lamotek.pl

Tort lodowy • przepis • składniki • przygotowanie

Idealny na letnią imprezę urodzinową! Wypróbuj przepis Pawła na wspaniały tort lodowy z warstwami w dwóch smakach. To idealne ciasto dla fanów biszkoptu, czekolady, truskawek i… słodkości na chłodno!

Tort lodowy

Idealny na letnią imprezę urodzinową! Wypróbuj przepis Pawła na wspaniały tort lodowy z warstwami w dwóch smakach. To idealne ciasto dla fanów biszkoptu, czekolady, truskawek i… słodkości na chłodno!

Czas przygotowania
240 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 12
Poziom trudności
trudny

Składniki

likier amaretto - 3 łyżki
jajko - 4 szt.
kakao - 40 g
mąka ziemniaczana - 20 g
mąka pszenna - 110 g
proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
biszkopty - 30 g
ser mascarpone - 500 g
cukier - 100 g
sok z cytryny - 25 ml
czekolada deserowa - 50 g
czekolada mleczna - 100 g
masło - 15 g
śmietana 30% - 100 ml
borówki - 10 szt.
truskawka - 4 szt.
jeżyna - 5 szt.

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY CIASTO BISZKOPTOWE:
Jajka z cukrem ubijamy na puszystą masę. Do ubitych jaj przesiewamy przez sito mąkę, mączkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia i kakao. Delikatnie mieszamy za pomocą rózgi. Dodajemy roztopione masło i mieszamy, aż składniki się połączą.
2.PIECZEMY BISZKOPT:
Biszkopt pieczemy w temperaturze 170°C (z termoobiegiem) lub 180°C (bez termoobiegu) przez ok. 30 minut. Odstawiamy do wystudzenia.
3.PRZYGOTOWUJEMY BAZĘ DO MAS LODOWYCH:
Śmietankę podbijamy (nie ubijamy do końca) w naczyniu miksera. Dodajemy serek mascarpone i mieszamy, aż składniki się połączą.
4.PRZYGOTOWUJEMY CZEKOLADOWĄ MASĘ LODOWĄ:
Śmietankę zagotowujemy w rondelku. Dodajemy pokruszone czekolady i mieszamy, aż się rozpuszczą. Odstawiamy do wystygnięcia.
5.PRZYGOTOWUJEMY TRUSKAWKOWĄ MASĘ LODOWĄ:
Truskawki miksujemy w wysokim naczyniu z cukrem i sokiem wyciśniętym z cytryny, a następnie przelewamy do drugiej miski z masą śmietanową. Mieszamy za pomocą rózgi.
6.PRZYGOTOWUJEMY POLEWĘ CZEKOLADOWĄ:
Śmietankę zagotowujemy w rondelku. Dodajemy pokruszone czekolady i mieszamy, aż się rozpuszczą. Dodajemy miękkie masło, mieszamy i odstawiamy polewę do wystudzenia.
7.DEKORUJEMY I PODAJEMY TORT:
Zamrożony tort wyjmujemy z tortownicy, oblewamy schłodzoną polewą, rozprowadzając ją tak, by lekko spływała po bokach. Tort dekorujemy świeżymi owocami.
Tort lodowy

Czas przygotowania

240 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 12

Poziom trudności

trudny

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY CIASTO BISZKOPTOWE

Jajka z cukrem ubijamy na puszystą masę. Do ubitych jaj przesiewamy przez sito mąkę, mączkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia i kakao. Delikatnie mieszamy za pomocą rózgi. Dodajemy roztopione masło i mieszamy, aż składniki się połączą.

2

PIECZEMY BISZKOPT

Biszkopt pieczemy w temperaturze 170°C (z termoobiegiem) lub 180°C (bez termoobiegu) przez ok. 30 minut. Odstawiamy do wystudzenia.

3

PRZYGOTOWUJEMY BAZĘ DO MAS LODOWYCH

Śmietankę podbijamy (nie ubijamy do końca) w naczyniu miksera. Dodajemy serek mascarpone i mieszamy, aż składniki się połączą.

4

PRZYGOTOWUJEMY CZEKOLADOWĄ MASĘ LODOWĄ

Śmietankę zagotowujemy w rondelku. Dodajemy pokruszone czekolady i mieszamy, aż się rozpuszczą. Odstawiamy do wystygnięcia.

5

PRZYGOTOWUJEMY TRUSKAWKOWĄ MASĘ LODOWĄ

Truskawki miksujemy w wysokim naczyniu z cukrem i sokiem wyciśniętym z cytryny, a następnie przelewamy do drugiej miski z masą śmietanową. Mieszamy za pomocą rózgi.

6

PRZYGOTOWUJEMY POLEWĘ CZEKOLADOWĄ

Śmietankę zagotowujemy w rondelku. Dodajemy pokruszone czekolady i mieszamy, aż się rozpuszczą. Dodajemy miękkie masło, mieszamy i odstawiamy polewę do wystudzenia.

7

DEKORUJEMY I PODAJEMY TORT

Zamrożony tort wyjmujemy z tortownicy, oblewamy schłodzoną polewą, rozprowadzając ją tak, by lekko spływała po bokach. Tort dekorujemy świeżymi owocami.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

7203,8 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

600,3 kcal

🥑

Tłuszcz

40,6 g

🌾

Węglowodany

49,2 g

🥬

Błonnik

1 g

💪

Białko

9,1 g

Podobne przepisy

Tort lodowy - przepis, składniki, przygotowanie | lamotek.pl