lamotek.pl

Tort z kwiatami czarnego bzu i truskawkami • przepis • składniki • przygotowanie

Tort pełen aromatu kwiatów? Tak! Wykorzystaj syrop z czarnego bzu, żeby stworzyć wyjątkowy deser.

Tort z kwiatami czarnego bzu i truskawkami

Tort pełen aromatu kwiatów? Tak! Wykorzystaj syrop z czarnego bzu, żeby stworzyć wyjątkowy deser.

Czas przygotowania
120 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 12
Poziom trudności
trudny

Składniki

cukier - 200 g
cukier puder - 75 g
cukier wanilinowy - 16 g
jajko - 6 szt.
jogurt grecki - 500 g
mąka ziemniaczana - 50 g
proszek do pieczenia - 0,25 łyżeczki
sól - 1 szczypta
truskawka - 750 g
żelatyna - 10 łyżeczek
mąka pszenna - 150 g
śmietan fix - 9 g
śmietana 30% - 500 ml
twaróg chudy - 250 g
syrop z czarnego bzu - 125 ml

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY BISZKOPT:
Do wykonania tortu potrzebujesz przepisu na biszkopt:biszkopt - przepis podstawowy.
2.KREM TWAROGOWY ŁĄCZYMY Z ŻELATYNĄ:
Ostudzony biszkopt przecinamy na 3 części za pomocą długiego, ostrego noża. Najniższy spód układamy na paterze, zapinamy wokół niego czystą obręcz tortownicy.
3.BISZKOPTY PRZEKŁADAMY KREMEM:
200 g śmietany ubijamy na sztywno i dodajemy do kremu. Dodajemy pokrojone w kostkę truskawki. Połowę kremu rozsmarowujemy na spodzie. Przykrywamy drugim biszkoptem, nasączamy resztą syropu. Rozkładamy krem i przykrywamy trzecim spodem. Wkładamy co najmniej na 3 godziny lub na noc do lodówki do stężenia.
4.DEKORUJEMY TORT:
Przed podaniem pozostałe truskawki oczyszczamy, kroimy wzdłuż na pół lub na ćwiartki. Pozostałą śmietanę ubijamy ze śmietan-fixem i cukrem waniliowym na sztywno. Tort wyjmujemy z obręczy i smarujemy wokół śmietaną. Dekorujemy truskawkami i kwiatami czarnego bzu według uznania.
Tort z kwiatami czarnego bzu i truskawkami

Czas przygotowania

120 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 12

Poziom trudności

trudny

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY BISZKOPT

Do wykonania tortu potrzebujesz przepisu na biszkopt:biszkopt - przepis podstawowy.

2

KREM TWAROGOWY ŁĄCZYMY Z ŻELATYNĄ

Ostudzony biszkopt przecinamy na 3 części za pomocą długiego, ostrego noża. Najniższy spód układamy na paterze, zapinamy wokół niego czystą obręcz tortownicy.

3

BISZKOPTY PRZEKŁADAMY KREMEM

200 g śmietany ubijamy na sztywno i dodajemy do kremu. Dodajemy pokrojone w kostkę truskawki. Połowę kremu rozsmarowujemy na spodzie. Przykrywamy drugim biszkoptem, nasączamy resztą syropu. Rozkładamy krem i przykrywamy trzecim spodem. Wkładamy co najmniej na 3 godziny lub na noc do lodówki do stężenia.

4

DEKORUJEMY TORT

Przed podaniem pozostałe truskawki oczyszczamy, kroimy wzdłuż na pół lub na ćwiartki. Pozostałą śmietanę ubijamy ze śmietan-fixem i cukrem waniliowym na sztywno. Tort wyjmujemy z obręczy i smarujemy wokół śmietaną. Dekorujemy truskawkami i kwiatami czarnego bzu według uznania.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

4676,4 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

389,7 kcal

🥑

Tłuszcz

12,4 g

🌾

Węglowodany

55,4 g

🥬

Błonnik

15,9 g

💪

Białko

15,9 g

Podobne przepisy

Tort z kwiatami czarnego bzu i truskawkami - przepis, składniki, przygotowanie | lamotek.pl