Cruffiny czekoladowo-cynamonowe • przepis • składniki • przygotowanie
Połączenie croissanta i muffina, czyli cruffin, zachwyca delikatnością ciasta i wspaniałym czekoladowym nadzieniem. Sprawdź, jak smakuje ten według przepisu Pawła – z cynamonową nutą!

Czas przygotowania
55 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY GANASZ CZEKOLADOWY (NADZIENIE)
Śmietankę zagotowujemy w rondelku. Dodajemy czekoladę mleczną i deserową pokruszone na mniejsze kawałki. Nie mieszamy, czekamy, aż czekolada sama rozpuści się w śmietance, delikatnie poruszamy rondelkiem.
SMARUJEMY CIASTO MASĄ MAŚLANO-CYNAMONOWĄ
Masło łączymy w miseczce z cukrem i cynamonem. Mieszamy za pomocą silikonowej łopatki, aż składniki dokładnie się połączą i powstanie z nich jednolita, łatwa do rozsmarowywania masa.
FORMUJEMY CRUFFINY
Ciasto zwijamy w rulon, zaczynając od rogu, tak by zamknąć nadzienie w środku. Zwinięty rulon chwilę wałkujemy na blacie, by wyrównać powierzchnię ciasta, a następnie dzielimy go na 3 równe części.
PIECZEMY CRUFFINY
Cruffiny pieczemy ok. 20 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 190°C, aż nabiorą ładnego, złotego koloru. Na ok. 3-5 minut przed końcem pieczenia podwyższamy temperaturę do 200°C.
NADZIEWAMY I PODAJEMY CRUFFINY
Cukier i cynamon mieszamy w miseczce. Upieczone, wciąż gorące cruffiny obtaczamy z wierzchu w tej mieszance. Delikatnie powiększamy wgłębienie, które uformowaliśmy w cruffinach przed pieczeniem.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
3396 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
566 kcal
Tłuszcz
39,5 g
Węglowodany
45,6 g
Błonnik
4,9 g
Białko
4,9 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Wytrawna tarta Tatin
Uwielbiasz francuskie sery? Jeśli tak, koniecznie spróbuj wytrawnej wersji tarty Tatin według przepisu Kingi! To aromatyczne i pełne warzyw danie, które zachwyca smakiem.

Biała kiełbasa zapiekana w sosie musztardowo-piwnym
Aromatyczna zapiekanka z białą kiełbasą i sosem musztardowo-piwnym to danie, które odmieni niejedną Wielkanoc. Wypróbuj przepis Karola i sprawdź, jak proste jest przygotowanie efektownego obiadu!

Chleb brioche z musem figowym
Klasyka francuskich wypieków – drożdżowy chlebek brioche podany z musem figowym. Wypróbuj przepis Pawła Małeckiego!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Zupa meksykańska z indykiem
Idealna dla miłośników chudego mięsa i kuchni świata! Spróbuj zupy w stylu meksykańskim z indykiem, fasolą i kolendrą – prostej, sycącej i z charakterem!

Chicago pizza
Pizza jak z Chicago? To żadna sztuka! Sprawdź ten przepis i zrób ją we własnej kuchni!

Andaluzyjska kanapka serranito
Coś wyjątkowego dla wielbicieli kanapek na ciepło! Serranito z dwoma rodzajami kiełbasy w stylu hiszpańskim świetnie sprawdzi się jako lunch lub potrawa na imprezę w gronie znajomych!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Barszcz biały z kiełbasą
Wyrazista, chrzanowa zupa z dodatkiem kiełbasy. Przepis, który czerpie pełnymi garściami z tradycji kuchni polskiej.

Klopsiki z sosem borówkowym
Spróbuj delikatnych klopsików z mięsa wieprzowego z dodatkiem kaszy i wędzonego sera, podanych z sosem borówkowym!

Gwiazdki Czar
Mięciutki czekoladowy biszkopt, wiśnie w żelu i cynamonowy mus – wszystko połączone w jednym, smakowitym deserze. Pycha!