lamotek.pl

Soczewiaki z pieczarkami i kwaśną śmietaną • przepis • składniki • przygotowanie

Zielona soczewica i pieczarki to podstawa wyśmienitego farszu, którym wypełnisz regionalne soczewiaki – kotleciki ziemniaczane, które świetnie sprawdzą się zarówno jako danie główne, jak i dodatek do zupy.

Soczewiaki z pieczarkami i kwaśną śmietaną

Zielona soczewica i pieczarki to podstawa wyśmienitego farszu, którym wypełnisz regionalne soczewiaki – kotleciki ziemniaczane, które świetnie sprawdzą się zarówno jako danie główne, jak i dodatek do zupy.

Czas przygotowania
105 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
średni

Składniki

cebula - 2 szt.
cebula dymka - 0,5 szt.
gałka muszkatołowa mielona - 1 szczypta
pieczarka - 300 g
soczewica zielona - 250 g
jajko - 2 szt.
ziemniak - 1 kg
mąka pszenna - 200 g
mąka ziemniaczana - 50 g
pieprz biały - 2 szczypty
sól - 1 szczypta
śmietana 18% - 200 g
olej słonecznikowy - 500 ml
szczypior cebuli - 12 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZESMAŻAMY CEBULĘ I PIECZARKI:
Cebulę pokrojoną w kostkę przesmażamy w garnku na rozpuszczonym, mocno rozgrzanym i lekko przyrumienionym maśle. Dodajemy pieczarki starte na tarce o grubych oczkach. Smażymy powoli, co jakiś czas mieszając, aż płyn odparuje.
2.DODAJEMY SOCZEWICĘ:
Ugotowaną soczewicę delikatnie rozgniatamy na blacie za pomocą noża i dodajemy do podsmażonych pieczarek. Mieszamy. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Smażymy, aż smaki się połączą.
3.PRZYGOTOWUJEMY CIASTO:
Ugotowane i wystudzone ziemniaki przepuszczamy przez praskę na blat. Dodajemy jajko i oba rodzaje mąki. Całość doprawiamy solą i pieprzem. Jajko rozmącamy w ziemniakach.
4.FASZERUJEMY CIASTO I FORMUJEMY SOCZEWIAKI:
Ciasto formujemy w gruby wałek, a następnie kroimy na równe plastry o grubości ok. 2 cm. Każdy plaster ciasta wyrabiamy w dłoniach tak, by powstało w nim wgłębienie na farsz.
5.SMAŻYMY SOCZEWIAKI:
Soczewiaki smażymy dwukrotnie i z obu stron na patelni na rozgrzanym oleju. Poziom oleju na patelni powinien być na tyle wysoki, by soczewiaki zanurzyły się w nim do połowy.
6.PODAJEMY DANIE:
Gotowe soczewiaki podajemy z kleksem gęstej kwaśnej śmietany. Z wierzchu posypujemy drobno posiekanym szczypiorkiem.
Soczewiaki z pieczarkami i kwaśną śmietaną

Czas przygotowania

105 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 6

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZESMAŻAMY CEBULĘ I PIECZARKI

Cebulę pokrojoną w kostkę przesmażamy w garnku na rozpuszczonym, mocno rozgrzanym i lekko przyrumienionym maśle. Dodajemy pieczarki starte na tarce o grubych oczkach. Smażymy powoli, co jakiś czas mieszając, aż płyn odparuje.

2

DODAJEMY SOCZEWICĘ

Ugotowaną soczewicę delikatnie rozgniatamy na blacie za pomocą noża i dodajemy do podsmażonych pieczarek. Mieszamy. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Smażymy, aż smaki się połączą.

3

PRZYGOTOWUJEMY CIASTO

Ugotowane i wystudzone ziemniaki przepuszczamy przez praskę na blat. Dodajemy jajko i oba rodzaje mąki. Całość doprawiamy solą i pieprzem. Jajko rozmącamy w ziemniakach.

4

FASZERUJEMY CIASTO I FORMUJEMY SOCZEWIAKI

Ciasto formujemy w gruby wałek, a następnie kroimy na równe plastry o grubości ok. 2 cm. Każdy plaster ciasta wyrabiamy w dłoniach tak, by powstało w nim wgłębienie na farsz.

5

SMAŻYMY SOCZEWIAKI

Soczewiaki smażymy dwukrotnie i z obu stron na patelni na rozgrzanym oleju. Poziom oleju na patelni powinien być na tyle wysoki, by soczewiaki zanurzyły się w nim do połowy.

6

PODAJEMY DANIE

Gotowe soczewiaki podajemy z kleksem gęstej kwaśnej śmietany. Z wierzchu posypujemy drobno posiekanym szczypiorkiem.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

4817,3 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

802,9 kcal

🥑

Tłuszcz

41,2 g

🌾

Węglowodany

85,6 g

🥬

Błonnik

3,3 g

💪

Białko

22 g

Podobne przepisy

Soczewiaki z pieczarkami i kwaśną śmietaną - przepis, składniki, przygotowanie | lamotek.pl