Szparagi w panierce i zapiekane młode ziemniaki • przepis • składniki • przygotowanie
Kwintesencja wczesnego lata: szparagi i młode ziemniaki, tym razem w duecie! Przygotuj szybkie i proste szparagi w panierce parmezanowej i ciesz się krótkim sezonem na nowalijki.

Czas przygotowania
40 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PIECZEMY ZIEMNIAKI W MUNDURKACH
Ziemniaki ze skórką myjemy, dokładnie osuszamy za pomocą ręcznika papierowego i nacinamy z jednej strony na krzyż. Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i skrapiamy oliwą. Oliwę dokładnie wcieramy w skórkę ziemniaków. Ziemniaki oprószamy z wierzchu gruboziarnistą solą.
PANIERUJEMY I SMAŻYMY SZPARAGI
Mąkę łączymy z bułką tartą, parmezanem, solą i wędzoną papryką w głębokim talerzu. Dokładnie mieszamy.Do osobnego głębokiego talerza przelewamy maślankę.
PODAJEMY DANIE
Gotowe szparagi w panierce wykładamy na talerz. Obok układamy upieczone ziemniaki w mundurkach i dekorujemy je kwaśną śmietaną. Całość oprószamy drobno posiekanym szczypiorkiem.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
3222,0 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
805,5 kcal
Tłuszcz
57,0 g
Węglowodany
59,2 g
Błonnik
17,5 g
Białko
17,5 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Sans rival, czyli przekładaniec królewski z pistacjami
Bezkonkurencyjnie pyszne ciasto godne królów, czyli sans rival w wersji z pistacjami! Podejmij wyzwanie i przygotuj ten pełen orzechów przekładaniec z blatów bezowych na kolejną specjalną okazję.

Pieczona nadziewana papryka
Przystawka dla fanów intensywnego smaku. Ostra papryka, słony ser, aromatyczna pinia i rozmaryn komponują się doskonale.

Racuchy z karmelizowanymi gruszkami
Rumiane, pulchne placuszki z ciasta drożdżowego z dodatkiem słodkich gruszek. Idealne na śniadanie, doskonałe na deser!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Lasagne w papryce
Papryki nadziane farszem z mięsa mielonego i pomidorów, z dodatkiem aż trzech rodzajów sera! Poznaj przepis DG!

Sałatka z kaszą pęczak, żurawinami i schabem
Schab to nie tylko kotlety – dodaj kaszę, suszone oraz świeże owoce i ciesz się lekką, ale sycącą sałatką.

Pieczona makrela w chlebku pita
Masz ochotę na wyjątkową przekąskę w adriatyckim stylu? Pieczona makrela na chlebku pita z ajwarem, zielonym ogórkiem i pomidorkami koktajlowymi sprawdzi się idealnie.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Śniadaniowe gniazdka z cukinii
Śniadaniowe gniazdka z cukinii, czyli szybkie w przygotowaniu śniadanie z jajkami i serem feta. Sprawdź, jak prosto można je przygotować, i ciesz się tym pysznym daniem!

Frytki z halloumi z sosem tzatziki
Wspaniały smak sera halloumi zamknięty w pysznych i prostych frytkach zachwyci każdego miłośnika greckiej kuchni! Wykorzystaj przepis Kingi i podaj je z sosem tzatziki.

Kurczak z sosem truskawkowym
Niezwykłe połączenie mięsa z sosem truskawkowo-winnym z pewnością zaskoczy Twoich gości. Danie idealne na wiosenne dni.