lamotek.pl

Trifle kawowo-bananowy • przepis • składniki • przygotowanie

Uwielbiasz smak kawy także w deserach? W takim razie koniecznie wypróbuj to niezwykłe połączenie kawy, karmelu, bananów i mascarpone!

Trifle kawowo-bananowy

Uwielbiasz smak kawy także w deserach? W takim razie koniecznie wypróbuj to niezwykłe połączenie kawy, karmelu, bananów i mascarpone!

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
średni

Składniki

banan - 2 szt.
cukier - 75 g
kawa rozpuszczalna - 6 łyżeczek
masło - 50 g
ser mascarpone - 250 g
sok grejpfrutowy - 3 łyżeczki
likier kawowy - 1 łyżka
śmietana 30% - 200 g
bułka brioszka - 80 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY SOS KARMELOWY:
Miękkie masło wraz z cukrem umieszczamy na patelni i czekamy, aż cukier się skarmelizuje i nabierze jasnobrązowego koloru. Następnie stopniowo dolewamy 100 ml śmietanki i gotujemy chwilę na średnim ogniu, cały czas mieszając. Czekamy, aż karmel się rozpuści, i odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.
2.NASĄCZAMY BRIOCHE KAWĄ:
3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej mieszamy z 3 łyżkami zimnej wody tak długo, aż uzyskamy jednolity płyn. Brioche kroimy na cienkie kromki i układamy na dnie miski. Skrapiamy 2 łyżkami kawy i likierem kawowym (według uznania).
3.UKŁADAMY PLASTERKI BANANÓW:
Banany obieramy, kroimy na cienkie plasterki i mieszamy z sokiem grejpfrutowym. Następnie układamy je na kromkach brioche.
4.DODAJEMY KREM I SOS KARMELOWY:
2 łyżeczki sosu karmelowego łączymy z pozostałą ilością rozpuszczonej wcześniej kawy i odstawiamy. Resztę sosu karmelowego łączymy z mascarpone. Pozostałą część śmietanki ubijamy na sztywno. Niewykorzystaną część kawy rozpuszczalnej mieszamy z 1-2 łyżeczkami wody i wraz z ubitą śmietaną dodajemy do kremu mascarpone. Całość rozsmarowujemy na bananach. Trifle dekorujemy sosem karmelowym i wstawiamy do lodówki na min. 30 minut.
Trifle kawowo-bananowy

Czas przygotowania

60 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 6

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY SOS KARMELOWY

Miękkie masło wraz z cukrem umieszczamy na patelni i czekamy, aż cukier się skarmelizuje i nabierze jasnobrązowego koloru. Następnie stopniowo dolewamy 100 ml śmietanki i gotujemy chwilę na średnim ogniu, cały czas mieszając. Czekamy, aż karmel się rozpuści, i odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.

2

NASĄCZAMY BRIOCHE KAWĄ

3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej mieszamy z 3 łyżkami zimnej wody tak długo, aż uzyskamy jednolity płyn. Brioche kroimy na cienkie kromki i układamy na dnie miski. Skrapiamy 2 łyżkami kawy i likierem kawowym (według uznania).

3

UKŁADAMY PLASTERKI BANANÓW

Banany obieramy, kroimy na cienkie plasterki i mieszamy z sokiem grejpfrutowym. Następnie układamy je na kromkach brioche.

4

DODAJEMY KREM I SOS KARMELOWY

2 łyżeczki sosu karmelowego łączymy z pozostałą ilością rozpuszczonej wcześniej kawy i odstawiamy. Resztę sosu karmelowego łączymy z mascarpone. Pozostałą część śmietanki ubijamy na sztywno. Niewykorzystaną część kawy rozpuszczalnej mieszamy z 1-2 łyżeczkami wody i wraz z ubitą śmietaną dodajemy do kremu mascarpone. Całość rozsmarowujemy na bananach. Trifle dekorujemy sosem karmelowym i wstawiamy do lodówki na min. 30 minut.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2929,2 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

488,2 kcal

🥑

Tłuszcz

35,1 g

🌾

Węglowodany

39,6 g

🥬

Błonnik

5,7 g

💪

Białko

5,7 g

Podobne przepisy