Gofry z rzeżuchą i kalarepą w śmietanie • przepis • składniki • przygotowanie
Wypróbuj wytrawną wersję gofrów z rzeżuchą i kalarepą, które mogą być doskonałą przekąską w ciągu dnia.

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
UBIJAMY BIAŁKA
Masło roztapiamy i odstawiamy do ostygnięcia. Oddzielamy żółtka od białek, białka ubijamy na sztywno. Mąkę, proszek do pieczenia i sól mieszamy.
PRZYGOTOWUJEMY CIASTO
Rzeżuchę obcinamy i siekamy. Roztrzepujemy z mlekiem, śmietaną, żółtkami i wystudzonym masłem. Mieszamy całość z mieszaniną mąki na gładką masę. Dodajemy ubite białka, mieszamy. Ciasto odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia na 30 minut.
ROBIMY KALAREPĘ W ŚMIETANIE
Kalarepę obieramy, małe, drobne listki odkładamy na bok. Kalarepę kroimy na kawałki. Dymki oczyszczamy i kroimy w krążki. Smażymy z kalarepą na gorącym maśle przez 3 minuty aż do zeszklenia. Rozcieńczamy bulionem i śmietaną. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Dusimy pod przykryciem przez ok. 8 minut do miękkości. Liście kalarepy siekamy, dodajemy, mieszamy.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
3072,6 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
512,1 kcal
Tłuszcz
32,1 g
Węglowodany
45,9 g
Błonnik
13,7 g
Białko
13,7 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Zupa z pieczonego kalafiora i czosnku z marchewką i truflowym pesto
Kremowa, gęsta zupa z mieszanki warzyw, z dodatkiem truflowego pesto i czosnku, rozgrzeje i oczaruje smakiem każdego.

Marchewki w glazurze
Pieczone marchewki w słodko-pikantnej glazurze, do tego kremowa burrata i świeża bazylia – prosty sposób na efektowne danie, którym zaimponujesz gościom!

Gęś faszerowana jabłkami z goździkami i cynamonem
Klasyczna, długo pieczona i nadziewana jabłkami gęś to świetny pomysł na obiad na wyjątkową okazję. Przekonaj się, że chociaż trzeba na nią trochę poczekać, gęś wcale nie jest trudna w przygotowaniu!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Wianki z orzechami i polewą
Przygotuj okrągłe ciasteczka z polewą pomarańczową i mnóstwem orzechów włoskich!

Makaron w sosie śmietankowym
Makaron w sosie śmietankowym to niezwykle sycące danie, które doskonale sprawdza się na różne okazje. Kremowy, delikatny sos w połączeniu z aromatycznymi przyprawami i elastycznym makaronem tworzą kompozycję, której nie da się nie lubić. Chcesz poznać sekret przygotowywania tego dania? Koniecznie sprawdź nasz przepis na makaron w sosie śmietankowym z dodatkiem cukinii!

Pstrąg łososiowy w papilotach na purée z selera
Łosoś czy pstrąg? Najlepiej… pstrąg łososiowy! Świetnie smakuje z selerowym purée i sosem bazyliowym. Spróbuj!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Krem brokułowy z gruszkami i gorgonzolą
Zupa brokułowa nabiera nowego charakteru dzięki słodkim gruszkom i gorgonzoli! Do tego chrupiące grzanki – i wyśmienite danie gotowe.

Kanapka z jajkiem i szynką na pieczywie żytnim
Pyszne i pożywne kanapki z jajkiem, szynką i świeżymi warzywami – idealne jako drugie śniadanie lub lunch.

Zupa grzybowa z makaronem
Wykorzystaj najsmaczniejsze skarby lasu, by przygotować najlepszą zupę grzybową z makaronem – na święta lub na wyjątkowy obiad dla bliskich!