lamotek.pl

Domowe lody truskawkowo-rabarbarowe • przepis • składniki • przygotowanie

Kwintesencja lata: rabarbar i truskawki! Tym razem w formie domowych lodów wg przepisu Pawła. Sprawdź, jak łatwo przygotować je w maszynie, i ciesz się tym prostym, sezonowym deserem.

Domowe lody truskawkowo-rabarbarowe

Kwintesencja lata: rabarbar i truskawki! Tym razem w formie domowych lodów wg przepisu Pawła. Sprawdź, jak łatwo przygotować je w maszynie, i ciesz się tym prostym, sezonowym deserem.

Czas przygotowania
40 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
łatwy

Składniki

cukier - 3 łyżeczki
rabarbar - 250 g
sok z cytryny - 1 łyżeczka
woda - 100 ml
śmietana 30% - 330 ml
mięta świeża - 2 g
truskawka - 200 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY KONFITURĘ TRUSKAWKOWO-RABARBAROWĄ:
Truskawki myjemy, szypułkujemy i kroimy na ćwiartki. Rabarbar kroimy na mniejsze kawałki. Na suchej patelni prażymy rabarbar z cukrem. Gdy lekko zmięknie i odda sok, dodajemy pokrojone truskawki.
2.PRZYGOTOWUJEMY BAZĘ LODÓW:
Do wystudzonej konfitury truskawkowo-rabarbarowej dodajemy śmietankę i sok z cytryny. Całość miksujemy za pomocą blendera na gładką, jednolitą masę. Bazę wstawiamy do lodówki do schłodzenia.
3.WYRABIAMY LODY W MASZYNIE:
Zmrożony wkład do maszyny do lodów umieszczamy w urządzeniu. Do środka wlewamy schłodzoną masę. Włączamy urządzenie i wyrabiamy masę ok. 15 minut.
4.SCHŁADZAMY LODY:
Lody przekładamy do plastikowego pojemnika, pojemnik zamykamy i wkładamy do lodówki, by lody lekko się zestaliły.
5.PODAJEMY LODY:
W pucharkach umieszczamy świeże truskawki pokrojone na ćwiartki. Schłodzone lody przekładamy do pucharków. Dekorujemy listkami świeżej mięty.
Domowe lody truskawkowo-rabarbarowe

Czas przygotowania

40 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 6

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY KONFITURĘ TRUSKAWKOWO-RABARBAROWĄ

Truskawki myjemy, szypułkujemy i kroimy na ćwiartki. Rabarbar kroimy na mniejsze kawałki. Na suchej patelni prażymy rabarbar z cukrem. Gdy lekko zmięknie i odda sok, dodajemy pokrojone truskawki.

2

PRZYGOTOWUJEMY BAZĘ LODÓW

Do wystudzonej konfitury truskawkowo-rabarbarowej dodajemy śmietankę i sok z cytryny. Całość miksujemy za pomocą blendera na gładką, jednolitą masę. Bazę wstawiamy do lodówki do schłodzenia.

3

WYRABIAMY LODY W MASZYNIE

Zmrożony wkład do maszyny do lodów umieszczamy w urządzeniu. Do środka wlewamy schłodzoną masę. Włączamy urządzenie i wyrabiamy masę ok. 15 minut.

4

SCHŁADZAMY LODY

Lody przekładamy do plastikowego pojemnika, pojemnik zamykamy i wkładamy do lodówki, by lody lekko się zestaliły.

5

PODAJEMY LODY

W pucharkach umieszczamy świeże truskawki pokrojone na ćwiartki. Schłodzone lody przekładamy do pucharków. Dekorujemy listkami świeżej mięty.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

861,6 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

143,6 kcal

🥑

Tłuszcz

11,2 g

🌾

Węglowodany

10,7 g

🥬

Błonnik

1,7 g

💪

Białko

1,7 g

Podobne przepisy