lamotek.pl

Zapiekanka tian z dodatkiem zapiekanego sera pavé • przepis • składniki • przygotowanie

Znana francuska zapiekanka tian z aromatycznymi ziołami prowansalskimi i czosnkiem w nowej odsłonie! Dzięki dodatkowi zapiekanego sera pavé nabierze niezwykłego smaku.

Zapiekanka tian z dodatkiem zapiekanego sera pavé

Znana francuska zapiekanka tian z aromatycznymi ziołami prowansalskimi i czosnkiem w nowej odsłonie! Dzięki dodatkowi zapiekanego sera pavé nabierze niezwykłego smaku.

Czas przygotowania
35 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

bakłażan - 2 szt.
cukinia - 2 szt.
pomidor czerwony - 4 szt.
cebula - 1 szt.
zioła prowansalskie - 1 łyżka
sól -
pieprz czarny -
ser pavé - 200 g
czosnek główka - 2 ząbki
gruszka - 1 szt.
oliwa z oliwek - 4 łyżki
bagietka - 0,25 szt.

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY WARZYWA:
Bakłażany, cukinie, pomidory i cebulę kroimy w plastry o grubości ok. 0,5 cm.
2.PRZYGOTOWUJEMY PRZYPRAWY:
Do miseczki przelewamy oliwę i wsypujemy zioła prowansalskie, sól i pieprz. Czosnek przeciskamy przez praskę i również dodajemy do miseczki. Całość dokładnie mieszamy i tak przygotowanymi składnikami smarujemy naczynie żaroodporne.
3.UKŁADAMY WARZYWA I PIECZEMY ZAPIEKANKĘ:
Warzywa układamy na przemian, dość ciasno, w naczyniu żaroodpornym. Tak przygotowaną zapiekankę zalewamy pozostałą oliwą z przyprawami i pieczemy przez ok. 1 godzinę w piekarniku rozgrzanym do 180°C.
4.PRZYGOTOWUJEMY ZAPIEKANY SER:
Ser nacinamy w kratkę na ok. 1 cm głębokości. Czosnek dość drobno siekamy, a gruszkę kroimy w kostkę. Bagietkę kroimy w kromki.
5.ZAPIEKAMY SER:
Ser przekładamy do mniejszego naczynia żaroodpornego. Następnie układamy na nim czosnek i gruszkę i całość skrapiamy połową oliwy. Kromki bagietki skrapiamy drugą połową oliwy i układamy obok sera. Tak przygotowane dodatki dodajemy do piekącej się zapiekanki na ok. 10-15 minut.
6.PODAJEMY DANIE:
Zapiekankę podajemy razem z serem, z dodatkiem 2-3 gałązek rozmarynu.
Zapiekanka tian z dodatkiem zapiekanego sera pavé

Czas przygotowania

35 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY WARZYWA

Bakłażany, cukinie, pomidory i cebulę kroimy w plastry o grubości ok. 0,5 cm.

2

PRZYGOTOWUJEMY PRZYPRAWY

Do miseczki przelewamy oliwę i wsypujemy zioła prowansalskie, sól i pieprz. Czosnek przeciskamy przez praskę i również dodajemy do miseczki. Całość dokładnie mieszamy i tak przygotowanymi składnikami smarujemy naczynie żaroodporne.

3

UKŁADAMY WARZYWA I PIECZEMY ZAPIEKANKĘ

Warzywa układamy na przemian, dość ciasno, w naczyniu żaroodpornym. Tak przygotowaną zapiekankę zalewamy pozostałą oliwą z przyprawami i pieczemy przez ok. 1 godzinę w piekarniku rozgrzanym do 180°C.

4

PRZYGOTOWUJEMY ZAPIEKANY SER

Ser nacinamy w kratkę na ok. 1 cm głębokości. Czosnek dość drobno siekamy, a gruszkę kroimy w kostkę. Bagietkę kroimy w kromki.

5

ZAPIEKAMY SER

Ser przekładamy do mniejszego naczynia żaroodpornego. Następnie układamy na nim czosnek i gruszkę i całość skrapiamy połową oliwy. Kromki bagietki skrapiamy drugą połową oliwy i układamy obok sera. Tak przygotowane dodatki dodajemy do piekącej się zapiekanki na ok. 10-15 minut.

6

PODAJEMY DANIE

Zapiekankę podajemy razem z serem, z dodatkiem 2-3 gałązek rozmarynu.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2074,5 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

518,6 kcal

🥑

Tłuszcz

35 g

🌾

Węglowodany

42,6 g

🥬

Błonnik

11,7 g

💪

Białko

14,6 g

Podobne przepisy