lamotek.pl

Halloumi z salsą pomidorowo-brzoskwiniową • przepis • składniki • przygotowanie

Szukasz przepisu na pyszne danie, które pachnie latem i smakuje Grecją? Już nie musisz! Przygotuj halloumi z salsą pomidorowo-brzoskwiniową i rozkoszuj się tym posiłkiem, który będzie idealną, lekką kolacją.

Halloumi z salsą pomidorowo-brzoskwiniową

Szukasz przepisu na pyszne danie, które pachnie latem i smakuje Grecją? Już nie musisz! Przygotuj halloumi z salsą pomidorowo-brzoskwiniową i rozkoszuj się tym posiłkiem, który będzie idealną, lekką kolacją.

Czas przygotowania
40 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
łatwy

Składniki

pomidor malinowy - 2 szt.
oliwa z oliwek - 6 łyżek
miód - 1 łyżka
limonka - 1 szt.
brzoskwinia - 3 szt.
cebula czerwona - 1 szt.
kolendra świeża - 0,5 pęczka
ser halloumi - 675 g
olej - 3 łyżki
sól -
mięta świeża -

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY SOS POMIDOROWY:
Pomidory kroimy w ćwiartki i pozbawiamy gniazd nasiennych. Następnie gniazda nasienne przekładamy do rozdrabniacza i dodajemy do nich 2 łyżki oliwy, szczyptę soli, ½ łyżki miodu i sok z połowy limonki. Całość blendujemy, aż powstanie gładki płyn.
2.PRZYGOTOWUJEMY SALSĘ POMIDOROWO-BRZOSKWINIOWĄ:
Pozostałe części pomidorów i brzoskwinie kroimy w drobną, dość równą kostkę. Cebulę także siekamy w bardzo drobną kostkę. Tak przygotowane składniki przekładamy do miski, przelewamy do nich sos pomidorowy i dodajemy bardzo drobno posiekaną kolendrę. Całość dokładnie mieszamy i odkładamy na chwilę, aby smaki się połączyły.
3.SMAŻYMY HALLOUMI:
Halloumi kroimy w plastry o grubości ok. 1 cm. Następnie każdy plaster dokładnie smarujemy olejem. Ser smażymy na rozgrzanej patelni na złoty kolor. Każdy z plastrów obracamy dopiero, gdy serwatka wyparuje.
4.PODAJEMY DANIE:
Gotową salsę doprawiamy 0,5 łyżki miodu, solą, a także sokiem i skórką z pozostałej limonki. Następnie przekładamy ją na talerze i układamy na niej plastry sera halloumi. Gotowe danie ozdabiamy kilkoma listkami mięty.
Halloumi z salsą pomidorowo-brzoskwiniową

Czas przygotowania

40 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 6

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY SOS POMIDOROWY

Pomidory kroimy w ćwiartki i pozbawiamy gniazd nasiennych. Następnie gniazda nasienne przekładamy do rozdrabniacza i dodajemy do nich 2 łyżki oliwy, szczyptę soli, ½ łyżki miodu i sok z połowy limonki. Całość blendujemy, aż powstanie gładki płyn.

2

PRZYGOTOWUJEMY SALSĘ POMIDOROWO-BRZOSKWINIOWĄ

Pozostałe części pomidorów i brzoskwinie kroimy w drobną, dość równą kostkę. Cebulę także siekamy w bardzo drobną kostkę. Tak przygotowane składniki przekładamy do miski, przelewamy do nich sos pomidorowy i dodajemy bardzo drobno posiekaną kolendrę. Całość dokładnie mieszamy i odkładamy na chwilę, aby smaki się połączyły.

3

SMAŻYMY HALLOUMI

Halloumi kroimy w plastry o grubości ok. 1 cm. Następnie każdy plaster dokładnie smarujemy olejem. Ser smażymy na rozgrzanej patelni na złoty kolor. Każdy z plastrów obracamy dopiero, gdy serwatka wyparuje.

4

PODAJEMY DANIE

Gotową salsę doprawiamy 0,5 łyżki miodu, solą, a także sokiem i skórką z pozostałej limonki. Następnie przekładamy ją na talerze i układamy na niej plastry sera halloumi. Gotowe danie ozdabiamy kilkoma listkami mięty.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

3083,1 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

513,9 kcal

🥑

Tłuszcz

39,3 g

🌾

Węglowodany

18,4 g

🥬

Błonnik

2,7 g

💪

Białko

24,4 g

Podobne przepisy

Halloumi z salsą pomidorowo-brzoskwiniową - przepis, składniki, przygotowanie | lamotek.pl