lamotek.pl

Sałatka na ciepło z brukselką i dynią • przepis • składniki • przygotowanie

Taki sposób na brukselkę pokochają wszyscy! Wypróbuj przepis Darii i przygotuj sałatkę na ciepło – przyprawy, orzechy i pieczone warzywa łączą się w niej ze smakiem!

Sałatka na ciepło z brukselką i dynią

Taki sposób na brukselkę pokochają wszyscy! Wypróbuj przepis Darii i przygotuj sałatkę na ciepło – przyprawy, orzechy i pieczone warzywa łączą się w niej ze smakiem!

Czas przygotowania
50 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

brukselka - 300 g
cynamon - 0,5 łyżeczki
dynia hokkaido - 500 g
kminek cały - 1 łyżeczka
komosa ryżowa (quinoa) - 70 g
masło - 2 łyżeczki
orzech pekan - 100 g
papryka mielona słodka - 1 łyżeczka
sól - 0,5 łyżeczki
żurawina suszona - 4 łyżki
syrop z agawy - 1 łyżka
szalotka - 4 szt.

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY I PRZYPRAWIAMY WARZYWA:
Obraną i pokrojoną w kostkę dynię oraz przekrojone na pół szalotki i brukselki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Na warzywach rozkładamy plasterki masła. Doprawiamy solą, cynamonem, słodką papryką i kminem rzymskim.
2.PIECZEMY WARZYWA:
Warzywa w przyprawach pieczemy ok. 25 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C. Po tym czasie dodajemy namoczone żurawiny i orzechy pekan, a całość polewamy syropem z agawy.
3.PODAJEMY SAŁATKĘ:
Sałatkę podajemy na ciepło z dodatkiem ugotowanej komosy ryzowej.
Sałatka na ciepło z brukselką i dynią

Czas przygotowania

50 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY I PRZYPRAWIAMY WARZYWA

Obraną i pokrojoną w kostkę dynię oraz przekrojone na pół szalotki i brukselki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Na warzywach rozkładamy plasterki masła. Doprawiamy solą, cynamonem, słodką papryką i kminem rzymskim.

2

PIECZEMY WARZYWA

Warzywa w przyprawach pieczemy ok. 25 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C. Po tym czasie dodajemy namoczone żurawiny i orzechy pekan, a całość polewamy syropem z agawy.

3

PODAJEMY SAŁATKĘ

Sałatkę podajemy na ciepło z dodatkiem ugotowanej komosy ryzowej.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1500,4 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

375,1 kcal

🥑

Tłuszcz

22,4 g

🌾

Węglowodany

41,2 g

🥬

Błonnik

9,8 g

💪

Białko

9,8 g

Podobne przepisy