lamotek.pl

Wegańskie nuggetsy z jackfruita • przepis • składniki • przygotowanie

Nuggetsy jak mięsne, ale bez grama mięsa?! Wszystko za sprawą owocu chlebowca – jackfruita! Robi się je bardzo łatwo, a efekt jest naprawdę zaskakujący i przede wszystkim niezwykle smaczny.

Wegańskie nuggetsy z jackfruita

Nuggetsy jak mięsne, ale bez grama mięsa?! Wszystko za sprawą owocu chlebowca – jackfruita! Robi się je bardzo łatwo, a efekt jest naprawdę zaskakujący i przede wszystkim niezwykle smaczny.

Czas przygotowania
80 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy

Składniki

sos sojowy - 1 łyżka
sól - 0,5 łyżeczki
napój migdałowy - 125 ml
sos sriracha - 1 łyżka
jackfruit - 250 g
mąka pszenna - 4 łyżki
papryka mielona słodka - 0,5 łyżeczki
woda - 190 ml
bułka tarta - 7 łyżek
płatki kukurydziane - 70 g
oliwa z oliwek - 2 łyżki

Instrukcje przygotowania

1.ODSĄCZAMY JACKFRUIT:
Jackfruit odsączamy z zalewy na dużym sitku. Przelewamy zimną wodą i dodatkowo osuszamy za pomocą papierowego ręcznika.
2.MARYNUJEMY JACKFRUIT:
W misce łączymy sos sojowy, sos sriracha, napój migdałowy i sól. Dodajemy kawałki jackfruita. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na ok. 1 godzinę
3.PRZYGOTOWUJEMY CIASTO:
W drugiej misce łączymy mąkę pszenną, słodką paprykę i zimną wodę. Mieszamy do uzyskania ciasta o jednolitej konsystencji.
4.PRZYGOTOWUJEMY PANIERKĘ:
Płatki wkładamy do woreczka strunowego i rozgniatamy rękoma. Dodajemy bułkę tartą. Mieszamy i przesypujemy do osobnej miseczki.
5.PANIERUJEMY KAWAŁKI JACKFRUITA:
Kawałki jackfruita obtaczamy w cieście, a następnie w płatkach wymieszanych z bułką tartą.
6.SMAŻYMY NUGGETSY:
Na rozgrzaną patelnię wlewamy sporą ilość oliwy. Układamy na niej kawałki jackfruita w cieście i smażymy na złoty kolor z obu stron. Po usmażeniu odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręcznikach papierowych.
Wegańskie nuggetsy z jackfruita

Czas przygotowania

80 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 2

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

ODSĄCZAMY JACKFRUIT

Jackfruit odsączamy z zalewy na dużym sitku. Przelewamy zimną wodą i dodatkowo osuszamy za pomocą papierowego ręcznika.

2

MARYNUJEMY JACKFRUIT

W misce łączymy sos sojowy, sos sriracha, napój migdałowy i sól. Dodajemy kawałki jackfruita. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na ok. 1 godzinę

3

PRZYGOTOWUJEMY CIASTO

W drugiej misce łączymy mąkę pszenną, słodką paprykę i zimną wodę. Mieszamy do uzyskania ciasta o jednolitej konsystencji.

4

PRZYGOTOWUJEMY PANIERKĘ

Płatki wkładamy do woreczka strunowego i rozgniatamy rękoma. Dodajemy bułkę tartą. Mieszamy i przesypujemy do osobnej miseczki.

5

PANIERUJEMY KAWAŁKI JACKFRUITA

Kawałki jackfruita obtaczamy w cieście, a następnie w płatkach wymieszanych z bułką tartą.

6

SMAŻYMY NUGGETSY

Na rozgrzaną patelnię wlewamy sporą ilość oliwy. Układamy na niej kawałki jackfruita w cieście i smażymy na złoty kolor z obu stron. Po usmażeniu odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręcznikach papierowych.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

700,6 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

350,3 kcal

🥑

Tłuszcz

8,4 g

🌾

Węglowodany

59,7 g

🥬

Błonnik

9,1 g

💪

Białko

9,1 g

Podobne przepisy

Wegańskie nuggetsy z jackfruita - przepis, składniki, przygotowanie | lamotek.pl