lamotek.pl

Zapiekanka makaronowa ze szpinakiem i szynką • przepis • składniki • przygotowanie

Makaron zapieczony z serem zawsze pysznie smakuje, a z dodatkiem szpinaku i szynki szwarcwaldzkiej po prostu palce lizać!

Zapiekanka makaronowa ze szpinakiem i szynką

Makaron zapieczony z serem zawsze pysznie smakuje, a z dodatkiem szpinaku i szynki szwarcwaldzkiej po prostu palce lizać!

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni

Składniki

cebula - 1 szt.
gałka muszkatołowa mielona - 1 szczypta
makaron penne - 300 g
masło - 20 g
mąka pszenna - 20 g
papryka mielona słodka - 0,25 łyżeczki
mleko - 275 ml
pieprz czarny - 1 szczypta
ser żółty - 250 g
sól - 1 szczypta
Szpinak Baby - 125 g
szynka szwarcwaldzka - 125 g
śmietana 30% - 75 g

Instrukcje przygotowania

1.GOTUJEMY MAKARON:
Makaron gotujemy al dente zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. Szpinak myjemy i osuszamy. Ser ścieramy na tarce. Szynkę rwiemy na kawałki.
2.PIECZEMY ZAPIEKANKĘ:
Sos śmietanowy doprawiamy solą, pieprzem, gałką muszkatołową i papryką w proszku. Dodajemy 100 g startego sera. Dodajemy szpinak oraz szynkę i krótko podgrzewamy, aż szpinak zmięknie. Makaron odcedzamy, dokładnie osączamy i mieszamy z sosem. Przekładamy do 4 foremek żaroodpornych i posypujemy pozostałym serem. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C przez około 25-30 minut.
Zapiekanka makaronowa ze szpinakiem i szynką

Czas przygotowania

60 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

GOTUJEMY MAKARON

Makaron gotujemy al dente zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. Szpinak myjemy i osuszamy. Ser ścieramy na tarce. Szynkę rwiemy na kawałki.

2

PIECZEMY ZAPIEKANKĘ

Sos śmietanowy doprawiamy solą, pieprzem, gałką muszkatołową i papryką w proszku. Dodajemy 100 g startego sera. Dodajemy szpinak oraz szynkę i krótko podgrzewamy, aż szpinak zmięknie. Makaron odcedzamy, dokładnie osączamy i mieszamy z sosem. Przekładamy do 4 foremek żaroodpornych i posypujemy pozostałym serem. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C przez około 25-30 minut.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2937,2 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

734,3 kcal

🥑

Tłuszcz

35,1 g

🌾

Węglowodany

67,6 g

🥬

Błonnik

37 g

💪

Białko

37 g

Podobne przepisy

Zapiekanka makaronowa ze szpinakiem i szynką - przepis, składniki, przygotowanie | lamotek.pl