Lekkie lasagne cukiniowe z serkiem wiejskim • przepis • składniki • przygotowanie
Przygotuj wyjątkową wersję lasagne według Kingi, która idealnie sprawdzi się podczas wspólnego kibicowania! Świeża cukinia z dodatkiem serka wiejskiego, która zastąpi makaron, nada temu daniu lekkości i delikatności. Przekonaj się, jaka jest pyszna!

Czas przygotowania
50 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY CUKINIĘ
Cukinie kroimy w plastry przypominające makaron lasagne. Następnie rozkładamy ją na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, skrapiamy oliwą i oprószamy solą. Blachę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200°C na 10 minut.
PRZYGOTOWUJEMY MASĘ SZPINAKOWĄ
Szalotkę i 2 ząbki czosnku kroimy w drobną kostkę. Podsmażamy je na patelni na odrobinie oliwy. Dodajemy szpinak i dusimy przez chwilę, aż zmniejszy swoją objętość. Doprawiamy gałką muszkatołową, sosem sojowym, solą i pieprzem. W misce mieszamy serek wiejski, jajko oraz 0,25 szklanki startego grana padano. Dodajemy szpinak i ponownie wszystko mieszamy.
PRZYGOTOWUJEMY SKŁADNIKI SOSU POMIDOROWEGO
Czerwoną cebulę i seler naciowy kroimy w kosteczkę. Ostatni ząbek czosnku dość drobno siekamy, a marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach.
PRZYGOTOWUJEMY SOS POMIDOROWY
Na patelnię ponowie wlewamy oliwę i podsmażamy cebulę, aż się zeszkli. Następnie dodajemy mięso, rozdrabniamy je na patelni i smażymy, aż się zarumieni. Pod koniec dodajemy czosnek, startą marchewkę oraz seler naciowy. Całość smażymy około 5 minut. Dodajemy koncentrat, pomidory z puszki, piramidkę smaku i syrop klonowy, doprawiamy solą i pieprzem. Całość dusimy przez 10-15 minut na małym ogniu.
SKŁADAMY I PIECZEMY LASAGNE
W skropionym oliwą naczyniu żaroodpornym układamy plastry pieczonej cukinii. Na cukinię nakładamy połowę sosu pomidorowego. Przy nakładaniu pomijamy piramidkę. Następnie sos pokrywamy połową masy szpinakowej i oprószamy połową mozzarelli i kilkoma łyżkami parmezanu. Czynności powtarzamy, aż naczynie będzie pełne – ostatnią warstwą powinny być sery. Lasagne pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200°C przez ok. 25 minut.
PRZYGOTOWUJEMY MURAWĘ
Bazylię i ser grana padano rozdrabniamy, by stworzyć posypkę imitującą murawę boiska. Pozypujemy nią wierzch lasagne. Następnie serek mascarpone przekładamy do rękawa cukierniczego i delikatnie wyciskając, rysujemy linie boiska oraz bramki. Przed pokrojeniem delikatnie studzimy lasagne i podajemy danie.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
3692,7 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
615,4 kcal
Tłuszcz
34,5 g
Węglowodany
27,4 g
Błonnik
5,1 g
Białko
49 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Roladki z pizzy (low carb)
Wyjątkowa odsłona pizzy: zawinięta i w dodatku przygotowana bez mąki, z małą ilością węglowodanów. To aromatyczne danie będzie naprawdę ciekawym pomysłem na szybką przekąskę.

Batoniki musli i mus czekoladowy z mango
Czasem nachodzi nas ochota na coś słodkiego, ale koniecznie domowego! Ten przepis jest właśnie na taką okazję, a batoniki robi się naprawdę szybko!

Sernik na zimno w słoiku
W ciepłe dni sernik na zimno smakuje najlepiej. Przygotuj go w wersji, która ułatwia dzielenie się z innymi: w praktycznych słoiczkach! Truskawki, chrupki spód i warstwa sernikowa tworzą przepyszną kompozycję.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Gniazdka – przepis na orzechowe pączki parzone
Szukasz nowych, słodkich przepisów na tłusty czwartek? Zamiast pączków przygotuj w tym roku orzechowe gniazdka w czekoladzie według przepisu Pawła! Mniam!

Zapiekanka makaronowa z brokułami
Szybka zapiekanka makaronowa z brokułami, łososiem i serowym sosem zasmakuje każdemu!

Krupnik z pomidorami
Klasyczny krupnik na żeberkach w nowej odsłonie – z dodatkiem pomidorów! Dzięki nim zyskuje bardziej wyrazisty, przyjemnie kwaskowy smak. Wypróbuj ten wyjątkowy przepis i zaskocz bliskich!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Kołacz z białym serem
Kołacz, czyli ciasto drożdżowe wypełnione masą twarogową z nutą wanilii. Koniecznie oprószone cukrem pudrem, z przepisu Pawła Małeckiego!

Kartoflanka z pieczonymi pulpetami z karpia
Rozgrzewająca, regionalna zupa z zaskakującym dodatkiem suszonych pomidorów i pieczonymi pulpetami z karpia. To świetny pomysł na obiad dla całej rodziny lub jedno z dań serwowanych podczas kolacji wigilijnej. Wypróbuj przepis Karola i przekonaj się, jaka jest pyszna!

Pstrąg z grzybami
Przekonaj się, jak smaczne danie powstanie, gdy upieczesz pstrąga faszerowanego podsmażanymi pieczarkami.