lamotek.pl

Spaghetti z dynią i borowikami • przepis • składniki • przygotowanie

Szybki, włoski pomysł na obiad? Wyśmienite spaghetti z dynią i borowikami!

Spaghetti z dynią i borowikami

Szybki, włoski pomysł na obiad? Wyśmienite spaghetti z dynią i borowikami!

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 1
Poziom trudności
łatwy

Składniki

makaron spaghetti - 100 g
oliwa z oliwek - 2 łyżki
natka pietruszki - 5 g
sól - 1 szczypta
tymianek suszony - 1 szczypta
borowik, mrożony - 100 g
dynia hokkaido - 100 g
ser pecorino - 50 g
ząbek czosnku - 1 szt.

Instrukcje przygotowania

1.DYNIĘ KROIMY W KOSTKĘ:
Dynię kroimy w półcentymetrową kostkę, a borowiki w cienkie plastry. Rozgrzewamy na patelni oliwę z oliwek i podsmażamy ząbek czosnku w łupinie. Po chwili wyjmujemy czosnek i dodajemy pokrojoną dynię i borowiki. Warzywa mieszamy, a następnie podlewamy niewielką ilością gorącej wody.
2.DODAJEMY TYMIANEK I PIETRUSZKĘ:
Do składników dodajemy posiekany drobno tymianek i natkę pietruszki. Dusimy tak długo, aż dynia zmięknie, ale nadal będzie al dente.
3.MAKARON ŁĄCZYMY Z SOSEM:
Makaron spaghetti gotujemy według receptury: 100 g makaronu na 1 litr wody  z 1,5 łyżeczki soli. Wodę solimy dopiero, jak zacznie wrzeć. Spaghetti gotujemy według czasu podanego na opakowaniu, odejmując 1 minutę (al dente). Makaron odcedzamy (nie przelewamy wodą!) i dokładamy do sosu na patelni. Całość mieszamy. Wykładamy na talerz. Wierzch posypujemy startymi płatkami pecorino. Dekorujemy gałązką tymianku i natki pietruszki.
Spaghetti z dynią i borowikami

Czas przygotowania

30 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 1

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

DYNIĘ KROIMY W KOSTKĘ

Dynię kroimy w półcentymetrową kostkę, a borowiki w cienkie plastry. Rozgrzewamy na patelni oliwę z oliwek i podsmażamy ząbek czosnku w łupinie. Po chwili wyjmujemy czosnek i dodajemy pokrojoną dynię i borowiki. Warzywa mieszamy, a następnie podlewamy niewielką ilością gorącej wody.

2

DODAJEMY TYMIANEK I PIETRUSZKĘ

Do składników dodajemy posiekany drobno tymianek i natkę pietruszki. Dusimy tak długo, aż dynia zmięknie, ale nadal będzie al dente.

3

MAKARON ŁĄCZYMY Z SOSEM

Makaron spaghetti gotujemy według receptury: 100 g makaronu na 1 litr wody  z 1,5 łyżeczki soli. Wodę solimy dopiero, jak zacznie wrzeć. Spaghetti gotujemy według czasu podanego na opakowaniu, odejmując 1 minutę (al dente). Makaron odcedzamy (nie przelewamy wodą!) i dokładamy do sosu na patelni. Całość mieszamy. Wykładamy na talerz. Wierzch posypujemy startymi płatkami pecorino. Dekorujemy gałązką tymianku i natki pietruszki.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

718,7 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

718,7 kcal

🥑

Tłuszcz

31,4 g

🌾

Węglowodany

82 g

🥬

Błonnik

7,1 g

💪

Białko

28,2 g

Podobne przepisy