domowe batony z orzechami pekan i polewą czekoladową!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Świąteczna owsianka
Wypróbuj przepis na rozgrzewającą i pachnącą świętami owsiankę, którą przygotujesz w mig w swoim MC Smart!

Spaghetti ze szparagami w sosie cytrynowym
Szparagi to doskonały dodatek do makaronu! A z sosem cytrynowym i awokado smakują wyśmienicie!

Lasagne w papryce
Papryki nadziane farszem z mięsa mielonego i pomidorów, z dodatkiem aż trzech rodzajów sera! Poznaj przepis DG!