lamotek.pl

Sałatka z pieczonym burakiem, szpinakiem i pomarańczą • przepis • składniki • przygotowanie

Propozycja, która kusi nie tylko soczystymi barwami, ale też idealną kompozycją smaków – w sam raz na ciepłe dni!

Sałatka z pieczonym burakiem, szpinakiem i pomarańczą

Propozycja, która kusi nie tylko soczystymi barwami, ale też idealną kompozycją smaków – w sam raz na ciepłe dni!

Czas przygotowania
90 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy

Składniki

ocet balsamiczny - 3 łyżeczki
burak - 4 szt.
pieprz czarny - 1 szczypta
miód - 1 łyżeczka
oliwa z oliwek - 70 ml
orzech włoski - 50 g
pomarańcza - 2 szt.
ser feta - 70 g
sól - 1 szczypta
musztarda dijon - 2 łyżeczki
Szpinak Baby - 200 g

Instrukcje przygotowania

1.NAJPROŚCIEJ PO PROSTU:
pokroić warzywo na mniejsze kawałki, które nie potrzebują długiego pieczenia.
2.IM MNIEJSZE CZĘŚCI:
buraka, tym krócej trzeba je piec.
3.MOŻESZ NAWET OD:
razu pokroić je w cienkie plastry i ułożyć równo na blasze w piekarniku.
4.UWAGA – ABY:
uniknąć ich przypalenia, przykryj je folią aluminiową.
5.DZIĘKI TEMU NIE:
tylko się nie przypalą, ale i zachowają idealną wilgotność.
6.INNA OPCJA TO:
wcześniejsze ugotowanie buraków, a następnie umieszczenie ich w piekarniku, aby zyskały charakterystyczny posmak.
7.JEŚLI MASZ MIKROFALÓWKĘ,:
podduś je w niej przez kilka minut.
8.W TYM CELU:
wystarczy umieścić kawałki buraków w naczyniu z odrobiną wody i podgrzać na wysoką moc przez kilka minut.
9.PLANUJESZ WYPRÓBOWAĆ NASZ:
przepis z okazji garden party?
10.W TAKIM WYPADKU:
sałatka z buraków pieczonych może zmienić się w taką z grillowanymi burakami!
11.POKRÓJ JE NA:
plastry, nakłuj widelcem, posmaruj lub obtocz w oleju roślinnym, po czym równo rozłóż na tacce czy ruszcie.
12.GRILLUJ BURACZANE KAWAŁKI:
z obu stron przez około 3-5 minut lub do momentu, gdy będą miękkie i uzyskają charakterystyczne prążki.
Sałatka z pieczonym burakiem, szpinakiem i pomarańczą

Czas przygotowania

90 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 2

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

NAJPROŚCIEJ PO PROSTU

pokroić warzywo na mniejsze kawałki, które nie potrzebują długiego pieczenia.

2

IM MNIEJSZE CZĘŚCI

buraka, tym krócej trzeba je piec.

3

MOŻESZ NAWET OD

razu pokroić je w cienkie plastry i ułożyć równo na blasze w piekarniku.

4

UWAGA – ABY

uniknąć ich przypalenia, przykryj je folią aluminiową.

5

DZIĘKI TEMU NIE

tylko się nie przypalą, ale i zachowają idealną wilgotność.

6

INNA OPCJA TO

wcześniejsze ugotowanie buraków, a następnie umieszczenie ich w piekarniku, aby zyskały charakterystyczny posmak.

7

JEŚLI MASZ MIKROFALÓWKĘ,

podduś je w niej przez kilka minut.

8

W TYM CELU

wystarczy umieścić kawałki buraków w naczyniu z odrobiną wody i podgrzać na wysoką moc przez kilka minut.

9

PLANUJESZ WYPRÓBOWAĆ NASZ

przepis z okazji garden party?

10

W TAKIM WYPADKU

sałatka z buraków pieczonych może zmienić się w taką z grillowanymi burakami!

11

POKRÓJ JE NA

plastry, nakłuj widelcem, posmaruj lub obtocz w oleju roślinnym, po czym równo rozłóż na tacce czy ruszcie.

12

GRILLUJ BURACZANE KAWAŁKI

z obu stron przez około 3-5 minut lub do momentu, gdy będą miękkie i uzyskają charakterystyczne prążki.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1478,8 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

739,4 kcal

🥑

Tłuszcz

46,6 g

🌾

Węglowodany

65,2 g

🥬

Błonnik

16,4 g

💪

Białko

22,5 g

Podobne przepisy

Sałatka z pieczonym burakiem, szpinakiem i pomarańczą - przepis, składniki, przygotowanie | lamotek.pl