lamotek.pl

Torcik Saksoński • przepis • składniki • przygotowanie

Dwa rodzaje musu, delikatne biszkopciki i świeże owoce – przepis na pyszny torcik, który przygotujesz bez pieczenia!

Torcik Saksoński

Dwa rodzaje musu, delikatne biszkopciki i świeże owoce – przepis na pyszny torcik, który przygotujesz bez pieczenia!

Czas przygotowania
120 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 8
Poziom trudności
średni

Składniki

jajko - 4 szt.
biszkopty podłużne - 100 g
cukier - 50 g
czekolada deserowa - 150 g
jabłko czerwone - 1 szt.
masło - 30 g
śliwka - 250 g
śmietana 30% - 400 ml
winogrona jasne - 70 g
woda - 50 ml
żelatyna - 4 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ MOCNO:
schłodzoną śmietankę ubij na sztywno w naczyniu robota lub za pomocą miksera.
2.MASŁO WYJMIJ Z:
lodówki z wyprzedzeniem, by zmiękło i nabrało temperatury pokojowej.
3.ŻELATYNĘ ROZPUŚĆ W:
zimnej wodzie, odstaw do napęcznienia, a następnie rozpuść w kuchence mikrofalowej lub w kąpieli wodnej.
4.SPOSÓB PRZYGOTOWANIA WODĘ:
z cukrem gotujemy na małym ogniu przez kilka minut.
5.ŻÓŁTKA MIKSUJEMY NA:
puszystą masę i cały czas ubijając dodajemy wąską strużką syrop z cukru oraz wody (sparzamy żółtka).
6.CZEKOLADĘ POKRUSZONĄ NA:
mniejsze kawałlki rozpuszczamy w mikrofalówce lub kąpieli wodnej.
7.DO MASY DODAJEMY:
stopniowo czekoladę i ubitą śmietanę.
8.JEŻELI KONSYSTENCJA MUSU:
będzie zbyt luźna, pozostawiamy do momentu, aż zacznie tężeć.
9.MASŁO ŁĄCZYMY Z:
6 pokruszonymi biszkoptami.
10.W FORMIE O:
średnicy 15 cm układamy dookoła na krawędzi biszkopty, jeden przy drugim.
11.DNO POSYPUJEMY BISZKOPTAMI:
z masłem, za pomocą tłuczka dociskamy spód.
12.WLEWAMY MUS CZEKOLADOWY:
i chłodzimy w lodówce 3-4 godziny.
13.ŚLIWKI POZBAWIAMY PESTEK:
i gotujemy z cukrem, aż całkowicie się rozpadną. MIKSUJEMY.
14.ROZPUSZCZONĄ ŻELATYNĘ DODAJEMY:
do śliwek. STUDZIMY.
15.GDY CAŁOŚĆ ZACZNIE:
gęstnieć, mus ze śliwek wylewamy na wierzch tortu i chłodzimy w lodówce minimum godzinę.
16.DEKORUJEMY KAWAŁKAMI JABŁEK:
i winogron.
Torcik Saksoński

Czas przygotowania

120 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 8

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ MOCNO

schłodzoną śmietankę ubij na sztywno w naczyniu robota lub za pomocą miksera.

2

MASŁO WYJMIJ Z

lodówki z wyprzedzeniem, by zmiękło i nabrało temperatury pokojowej.

3

ŻELATYNĘ ROZPUŚĆ W

zimnej wodzie, odstaw do napęcznienia, a następnie rozpuść w kuchence mikrofalowej lub w kąpieli wodnej.

4

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA WODĘ

z cukrem gotujemy na małym ogniu przez kilka minut.

5

ŻÓŁTKA MIKSUJEMY NA

puszystą masę i cały czas ubijając dodajemy wąską strużką syrop z cukru oraz wody (sparzamy żółtka).

6

CZEKOLADĘ POKRUSZONĄ NA

mniejsze kawałlki rozpuszczamy w mikrofalówce lub kąpieli wodnej.

7

DO MASY DODAJEMY

stopniowo czekoladę i ubitą śmietanę.

8

JEŻELI KONSYSTENCJA MUSU

będzie zbyt luźna, pozostawiamy do momentu, aż zacznie tężeć.

9

MASŁO ŁĄCZYMY Z

6 pokruszonymi biszkoptami.

10

W FORMIE O

średnicy 15 cm układamy dookoła na krawędzi biszkopty, jeden przy drugim.

11

DNO POSYPUJEMY BISZKOPTAMI

z masłem, za pomocą tłuczka dociskamy spód.

12

WLEWAMY MUS CZEKOLADOWY

i chłodzimy w lodówce 3-4 godziny.

13

ŚLIWKI POZBAWIAMY PESTEK

i gotujemy z cukrem, aż całkowicie się rozpadną. MIKSUJEMY.

14

ROZPUSZCZONĄ ŻELATYNĘ DODAJEMY

do śliwek. STUDZIMY.

15

GDY CAŁOŚĆ ZACZNIE

gęstnieć, mus ze śliwek wylewamy na wierzch tortu i chłodzimy w lodówce minimum godzinę.

16

DEKORUJEMY KAWAŁKAMI JABŁEK

i winogron.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

3176,8 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

397,1 kcal

🥑

Tłuszcz

23,6 g

🌾

Węglowodany

40,3 g

🥬

Błonnik

6,8 g

💪

Białko

6,8 g

Podobne przepisy