Szparagi z ziemniaczanym purée z trybulą • przepis • składniki • przygotowanie
Pyszne szparagi wraz z innymi warzywami podane na ciepło z purée z trybulą – wypróbuj!

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
GOTUJEMY ZIEMNIAKI
Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Gotujemy w osolonej wodzie przez ok. 25 minut, aż będą miękkie.
GOTUJEMY WARZYWA
Szalotki obieramy i kroimy w piórka. Smażymy na rozgrzanym maśle klarowanym przez 1 minutę aż do zeszklenia. Dodajemy szparagi i marchew. Smażymy razem przez 3 minuty, mieszając. Doprawiamy solą, pieprzem i skórką otartą z ¼ cytryny. Dolewamy bulion i śmietanę. Gotujemy przez 3 minuty pod przykryciem. Dodajemy groszek cukrowy wraz z główkami szparagów – gotujemy przez kolejne 3 minuty, aż będą półtwarde. Warzywa doprawiamy do smaku solą, pieprzem i sokiem wyciśniętym z cytryny. W razie potrzeby możemy zagęścić.
WARZYWA PODAJEMY Z PURÉE
Ziemniaki odcedzamy i tłuczemy z mlekiem na purée. Trybulę myjemy i siekamy, dodajemy do ziemniaków i mieszamy. Doprawiamy solą.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1072,2 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
178,7 kcal
Tłuszcz
11,3 g
Węglowodany
17,6 g
Błonnik
5,3 g
Białko
5,3 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Ciecierzyca po bretońsku
Co znane, warto zmieniać, więc zamiast fasolki po bretońsku Karol proponuje ciecierzycę po bretońsku! Z dodatkiem chrupiących warzyw, pachnącej kiełbasy i boczku. Koniecznie pozwól sobie na ten genialnie smaczny eksperyment!

Budyń waniliowy z jabłkami
Domowy budyń waniliowy z kruchymi herbatnikami i warstwą tartych jabłek – deser jak z babcinego podwieczorku w wykonaniu Kingi Paruzel!

Krupnik
Tradycyjne przepisy tylko od Karola Okrasy! Tym razem spróbuj krupniku na wywarze z żeberek z kaszą jęczmienną i ziemniakami.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Tumbet
Tumbet, czyli pochodząca z Majorki zapiekanka warzywna, to pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Wypróbuj przepis Kingi i zasmakuj w kuchni w stylu hiszpańskim!

Smażony filet z sandacza z kapustą kiszoną w śmietanie
Sandacz i kiszona kapusta w śmietanie to duet, któremu warto poświęcić kilka chwil w kuchni. Wykorzystaj ten przepis i zaproś na świąteczny stół rybę w całkiem nowym wydaniu!

Makaron zapiekany z kalafiorem w sosie z mięsem mielonym
Proste i smaczne danie z makaronu, mięsa, warzyw oraz sera. Ta zapiekanka to świetny pomysł na obiad dla całej rodziny.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Tarta Tatin
Poznaj przepis na typowo francuski deser - pyszną tartę z jabłkami, podawaną ze śmietankowymi lodami.

Domek z piernika
Pomysł na dekorację świąteczną lub słodki upominek - przygotuj domek z piernika udekorowany szpryc glazurą!

Grzybowa potrawka z wegangurtem
Aromatyczne, krótko smażone grzyby w delikatnym jogurtowym sosie podane z domowymi plackami. Zaskocz bliskich tym wegańskim przepisem i przekonaj się, że nawet najbardziej niespodziewane połączenia mogą smakować wspaniale!