lamotek.pl

Ciasto zebra • przepis • składniki • przygotowanie

Sporu dotyczącego pasków zebry z pewnością nie rozstrzygniemy, ale zawsze możemy zrobić przepyszne ciasto zebrę, którego każdy paseczek smakuje idealnie!

Ciasto zebra

Sporu dotyczącego pasków zebry z pewnością nie rozstrzygniemy, ale zawsze możemy zrobić przepyszne ciasto zebrę, którego każdy paseczek smakuje idealnie!

Czas przygotowania
80 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 12
Poziom trudności
łatwy

Składniki

jajko - 5 szt.
cukier - 300 g
proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
wanilia - 1 laska
sok z pomarańczy - 220 ml
olej rzepakowy - 250 ml
kakao - 30 g
mąka pszenna - 30 g
masło - 10 g
cukier puder - 15 g

Instrukcje przygotowania

1.UBIJAMY JAJKA:
Białka umieszczamy w misie robota. Ubijamy na średnich obrotach, stopniowo dodając cukier. Po uzyskaniu ubitej masy dodajemy żółtka.
2.DZIELIMY CIASTO:
Ciasto przekładamy po połowie do dwóch osobnych misek.
3.WYPEŁNIAMY FORMĘ CIASTEM:
Okrągłą formę do ciasta smarujemy masłem i delikatnie oprószamy mąką. Zaczynając od środka formy, chochlami nakładamy na siebie okrągłe kleksy z ciasta – raz jasny, raz ciemny.
4.PIECZEMY CIASTO:
Ciasto pieczemy ok. 55-60 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C. Po wyjęciu odstawiamy do wystudzenia i posypujemy cukrem pudrem przesianym przez sitko o drobnych oczkach.
Ciasto zebra

Czas przygotowania

80 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 12

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

UBIJAMY JAJKA

Białka umieszczamy w misie robota. Ubijamy na średnich obrotach, stopniowo dodając cukier. Po uzyskaniu ubitej masy dodajemy żółtka.

2

DZIELIMY CIASTO

Ciasto przekładamy po połowie do dwóch osobnych misek.

3

WYPEŁNIAMY FORMĘ CIASTEM

Okrągłą formę do ciasta smarujemy masłem i delikatnie oprószamy mąką. Zaczynając od środka formy, chochlami nakładamy na siebie okrągłe kleksy z ciasta – raz jasny, raz ciemny.

4

PIECZEMY CIASTO

Ciasto pieczemy ok. 55-60 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C. Po wyjęciu odstawiamy do wystudzenia i posypujemy cukrem pudrem przesianym przez sitko o drobnych oczkach.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

5099,5 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

425 kcal

🥑

Tłuszcz

21,5 g

🌾

Węglowodany

52 g

🥬

Błonnik

0 g

💪

Białko

6,8 g

Podobne przepisy