lamotek.pl

Wegańskie ciasto à la Raffaello • przepis • składniki • przygotowanie

Wegański biszkopt, krem z mleczka kokosowego i mnóstwo wiórków kokosowych! Poznaj przepis Kingi na pyszne, domowe słodycze!

Wegańskie ciasto à la Raffaello

Wegański biszkopt, krem z mleczka kokosowego i mnóstwo wiórków kokosowych! Poznaj przepis Kingi na pyszne, domowe słodycze!

Czas przygotowania
45 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 15
Poziom trudności
łatwy

Składniki

cukier - 220 g
ocet - 1 łyżeczka
olej rzepakowy - 75 ml
soda oczyszczona - 1 łyżeczka
sól - 0,5 łyżeczki
napój roślinny - 230 ml
mąka pszenna - 300 g
migdały - 30 g
syrop klonowy - 3 łyżki
wanilia - 3 g
wiórki kokosowe - 180 g
limonka - 1 szt.
mleczko kokosowe - 800 ml

Instrukcje przygotowania

1.PODGRZEJ WODĘ, ALE:
nie doprowadzaj jej do wrzenia.
2.UMIEŚĆ WIÓRKI KOKOSOWE:
w dużym naczyniu lub misce.
3.ZALEJ WIÓRKI GORĄCĄ:
wodą.
4.POZOSTAW MIESZANKĘ WIÓRKÓW:
kokosowych i wody do wystygnięcia.
5.MOŻE TO ZAJĄĆ:
około 30-60 minut, aż wchłoną wodę i staną się miękkie.
6.GDY MIESZANKA WYSTYGNIE,:
przełóż ją do blendera lub użyj miksera ręcznego.
7.BLENDUJ CAŁOŚĆ NA:
gładką masę przez kilka minut.
8.IM DŁUŻSZY CZAS:
blendowania, tym lepsze wydobycie kokosowego smaku.
9.NASTĘPNIE PRZECEDŹ MLECZKO:
kokosowe.
10.MOŻESZ TO ZROBIĆ:
za pomocą gęstego sitka lub gazy.
11.NA KOŃCU DOKŁADNIE:
wyciśnij mleczko z wiórków – ręcznie lub za pomocą ściereczki, aby uzyskać maksymalną ilość mleczka.
Wegańskie ciasto à la Raffaello

Czas przygotowania

45 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 15

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PODGRZEJ WODĘ, ALE

nie doprowadzaj jej do wrzenia.

2

UMIEŚĆ WIÓRKI KOKOSOWE

w dużym naczyniu lub misce.

3

ZALEJ WIÓRKI GORĄCĄ

wodą.

4

POZOSTAW MIESZANKĘ WIÓRKÓW

kokosowych i wody do wystygnięcia.

5

MOŻE TO ZAJĄĆ

około 30-60 minut, aż wchłoną wodę i staną się miękkie.

6

GDY MIESZANKA WYSTYGNIE,

przełóż ją do blendera lub użyj miksera ręcznego.

7

BLENDUJ CAŁOŚĆ NA

gładką masę przez kilka minut.

8

IM DŁUŻSZY CZAS

blendowania, tym lepsze wydobycie kokosowego smaku.

9

NASTĘPNIE PRZECEDŹ MLECZKO

kokosowe.

10

MOŻESZ TO ZROBIĆ

za pomocą gęstego sitka lub gazy.

11

NA KOŃCU DOKŁADNIE

wyciśnij mleczko z wiórków – ręcznie lub za pomocą ściereczki, aby uzyskać maksymalną ilość mleczka.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

5023,5 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

334,9 kcal

🥑

Tłuszcz

22,6 g

🌾

Węglowodany

39,3 g

🥬

Błonnik

4,1 g

💪

Białko

4,1 g

Podobne przepisy