lamotek.pl

Meatloaf — pieczeń rzymska, ale po amerykańsku • przepis • składniki • przygotowanie

Chcesz poznać jedno z najbardziej lubianych amerykańskich dań? Spróbuj meatloaf, czyli pieczeni rzymskiej przygotowanej w nieco odmienny sposób, bo z dodatkiem ketchupu. Zaintrygowany? Sprawdź nasz przepis!

Meatloaf — pieczeń rzymska, ale po amerykańsku

Chcesz poznać jedno z najbardziej lubianych amerykańskich dań? Spróbuj meatloaf, czyli pieczeni rzymskiej przygotowanej w nieco odmienny sposób, bo z dodatkiem ketchupu. Zaintrygowany? Sprawdź nasz przepis!

Czas przygotowania
75 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 5
Poziom trudności
średni

Składniki

mięso mielone wołowe - 800 g
mięso mielone wieprzowe - 200 g
mleko - 100 ml
marchew - 1 szt.
cebula - 1 szt.
jajko - 2 szt.
ząbek czosnku - 2 szt.
natka pietruszki - 0,3 pęczka
bułka tarta - 100 g
sos sojowy - 1 łyżeczka
sól - 2 łyżeczki
tymianek suszony - 0,5 łyżeczki
papryka mielona słodka - 0,5 łyżeczki
ketchup - 120 g
ocet winny, biały - 2 łyżeczki
cukier brązowy - 1 łyżeczka
czosnek granulowany - 0,5 łyżeczki
pieprz czarny - 1 szczypta

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY WARZYWA:
Cebulę, czosnek i marchew obieramy, a potem drobno kroimy. Natkę myjemy, osuszamy i drobno siekamy.
2.SMAŻYMY WARZYWA:
Na patelni rozgrzewamy oliwę, a potem wrzucamy marchewkę. Smażymy przez 3-4 minuty, a następnie dorzucamy cebulę i czosnek. Gdy cebula zrobi się szklista, ściągamy patelnię z kuchenki.
3.MIESZAMY SKŁADNIKI NA MASĘ:
Do miski wkładamy mięso, warzywa z patelni oraz wszystkie dodatki, natkę i przyprawy. Wszystko mieszamy dłonią.
4.PRZEKŁADAMY MASĘ DO FORMY:
Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia, a następnie przekładamy do niej całą masę i lekko dociskamy, a potem wyrównujemy.
5.PIECZEMY PIECZEŃ:
Keksówkę wsuwamy do piekarnika i pieczemy przez ok. 35-40 minut.
6.MIESZAMY SKŁADNIKI NA SOS:
Do miseczki dodajemy ketchup, ocet i resztę składników na sos. Mieszamy.
7.SMARUJEMY PIECZEŃ SOSEM:
Wyciągamy pieczeń z piekarnika i smarujemy ją połową przygotowanego sosu, a potem ponownie wkładamy do piekarnika i pieczemy przez kolejne 20 minut.
8.PODAJEMY PIECZEŃ:
Wyciągamy pieczeń z pieca i dajemy jej odpocząć przez 10 minut. Potem polewamy ją pozostałym sosem i podajemy z wybranymi dodatkami.
Meatloaf — pieczeń rzymska, ale po amerykańsku

Czas przygotowania

75 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 5

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY WARZYWA

Cebulę, czosnek i marchew obieramy, a potem drobno kroimy. Natkę myjemy, osuszamy i drobno siekamy.

2

SMAŻYMY WARZYWA

Na patelni rozgrzewamy oliwę, a potem wrzucamy marchewkę. Smażymy przez 3-4 minuty, a następnie dorzucamy cebulę i czosnek. Gdy cebula zrobi się szklista, ściągamy patelnię z kuchenki.

3

MIESZAMY SKŁADNIKI NA MASĘ

Do miski wkładamy mięso, warzywa z patelni oraz wszystkie dodatki, natkę i przyprawy. Wszystko mieszamy dłonią.

4

PRZEKŁADAMY MASĘ DO FORMY

Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia, a następnie przekładamy do niej całą masę i lekko dociskamy, a potem wyrównujemy.

5

PIECZEMY PIECZEŃ

Keksówkę wsuwamy do piekarnika i pieczemy przez ok. 35-40 minut.

6

MIESZAMY SKŁADNIKI NA SOS

Do miseczki dodajemy ketchup, ocet i resztę składników na sos. Mieszamy.

7

SMARUJEMY PIECZEŃ SOSEM

Wyciągamy pieczeń z piekarnika i smarujemy ją połową przygotowanego sosu, a potem ponownie wkładamy do piekarnika i pieczemy przez kolejne 20 minut.

8

PODAJEMY PIECZEŃ

Wyciągamy pieczeń z pieca i dajemy jej odpocząć przez 10 minut. Potem polewamy ją pozostałym sosem i podajemy z wybranymi dodatkami.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2780,4 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

556,1 kcal

🥑

Tłuszcz

26 g

🌾

Węglowodany

30,7 g

🥬

Błonnik

2,5 g

💪

Białko

47 g

Podobne przepisy

Meatloaf — pieczeń rzymska, ale po amerykańsku - przepis, składniki, przygotowanie | lamotek.pl