lamotek.pl

Pomarańczowo-borówkowe serduszka dla mamy • przepis • składniki • przygotowanie

Powiedz „kocham” za pomocą deseru! Wyjątkowe ciasteczka z owocami są na to idealnym sposobem. Smakują wspaniale!

Pomarańczowo-borówkowe serduszka dla mamy

Powiedz „kocham” za pomocą deseru! Wyjątkowe ciasteczka z owocami są na to idealnym sposobem. Smakują wspaniale!

Czas przygotowania
180 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
średni

Składniki

proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
jajko - 2 szt.
mąka pszenna typ 450 - 90 g
skórka z pomarańczy, tarta - 1 łyżka
cukier - 30 g
cukier wanilinowy - 1 paczka
sok z cytryny - 1 łyżka
woda - 230 ml
żelatyna - 10 g
borówki - 250 g
sok z pomarańczy - 125 ml
mięta świeża - 2 g
pistacje - 30 g
truskawka - 70 g
masło - 2 łyżki

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ JAJKA:
wyjmij z lodówki z wyprzedzeniem, by nabrały temperatury pokojowej.
2.PRZYGOTUJ FOREMKI W:
kształcie serduszek o średnicy 10 cm Ciasto pomarańczowe Masło o temperaturze pokojowej ucieramy z cukrem i cukrem wanilinowym.
3.CAŁY CZAS MIKSUJĄC,:
stopniowo dodajemy jajka.
4.WSYPUJEMY MĄKĘ, PROSZEK:
do pieczenia oraz skórkę otartą z pomarańczy, całość razem mieszamy. 2 ŁYŻKI MASŁA: rozpuszczamy w rondelku, lekko studzimy.
5.SILIKONOWE FOREMKI DELIKATNIE:
smarujemy rozpuszczonym masłem, wypełniamy ciastem.
6.PIECZEMY OKOŁO 15:
minut w temperaturze 170°C (termoobieg).
7.OD RAZU PO:
upieczeniu wyjmujemy serca z foremek i układamy na papierze do pieczenia (spodem do góry). STUDZIMY.
8.ŻELKA ŻELATYNĘ NAMACZAMY:
w 30 ml wody, odstawiamy. 200 ML WODY: z cukrem i cukrem wanilionowym zagotowujemy w rondelku.
9.DODAJEMY NAMOCZNONĄ:
żelatynę. MIESZAMY.
10.DODAJEMY SOK WYCIŚNIĘTY:
z cytryny. STUDZIMY.
11.WYKOŃCZENIE SERDUSZKA ZWILŻAMY:
delikatnie sokiem pomarańczowym.
12.BORÓWKI SKRAPIAMY WYSTUDZONĄ:
żelką i układamy na sercach.
13.CHŁODZIMY PRZEZ GODZINĘ:
w lodówce, ponownie smarujemy owoce żelką i chłodzimy.
14.DEKORACJA SERDUSZKA MOŻEMY:
ozdobić posiekanymi pistacjami, kawałkami truskawek i listkami mięty.
Pomarańczowo-borówkowe serduszka dla mamy

Czas przygotowania

180 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 6

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ JAJKA

wyjmij z lodówki z wyprzedzeniem, by nabrały temperatury pokojowej.

2

PRZYGOTUJ FOREMKI W

kształcie serduszek o średnicy 10 cm Ciasto pomarańczowe Masło o temperaturze pokojowej ucieramy z cukrem i cukrem wanilinowym.

3

CAŁY CZAS MIKSUJĄC,

stopniowo dodajemy jajka.

4

WSYPUJEMY MĄKĘ, PROSZEK

do pieczenia oraz skórkę otartą z pomarańczy, całość razem mieszamy. 2 ŁYŻKI MASŁA: rozpuszczamy w rondelku, lekko studzimy.

5

SILIKONOWE FOREMKI DELIKATNIE

smarujemy rozpuszczonym masłem, wypełniamy ciastem.

6

PIECZEMY OKOŁO 15

minut w temperaturze 170°C (termoobieg).

7

OD RAZU PO

upieczeniu wyjmujemy serca z foremek i układamy na papierze do pieczenia (spodem do góry). STUDZIMY.

8

ŻELKA ŻELATYNĘ NAMACZAMY

w 30 ml wody, odstawiamy. 200 ML WODY: z cukrem i cukrem wanilionowym zagotowujemy w rondelku.

9

DODAJEMY NAMOCZNONĄ

żelatynę. MIESZAMY.

10

DODAJEMY SOK WYCIŚNIĘTY

z cytryny. STUDZIMY.

11

WYKOŃCZENIE SERDUSZKA ZWILŻAMY

delikatnie sokiem pomarańczowym.

12

BORÓWKI SKRAPIAMY WYSTUDZONĄ

żelką i układamy na sercach.

13

CHŁODZIMY PRZEZ GODZINĘ

w lodówce, ponownie smarujemy owoce żelką i chłodzimy.

14

DEKORACJA SERDUSZKA MOŻEMY

ozdobić posiekanymi pistacjami, kawałkami truskawek i listkami mięty.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2385,0 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

397,5 kcal

🥑

Tłuszcz

21,5 g

🌾

Węglowodany

46,1 g

🥬

Błonnik

6,8 g

💪

Białko

6,8 g

Podobne przepisy