lamotek.pl

Kotleciki z komosy ryżowej • przepis • składniki • przygotowanie

Smaczna przekąska lub pyszny obiad? Kotlety z komosy ryżowej sprawdzą się zawsze! Są chrupkie z zewnątrz, rumiane i mają lekko orzechowy smak. Najlepiej smakują z jogurtem naturalnym i koperkiem.

Kotleciki z komosy ryżowej

Smaczna przekąska lub pyszny obiad? Kotlety z komosy ryżowej sprawdzą się zawsze! Są chrupkie z zewnątrz, rumiane i mają lekko orzechowy smak. Najlepiej smakują z jogurtem naturalnym i koperkiem.

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 3
Poziom trudności
łatwy

Składniki

chili mielone - 1 szczypta
chleb żytni - 30 g
pieprz czarny - 1 szczypta
jajko - 2 szt.
oliwa z oliwek - 1 łyżka
parmezan - 80 g
sól - 2 szczypty
woda - 375 g
komosa ryżowa (quinoa) - 135 g
ząbek czosnku - 2 szt.
jogurt naturalny - 180 g
świeży koperek - 5 g
olej rzepakowy - 1 łyżka

Instrukcje przygotowania

1.GOTUJEMY KOMOSĘ RYŻOWĄ:
Komosę ryżową płuczemy na sicie pod bieżącą wodą, odcedzamy, a następnie umieszczamy w garnku i zalewamy gorącą wodą. Dodajemy 1 szczyptę soli i oliwę. Gotujemy ok. 15-20 minut, aż komosa wchłonie całą wodę. Ugotowaną komosę odstawiamy do wystudzenia.
2.PRZYGOTOWUJEMY MASĘ NA KOTLECIKI:
Wystudzoną komosę przekładamy do miski. Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, parmezan starty na tarce o drobnych oczkach, posiekany koperek, zmiksowany drobno chleb żytni, 1 szczyptę soli, pieprz i chili oraz rozmącone jajka. Całość dokładnie mieszamy, aż składniki się połączą.
3.FORMUJEMY I SMAŻYMY KOTLECIKI:
Z przygotowanej masy za pomocą ringu do wycinania formujemy okrągłe, płaskie kotlety, które następnie smażymy na patelni na rozgrzanym oleju. Kotleciki smażymy ok. 5 minut z każdej strony, aż nabiorą złotego koloru.
4.PODAJEMY KOTLECIKI:
Gotowe kotleciki z komosy ryżowej podajemy z kleksem jogurtu naturalnego. Z wierzchu dekorujemy świeżym koperkiem.
Kotleciki z komosy ryżowej

Czas przygotowania

30 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 3

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

GOTUJEMY KOMOSĘ RYŻOWĄ

Komosę ryżową płuczemy na sicie pod bieżącą wodą, odcedzamy, a następnie umieszczamy w garnku i zalewamy gorącą wodą. Dodajemy 1 szczyptę soli i oliwę. Gotujemy ok. 15-20 minut, aż komosa wchłonie całą wodę. Ugotowaną komosę odstawiamy do wystudzenia.

2

PRZYGOTOWUJEMY MASĘ NA KOTLECIKI

Wystudzoną komosę przekładamy do miski. Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, parmezan starty na tarce o drobnych oczkach, posiekany koperek, zmiksowany drobno chleb żytni, 1 szczyptę soli, pieprz i chili oraz rozmącone jajka. Całość dokładnie mieszamy, aż składniki się połączą.

3

FORMUJEMY I SMAŻYMY KOTLECIKI

Z przygotowanej masy za pomocą ringu do wycinania formujemy okrągłe, płaskie kotlety, które następnie smażymy na patelni na rozgrzanym oleju. Kotleciki smażymy ok. 5 minut z każdej strony, aż nabiorą złotego koloru.

4

PODAJEMY KOTLECIKI

Gotowe kotleciki z komosy ryżowej podajemy z kleksem jogurtu naturalnego. Z wierzchu dekorujemy świeżym koperkiem.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1337,4 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

445,8 kcal

🥑

Tłuszcz

19,7 g

🌾

Węglowodany

39,2 g

🥬

Błonnik

27,8 g

💪

Białko

27,8 g

Podobne przepisy